To Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την μεταρρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα

Με ψήφους 348 έναντι 274 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπερψήφισε την μεταρρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι αλλαγές που συνεπάγεται η μεταρρύθμιση αναγκάζουν την Google και άλλες πλατφόρμες να υπογράφουν συμφωνίες με μουσικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους, κ.α. προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την δουλειά τους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ένωσης και η διασφάλιση της αποζημίωσης για τους εκδότες και τους καλλιτέχνες από διαδικτυακές πλατφόρμες-κολοσούς όπως το Youtube.

«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι για το τι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν οι χρήστες — τώρα έχουμε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (…) και τη δημιουργικότητα στο Ίντερνετ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπεκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η μεταρρύθμιση αυτή με τα οικονομικά διακυβεύματα, η οποία παρουσιάσθηκε από τον Άνσιπ τον Σεπτέμβριο 2016, έγινε στόχος μιας άνευ προηγουμένου άσκησης πιέσεων κι ενώ αναμενόταν με ανυπομονησία από τα μέσα ενημέρωσης και τους καλλιτέχνες, καταπολεμήθηκε από τις αμερικανικές πλατφόρμες και τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Ίντερνετ.

Το κείμενο έχει στόχο να προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που χρονολογείται από το 2001, μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε το YouTube, που ανήκει σήμερα στη Google.

Ποια σημεία της μεταρρύθμισης προκαλούν αντιδράσεις

Όπως αναφέρει το Euronews, τα κύρια σημεία αντιπαράθεσης είναι το άρθρο 17 (μέχρι πρότινος άρθρο 13) και το 15 (μέχρι πρότινος άρθρο 11).

Το άρθρο 17, το οποίο οι διαφωνούντες με την μεταρρύθμιση αποκαλούν «απαγόρευση των meme», μεταφέρει περισσότερες ευθύνες σε πλατφόρμες όπως η Google, το Youtube και το Instagram για το περιεχόμενο που κοινοποιείται σε αυτές παράνομα.

Το άρθρο 15 θα αναγκάσει τις ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν ειδήσεις, όπως το Google News, να χρησιμοποιούν πολύ μικρά αποσπάσματα, από τα άρθρα, με την προϋπόθεση να μην κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Το συγκεκριμένο άρθρο τροποποιήθηκε καθώς αρχικά προβλεπόταν ολική απαγόρευση των περιλήψεων.

Όπως αναφέρουν οι επικριτές της, με βάση την νέα αυτή μεταρρύθμιση, οι πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες τους.

Αυτό, αναφέρουν ειδικοί, μπορεί να συμβεί με την χρήση ειδικών φίλτρων τα οποία θα μπλοκάρουν, όμως, όχι μόνο παράνομο περιεχόμενο αλλά και νόμιμο, προστατευόμενο από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Τα κράτη μέλη, που θα πρέπει να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στη μεταρρύθμιση, θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν το κείμενο στο εθνικό δίκαιό τους μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το κείμενο δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021.

«Η οδηγία, αν ενσωματωθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί το δημοσιογραφικό ερευνητικό ρεπορτάζ που όλα δείχνουν πως εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP, Agence France-Press) Φαμπρίς Φρις.

Μοίρασε το άρθρο!