Όταν ο αδελφός σας, ρωτούσε μαθήτριες αν φαίνεται ….. που ήταν η επόπτρια του Αρσακείου, κ. Γιάννη Λιγνάδη;

Kατά την 23η και 24η συνεδρίαση της δίκης με κατηγορούμενο τον Δημήτρη Λιγνάδη, εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο αδελφός του, Γιάννης Λιγνάδης. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εξέτασής του, σημειώσαμε κάποιες ανακρίβειες, οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. 

Ο κ. Γιάννης Λιγνάδης, μεταξύ άλλων, είναι φιλόλογος και ως τέτοιος εργάζεται επί σειρά ετών στα Αρσάκεια Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Με κάποια μικρά διαλείμματα — όπως αυτό κατά την περίοδο 2020 – 2021, όταν ανέλαβε τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου στο Τμήμα Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου, όσο ο αδελφός του ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής σε αυτό — διδάσκει κυρίως στο Λύκειο του Αρσακείου Ψυχικού.

ΓΡΑΓΕΙ Η ΜΕΡΟΝΙΚΗ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Και με αυτή την ιδιότητα, κλήθηκε και από τις δύο πλευρές να μιλήσει για την παρουσία του αδελφού του και κατηγορούμενου, Δημήτρη Λιγνάδη, στο σχολείο. 

Όπως και ο κ. Μπαμπινιώτης, όταν δημοσιεύτηκε η επιστολή των αποφοίτων, έτσι και ο ίδιος, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη θέση του, παρουσιάζοντάς τον ως έναν εξωτερικό συνεργάτη.  Ο εξωτερικός συνεργάτης βέβαια εργαζόταν επί 12 συναπτά έτη στο Αρσάκειο Ψυχικού, δημιουργώντας στην πραγματικότητα τους θεατρικούς ομίλους, από τους οποίους αποχώρησε λίγους μήνες μετά την επίθεση και το μαχαίρωμα που δέχτηκε από άγνωστο κάτω από το σπίτι του το 2002. Μέχρι τότε, δίδασκε δύο φορές την εβδομάδα, επί δύο ώρες τη φορά για 12 ολόκληρα χρόνια.

Ύστερα από ερώτηση του Αλέξη Κούγια, του συνηγόρου υπεράσπισης του αδελφού του, ο Γιάννης Λιγνάδης διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι ο θεατρικός όμιλος, όπως και όλοι οι όμιλοι του σχολείου, εποπτεύονται από συγκεκριμένους καθηγητές του σχολείου.  

Ως απόφοιτη του συγκεκριμένου σχολείου αλλά και ως δημοσιογράφος, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πράγματι υπήρξε επόπτρια του θεατρικού ομίλου. Η επόπτρια αυτή, ωστόσο, ούτε τα μαθήματα παρακολουθούσε, ούτε τις πρόβες. Αν αυτό αναφέρθηκε ως κάποιου είδους εγγύηση ότι υπήρχε ένα «μάτι» πάνω στον κατηγορούμενο εκ μέρους του σχολείου, τότε αυτό είναι ανακριβές. 

Ο κατηγορούμενος πραγματοποιούσε εκδρομές με τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου. Σε αυτές τις εκδρομές συνόδευε και η εν λόγω επόπτρια. Είναι άγνωστο το εάν ποτέ η επόπτρια ενημερώθηκε για το περιστατικό που μεταφέρουν — με όρο τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους (προς το παρόν) — μαθήτριες και μαθητές του σχολείου, σύμφωνα με το οποίο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής στην Επίδαυρο, ο Δημήτρης Λιγνάδης έβγαλε τα ρούχα του, βούτηξε στη θάλασσα με το λευκό του εσώρουχο και βγαίνοντας από αυτή ρωτούσε τις μαθήτριες αν «φεγγίζει» (αν φεγγίζει δηλαδή το εσώρουχό του με αποτέλεσμα να φαίνεται το πέος του από μέσα). 

Ύστερα και πάλι από ερώτηση του κ. Κούγια, ο Γιάννης Λιγνάδης απάντησε ότι τους θεατρικούς ομίλους τους παρακολουθούσαν παιδιά από 14 έως 17 ετών, παιδιά Λυκείου. Και αυτό είναι ανακριβές. Στον όμιλο έμπαιναν και παιδιά γυμνασίου. Από 12χρονο κορίτσι, θυμάται μία από τις τότε μαθήτριές του, ζήτησε ο κατηγορούμενος να δαγκώσει από το μήλο της. Και αυτές αλλά και τις μεγαλύτερες μαθήτριες μάθαινε τους στίχους του τραγουδιού ”Ανέβηκα στην πιπεριά” το οποίο τραγουδούσαν έπειτα όλες και όλοι μαζί σε πάρτι και σε γλέντια μετά τις παραστάσεις.  

Ο Γ. Λιγνάδης, ρωτήθηκε από τον συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας Γιάννη Βλάχο, για την επιστολή που βρέθηκε ύστερα από κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του αδελφού του. Πρόκειται για μια ιδιόχειρη και ανυπόγραφη επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με στόχο να τον ενημερώσει για τις «ερωτικές ιστορίες» του Δημήτρη Λιγνάδη με μαθήτριες. 

«Οι καταγγελίες έγιναν όταν ήταν θηλέων, περσινά ξινά σταφύλια» απάντησε προς έκπληξη όλων ο αδελφός του κατηγορούμενου και γύρισε τη συζήτηση στο πώς πραγματοποιήθηκαν οι κατ’ οίκον έρευνες στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη. Τουλάχιστον εντυπωσιακή ως απάντηση, αν λάβουμε υπόψη ότι ο άνθρωπος αυτός εκτός από καθηγητής στο σχολείο, έχει διατελέσει και σύμβουλος ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας την περίοδο 2007-2008. 

Με την ίδια απάθεια απάντησε και την ερώτηση του κ. Βλάχου σχετικά με την αναφορά και του δικού του ονόματός στη διάταξη αρχειοθέτησης της υπ’οθεσης που άνοιξε με την επιστολή των αποφοίτων. Στη διάταξη αυτή υπάρχει αναφορά σε φήμες που θέλουν τον ίδιο τον Γιάννη Λιγνάδη να συνάπτει ερωτικές σχέσεις με μαθήτριες του σχολείου. Ο διάλογος ήταν ο εξής:

Βλάχος: «Το δικό σας όνομα γιατί είναι στη διάταξη αρχειοθέτησης προκαταρκτικής για το Αρσάκειο;» (διαβάζει τη διάταξη)

Βλάχος: «Εσείς πώς προκύψατε; Να δούμε ότι πάει σόι το βασίλειο. Υπήρχαν και για εσάς φήμες;»

Γ. Λιγνάδης: «Είπε ο κος συνήγορος αρκετές ανακρίβειες και ψεύδη. Ήταν για να αναδείξει κάποιες υποτιθέμενες παραβατικές συμπεριφορές γενικώς και αορίστως. Εγώ δεν το γνωρίζω πώς βρέθηκα. Εγώ δεν κλήθηκα καν. Ευχαριστώ που μου αναφέρετε τα ονόματα [αυτών που τον κατήγγειλαν]. Εγώ έχω πολλούς μαθητές, μιλάμε για περίπου 10 χιλιάδες άτομα. Μέσα σε αυτά μπορεί να βρέθηκαν και δύο που λένε διάφορα.»
 
Παρά τις ανακρίβειες που εντοπίστηκαν στην κατάθεσή του, ο Γιάννης Λιγνάδης είπε και κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον για όσες και όσους παρακολουθούμε την υπόθεση και υπό το πρίσμα της σχέσης του κατηγορούμενου με το Αρσάκειο. Σε ερώτηση της προέδρου για το εάν εργαζόταν στο σχολείο ο αδελφός του, μεταξύ άλλων απάντησε: «Η σχέση του με το Αρσάκειο ήταν πολύ καλή. Τιμήθηκε κιόλας από τον Μπαμπινιώτη, τον πρότεινε και για εταίρο. Έχαιρε εκτιμήσεως».
 
Την πληροφορία ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ως εταίρος, προσπαθούμε να την εξακριβώσουμε από την αρχή αυτής της ιστορίας. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να την επαληθεύσουμε γιατί η Φιλεκπαιδευτική δεν δημοσιεύει πουθενά τη λίστα των εταίρων της. «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοικείται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των εταίρων» γράφουν στο site.

«Το σώμα των Εταίρων αποτελεί μία κοινότητα με μεγάλη ιστορία και προσφορά στα εκπαιδευτικά πράγματα τής χώρας και αποτελείται από πρόσωπα που κατέχουν ξεχωριστή θέση στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες και στη διοίκηση τής χώρας. Ως προς το θεσμικό μέρος, η ιδιότητα τού εταίρου είναι ισόβια και η εγγραφή νέων μελών γίνεται κατά διαστήματα, με απόφαση τού Διοικητικού Συμβουλίου. Το σώμα των Εταίρων συνέρχεται μία φορά τον χρόνο σε απολογιστική Γενική Συνέλευση και κάθε τρία χρόνια εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο που διοικεί τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία». 
 
Έχει ένα ενδιαφέρον να απαντήσει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρός της — ο οποίος κατέχει την ιδιότητα αυτή από το 1987 έως σήμερα — , εάν πρώτα απ’ όλα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Γιάννη Λιγνάδη ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, αλλά και αν σκοπεύει να «σπάσει» την «ισόβια ιδιότητα του εταίρου» στην προκειμένη περίπτωση. 

Μοίρασε το άρθρο!