Χαμός στα κανάλια – Του latsion

Χαμός στα κανάλια – Του latsion
Τελευταία όλη η οικογένεια είναι καρφωμένη στην τηλεόραση. Ο πατέρας, από τότε που πήγε ο καφές τρία και εβδομήντα ευρώ, δεν βγαίνει έξω. Εγώ, που θέλω να βγαίνω, δεν μπορώ να δίνω δέκα ευρώ τη μέρα μόνο για καφέδες. Η Πέπη είναι και πάλι σε αναζήτηση εργασίας και δεν έχει λεφτά. Η μαμά και η γιαγιά ανήκουν στο σταθερό τηλεοπτικό κοινό εδώ και χρόνια.
Ξεκίνησε λοιπόν η νέα τηλεοπτική σεζόν και ξαφνικά, από κει που δεν υπήρχε ίχνος ελληνικού σήριαλ για χρόνια, άρχισαν τα κανάλια να τα προβάλουν καθημερινά δύο – δύο! Η γιαγιά μου δεν προλαβαίνει να τα βλέπει. Είναι όλη μέρα με το τηλεκοντρόλ στο χέρι και με το που κάνει μπρέικ ο Σασμός, γυρίζει στην Ελιά, από κει στο Κόκκινο ποτάμι και παράλληλα σε ένα άλλο με καλόγριες!
Η μάνα μου πάλι, αφού πέρασε μεγάλη στεναχώρια που τέλειωσε ο Άγιος Παίσιος, βλέπει πρωινάδικα που έγιναν ημερήσια για να πιάνουν όλο το τηλεοπτικό κοινό. Είναι κάτι ελληνικής εμπνεύσεως εκπομπές που τρεις – τέσσερις κάθονται μπροστά στην οθόνη και αερολογούν ενώ άλλοι δεκατέσσερις παρακολουθούν τα άλλα κανάλια, που την ίδια ώρα προβάλουν αντίστοιχες δικές τους εκπομπές. Το ζητούμενο είναι, όχι να αλιεύσουν μια είδηση που την προβάλει το άλλο κανάλι και ξέφυγε από αυτούς, αλλά μήπως καμιά αμολήσει χοντράδες για να την κράξουν στη συνέχεια στο δικό τους κανάλι.
Και όλα αυτά γίνονται για το πακέτο των διαφημίσεων που μοιράζεται ανάλογα με την τηλεθέαση της κάθε εκπομπής και καταγράφεται από κοινά αποδεκτή εταιρεία μέτρησης της τηλεθέασης.
Μετά λοιπόν το μηνιαίο ραβασάκι της Nielsen, όταν έβαλαν οι καναλάρχες τα νούμερα τηλεθέασης κάτω και παράλληλα το κόστος του κάθε προγράμματος, κάποιοι άρχισαν να αισθάνονται άβολα στην καρέκλα τους.
Ακόμα και η παραδοσιακή ΕΡΤ από την ώρα που ανέλαβε ο Άδωνις να την εκσυγχρονίσει, το γύρισε στα σήριαλ. Παράγγειλε λοιπόν εικοσαριά σειρές και άρχισε να τις προβάλει τη μια πίσω από την άλλη. Ξεκίνησε τη σειρά «Μια νύχτα του Αυγούστου» και μόλις βγήκαν σε κάποια σάιτ σχόλια από αυτά που ετοιμάζει ο Άδωνις στο υπόγειο του Μαξίμου, η δημόσια τηλεόραση κυκλοφόρησε δελτίο τύπου πανηγυρίζοντας για τα «διθυραμβικά σχόλια και διψήφια ποσοστά τηλεθέασης για τη σειρά της ΕΡΤ», αναπαράγοντας τα αμφιβόλου προελεύσεως υπερθετικά σχόλια. Μπέρδεψαν την «επιτυχία» στα αμφιβόλου προελεύσεως σόσιαλ μίντια με την τηλεθέαση! Τρέξανε λοιπόν και αγόρασαν κοψοχρονιά τον «Αδύναμο Κρίκο», πιστεύοντας ότι θα γίνουν τρέντι και βάιραλ, τοποθετώντας μάλιστα το τηλεπαιχνίδι σε καθημερινή βάση. Αλλά φευ, ο αδύναμος κρίκος αποδείχθηκε αδύναμος στη μάχη της τηλεθέασης, όσες εξυπνάδες και αν αμολήσει ο Τρύφωνος.
Είδε και ο Μάνεσης ότι οι λίγοι τηλεθεατές που κάθονται μπροστά στην ελληνική τηλεόραση, του γύρισαν την πλάτη και άφησε υπονοούμενα στην εκπομπή του, ότι ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση. Πίστευε ότι θα βάλουν τα κλάματα οι πανελίστριες για τη μεγάλη απώλεια. Άρχισαν να το γράφουν και οι κ@λ@φυλλάδες, αλλά η εκπομπή του δεν έκανε νούμερα.
Έχουμε και τις ινφλουένσερ που δημοσιεύουν στους ακολούθους τους φωτογραφίες με μικροσκοπικά μπικίνι. Κάποιες λοιπόν πήραν εκπομπή στην τηλεόραση. Κατέβασαν και άλλο το σουτιέν και ανέβασαν περισσότερο το φουστάνι αλλά τέσσερις ώρες δεν γεμίζουν, αν δεν έχεις κάτι να πεις.
Άρχισαν να ετοιμάζονται και τα βραδινά πρότζεκτ, που έχουν προγραμματιστεί να βγουν στον αέρα στο δεύτερο μισό της σεζόν, δηλαδή μετά τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, το κόστος είναι αρκετά υψηλό προς το παρόν και η ανησυχία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών καταφανής!
Ο πατέρας μου πάλι, βλέπει μόνο ΕΡΤ3 ή Μακεδονία. Είναι τα κανάλια που δεν έχουν διαφημίσεις και η προβαλλόμενη ταινία τελειώνει σε μιάμιση ώρα και όχι σε τέσσερις! Προχθές όμως, με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, πήγαινε από το ένα κανάλι στο άλλο. Νευρίασε η μαμά και του λέει: «Σταμάτα ρε άνθρωπε, με ζάλισες από το ένα στο άλλο». «Τι να κάνω ρε γυναίκα, στο ένα έχει μπάσκετ και στο άλλο τις «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι». Δεν ξέρω τι να πρωτοδώ». «Τις Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι να δεις», του λέει ψύχραιμα η μάνα, «από μπάσκετ ξέρεις»!
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

Μοίρασε το άρθρο!