Χαμηλότερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για παιδιά με μητέρες που ζουν υγιεινά

Η πιθανότητα παχυσαρκίας στα παιδιά μειώνεται όταν οι μητέρες τους υιοθετούν έναν υγιή τρόπο ζωής, σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με λιγότερο υγιεινές πρακτικές.

«Ο υγιής τρόπος ζωής, πέρα απ’ το ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ενηλίκων και στη μείωση κινδύνων χρόνιας ασθένειας, μπορεί να έχει και οφέλη στην υγεία των παιδιών τους», δήλωσε ο Δρ. Qi Sun της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard T.H. Chan στη Βοστόνη. Η μελέτη δημοσιεύεται στο British Medical Journal.

Οι μητέρες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής των παιδιών τους, ήταν όμως άγνωστο το κατά πόσο οι συνήθειες της μητέρας μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη παχυσαρκίας στα παιδιά τους.

Η ομάδα του Δρ. Sun χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μελέτες (Nurses’ Health Study II, Growing Up Today Study) για να διασαφηνίσει τη σύνδεση μεταξύ του τρόπου ζωής της μητέρας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία του παιδιού της και του κίνδυνου παχυσαρκίας αυτών των παιδιών μεταξύ των 9 και των 18 ετών της ηλικίας τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν πέντε παράγοντες: υγιεινή διατροφή, δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό επίπεδο, όχι κάπνισμα, λίγη έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και ενασχόληση με μέτρια ως και έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά τη βδομάδα.

Ατομικά, κάθε παράγοντας του τρόπου ζωής της μητέρας, εκτός της υγιεινής διατροφής, συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά.

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας στα παιδιά μειώθηκε με κάθε επιπλέον παράγοντα του τρόπου ζωής των μητέρων, τόσο ώστε παιδιά γυναικών που ακολουθούσαν τρείς συμπεριφορές με μειωμένο ρίσκο ( υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, και μικρή ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ) είχαν κατά 23% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σε σύγκριση με παιδιά μητέρων χωρίς παράγοντες μειωμένης επικινδυνότητας στο τρόπο ζωής τους.

Παιδιά μητέρων που υιοθέτησαν και τους πέντε παράγοντες μειωμένης επικινδυνότητας, ήταν κατά 75 τα εκατό λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία από όσο τα παιδιά μητέρων με κανένα παράγοντα μειωμένης επικινδυνότητας στον τρόπο ζωής τους.

Ο υγιής τρόπος ζωής της μητέρας δεν σημαίνει απαραίτητα υγιή τρόπο ζωής των παιδιών σύμφωνα με τη μελέτη, όταν όμως αυτό συμβεί, τα παιδιά διατρέχουν 82 τα εκατό χαμηλότερο ρίσκο παχυσαρκίας, σε σύγκριση με περιπτώσεις μητέρων και παιδιών με τρόπο ζωής υψηλού κινδύνου.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οι μητέρες που υιοθετούν υγιή τρόπο ζωής και χτίζουν έτσι ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά τους μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας», δήλωσε ο Δρ. Sun.

«Οι μητέρες και γενικότερα οι γονείς θα πρέπει να αποφασίσουν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους έγκαιρα για να διασφαλίσουν καλή ποιότητα υγείας για τους ίδιους και την επόμενη γενιά», είπε ο επιστήμονας.

Επιμέλεια: Μαρία Ψυλλάκη

Μοίρασε το άρθρο!