Φθινοπωρινός «πόλεμος» με 2 ιούς: Πιο επικίνδυνη φέτος η γρίπη – Οι 3 λόγοι

Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και οι ειδικοί κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις που θα απειλήσουν την υγεία μας τους επόμενους μήνες, παράλληλα με την κυκλοφορία του κορωνοϊού.

Ο ιός της γρίπης για παράδειγμα, «εχθρός» ξεχασμένος την περασμένη χρονιά, φέτος είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη ή σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης.

«Καμπανάκι» για δύο ιούς

Στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων, τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

 Ανακοινώνοντας αρχικά πως η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 (για όσους θα κάνουν την τρίτη δόση), του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. «Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για τις ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης που αναρτήθηκε σήμερα, εξηγώντας ότι η περιορισμένη κυκλοφορία του ιού την προηγούμενη χρονιά δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει και φέτος.

Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα του εφησυχασμού σχετικά με τον ιό της γρίπης, λέγοντας πως:

  • Επειδή δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη.
  • Τα μέτρα της ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρά λόγω του εμβολιασμού για την COVID-19.
  • Ο ιός της γρίπης και η κυκλοφορία του είναι απρόβλεπτη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει και για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Οι 10 περιοχές με τα λιγότερα εμβόλια 

Χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε δέκα Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις σε αυτές τις περιοχές και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος με τους ιδιώτες επαγγελματίες υγείας για δυνατότητα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Υπενθύμισε ότι η δράση αυτή αναπτύχθηκε για τους παιδιάτρους, αλλά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ιδιώτης ανεξαρτήτου ειδικότητας.

Υπενθύμισε επίσης ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς και αφού έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση. Η λίστα με τους δικαιούχους όταν παρέλθει το 6μηνο από την δεύτερη δόση θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 25.000 με την τρίτη δόση από την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος σε όσους έχουν νοσήσει είπε ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης τους 6 μήνες και πλήρως εμβολιασμένος είναι κάποιος που έχει κάνει την μία δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν χθες οι 12.080.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 6.415.000 πολίτες, δηλαδή το 61,1% του γενικού πληθυσμού και 70,5% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.060.000 πολίτες, δηλαδή το 57,7% του γενικού πληθυσμού και 67,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Παραδόσεις εμβολίων

Η Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να λάβει από τις συμφωνίες με την ΕΕ για το 2021, 27.576.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16.140.000 πολιτών. Αναμένεται να παραλάβουμε 13.900.000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, 1.896.000 δόσεις από την Moderna, 7.080.000 δόσεις εμβολίου από AstraZeneca και 4.700.000 Johnson & Johnson.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει 12.177.000 δόσεις Pfizer, 1.896.000 δόσεις Moderna, 3.830.400 AstraZeneca και 765.000 δόσεις Johnson & Johnson.

Οι 12 εκατ. εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν γίνει ως εξής:

    • Με το εμβόλιο της Pfizer έγιναν 8.995.116 δόσεις, ποσοστό 74,6% των εμβολιασμών
    • Με το εμβόλιο της Moderna έγιναν 1.096.647 δόσεις
    • Με το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν 1.540.288 δόσεις
    • Με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έγιναν 431.640 δόσεις
 Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δωρεά 1.540.000 δόσεων εμβολίου AstraZeneca σε 10 χώρες. Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει με 510.000 δόσεις στο πρόγραμμα covax και βρίσκεται σε διαδικασία και για πώληση σε τρίτες χώρες εμβολίων AstraZeneca και Pfizer.

Ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων

Η επιχείρηση “Ελευθερία” έχει αναπτυγμένα σε περισσότερα από 650 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 85.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Παράλληλα αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 301 Κινητές Ομάδες για κατ’ οίκον εμβολιασμούς, 41 κινητά συνεργεία για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και ομάδες που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, αστέγους και Ρομά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεγάλους οργανισμούς, ενώ έχει αναπτυχθεί ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 11.100 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 9.200 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.086 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 648 στα ιατρεία, και 1438 κατ οίκον.

Μοίρασε το άρθρο!