Φανταστείτε μια σαλάτα από αγρόκτημα στη σελήνη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να καλλιεργήσουν φυτά στο έδαφος του φεγγαριού. Μοιάζει με όνειρο, αλλά είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκύψει ζωή από τον ρηγόλιθο, το υλικό που βρέθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Communications Biology, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην μελλοντική εξερεύνηση της σελήνης.

Ο Ρομπ Φερλ, που συνυπέγραψε τη μελέτη, δήλωσε στη Deutsche Welle ότι η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστροναύτες να καλλιεργήσουν τη δική τους τροφή, μειώνοντας την ανάγκη για προμήθειες από τη γη.

Ωστόσο, εκτός από την παροχή ενός επιπέδου επισιτιστικής ασφάλειας στο διάστημα, η έρευνα μπορεί να έχει κι άλλα οφέλη. Μπορεί να βοηθήσει τους αστροναύτες να καθαρίσουν τον αέρα, να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να παράγουν καθαρό νερό.

Το πείραμα 

Οι ερευνητές φύτεψαν σπόρους Arabidopsis (Rock cress), σε έδαφος από τη Σελήνη που συγκεντρώθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών αποστολών Apollo: Apollo 11 και 12 το 1969 και Apollo 17 το 1972. 

Ειδικότερα, όπως περιγράφει η DW, χώρισαν το χώμα σε δοχεία 1 γραμμαρίου. Στη συνέχεια πρόσθεσαν νερό, φως και θρεπτικά συστατικά. Φύτεψαν επίσης μια δεύτερη ομάδα σπόρων σε ηφαιστειακή τέφρα, μια ουσία που είναι παρόμοια με το σεληνιακό έδαφος, έτσι ώστε να χρησιμεύσει ως ομάδα ελέγχου.

Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ανάπτυξη και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο μερικές ημέρες αργότερα διαπίστωσαν ότι τα φυτά στο σεληνιακό έδαφος βίωναν στρες, ενώ δεν είχαν αναπτυχθεί όσο τα άλλα.

Ωστόσο, ο Φερλ επεσήμανε πως και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε κάποια ανάπτυξη, είναι θετικό, καθώς νωρίτερα δεν ήταν γνωστό εάν τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε τέτοια εδάφη.

Η δυσκολία λήψης των δειγμάτων

Το ίδιο το πείραμα φαίνεται πως ήταν εύκολο, αλλά η απόκτηση των απαραίτητων υλικών για την περάτωσή του ήταν δύσκολο, όπως τονίζει η DW.

Ήταν διαθέσιμη μόνο μια μικρή ποσότητα σεληνιακού εδάφους, ενώ χρειάστηκε να κάνουν αίτηση πολλές φορές, για περισσότερο από μια δεκαετία, προκειμένου η NASA να τους δώσει άδεια.

Νέες αποστολές

Η ανακάλυψη είναι, όπως προαναφέρθηκε, αρκετά σημαντική, με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος να ελπίζουν πως θα καταφέρουν να επιστρέψουν στη Σελήνη, με το πρόγραμμα Artemis, καθώς υπάρχουν σχέδια για την έναρξη μιας πρώτης μη επανδρωμένης αποστολής το 2022, με στόχο επανδρωμένες αποστολές τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται φυσικά πως υπάρχουν κι άλλες χώρες που θέλουν να επισκεφθούν το φεγγάρι, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα.

Οι επιστήμονες βέβαια δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς τα φυτά από τη γη θα αλληλεπιδράσουν με ένα πραγματικό σεληνιακό περιβάλλον. Το φεγγάρι είναι εξαιρετικά ξηρό σε σύγκριση με τη γη και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την ικανότητα των φυτών να αναπτυχθούν.

Μοίρασε το άρθρο!