Τα γεγονότα που “σημάδεψαν” τη Θεσσαλονίκη το 2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος ώστε το 2021 να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να παραδώσει τη σκυτάλη στο 2022. Ένα 2021 γεμάτο συγκινήσεις, σημαντικές εξελίξεις αλλά και «δυνατά» γεγονότα, πάντα όμως στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού που τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρεί τον πλανήτη. H Θεσσαλονίκη ούσα η δεύτερη τη τάξει πόλη σε πληθυσμό στη χώρα μας είχε ουκ ολίγες φορές πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικαιρότητα και τη φετινή χρονιά.

Το Thestival ξεχώρισε και σας παρουσιάζει ορισμένα από τα γεγονότα που «σημάδεψαν» τη Θεσσαλονίκη το 2021 και την έκαναν «πρωταγωνίστρια» των εξελίξεων. Υπό κατάληψη το κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ (22/2 – 11/3) Στις 22 Φεβρουαρίου, το Κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεκινά να βρίσκεται υπό κατάληψη από φοιτητές αλλά και άτομα που στηρίζουν την κίνηση αυτή. Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση εντός του ΑΠΘ/ Φωτογραφία: Intime Μετά από 17 ημέρες, νωρίς το πρωί της 11ης Μαρτίου, η Αστυνομία κάνει έφοδο στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου και προχωρά σε εκκένωση της κατάληψης,. Συνολικά 33 άτομα προσήχθησαν εκ των οποίων 16 συνελήφθησαν.

Η εστίαση αποκτά και πάλι ζωή (4/5) Μετά από διάστημα 6 μηνών, επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και στη Θεσσαλονίκη, με τα καφέ και τα εστιατόρια να αποκτούν και πάλι «ζωή» μετά το πολύμηνο λουκέτο

Τραγωδία για βρέφος 18 μηνών (2/6) Τραγικό θάνατο βρήκε ένα βρέφος μόλις 18 μηνών, όταν έπεσε σε πηγάδι στο σπίτι των παππούδων του, στα Νέα Μάλγαρα. Το παιδάκι διέφυγε της προσοχής τους και το κακό δεν άργησε να συμβεί, βυθίζοντας σε απέραντη θλίψη την οικογένεια.

Αέρας «Hollywood» στη Θεσσαλονίκη (3/7) Τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Αντόνιο Μπαντέρας, «The Enforcer», έφεραν χολιγουντιανό αέρα στην πόλη. Αποκορύφωμα, τα γυρίσματα με φόντο τον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της πόλης. Ο Αντόνιο Μπαντέρας έφερε χολιγουντιανό αέρα στην πόλη/ Φωτογραφία: Intime Οι γύρω δρόμοι μετατράπηκαν σε… Μαϊάμι, με τους φοίνικες που τοποθετήθηκαν να κλέβουν την παράσταση.

Στιγμές αγωνίας για τον «πνεύμονα» της πόλης (13/7) Στιγμές αγωνίας έζησαν το μεσημέρι της 13ης Ιουλίου έζησαν οι Θεσσαλονικείς, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Σέιχ Σου. Πυκνοί καπνοί σκέπασαν την Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης από τη φωτιά στο Σέιχ Σου/  Με την άμεση κινητοποίηση των αρχών οι φλόγες περιορίστηκαν άμεσα και ο «πνεύμονας» της πόλης σώθηκε, αφού αν και κάηκαν 90 στρέμματα, η ζημιά θα μπορούσε να είναι ανυπολόγιστη

Ξεκίνησε η απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου (20/7) Στις 20 Ιουλίου, ξεκινά η σταδιακή απόσπαση και απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου. Μετά από έναν μακροχρόνιο γύρο δικαστικών διαμαχών, το ΣτΕ ενέκρινε την ολοκλήρωση του σταθμού με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σημείο.

Ο Βαρδάρης… «αποκαλύφθηκε» (20/7) Χρειάστηκε να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια προκειμένου ο Βαρδάρης να «απελευθερωθεί» από τις λαμαρίνες για τα έργα του μετρό. Η περιοχή του Βαρδάρη μετά την απομάκρυνση των λαμαρινών/ Το πλήρωμα το χρόνου έφτασε στις 20 Ιουλίου, όταν και απομακρύνθηκαν οι λαμαρίνες από την περιοχή, οι οποίες είχαν γίνει «κομμάτι» του Βαρδάρη από το 2007.

Έσφαξε τη σύντροφό του στο διαμέρισμά της (23/8) Ένα στυγερό έγκλημα εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της 23ης Αυγούστου σε διαμέρισμα της οδού Γραβιάς, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η ΕΛΑΣ στο διαμέρισμα όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία/ Ένας 48χρονος από τη Γεωργία σκότωσε με πολλαπλές μαχαιριές την 55χρονη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμά της. Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη. Τρεις μέρες μετά, ο δράστης έδωσε τέλος στη ζωή του στο κρατητήριο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Covid free η 85η ΔΕΘ (11-19/9) Μετά την απουσία της το 2020 λόγω της έξαρσης της πανδημίας, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης επέστρεψε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός, η 85η ΔΕΘ ήταν η πρώτη covid free Έκθεση της Ευρώπης με είσοδο μόνον σε πλήρως εμβολιασμένους και χωρίς τις μεγάλες συναυλίες που αποτελούν πόλο έλξης.

Στυγερό έγκλημα στη μέση του δρόμου (19/9) Σοκ προκάλεσε η δολοφονία ενός 24χρονου Αλγερινού από ομοεθνή του στην οδό Μακεδονικής Αμύνης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο 20χρονος δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας Ζ Μετά από μεταξύ τους επεισόδιο, ο δράστης μπούκαρε σε ταχυφαγείο, άρπαξε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε στον 24χρονο με συνέπεια να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ο δράστης συνελήφθη λίγο μετά το στυγερό έγκλημα.

Πεδίο μάχης το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (28-29/9) Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Στις 28 Σεπτεμβρίου, άτομα που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το σχολείο, δέχθηκαν επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων με «οσμή» ακροδεξιάς. Σκηνές χάους στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης/Μία μέρα μετά, το σκηνικό επαναλήφθηκε , με ομάδες ατόμων να χρησιμοποιούν ακόμη και τον χώρο του σχολείου για τις επιθέσεις τους. Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα.

Νεκρός ο ποδοσφαιριστής Νίκος Τσουμάνης (5/10) Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του σε περιοχή της Καλαμαριάς βρέθηκε το πρωί της 5ης Οκτωβρίου ο 31χρονος ποδοσφαιριστής, Νίκος Τσουμάνης. Το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε στη μαρίνα της Νέας Κρήνης/ Φωτογραφία: Intime Ο ίδιος είχε εξαφανιστεί από την προηγούμενη ημέρα, με τις αναζητήσεις των δικών του να έχουν τραγικό επίλογο και τα στοιχεία των αρχών να κάνουν λόγο για αυτοχειρία. Βίαζε επί τέσσερα χρόνια τα ανίψια του και τα βιντεοσκοπούσε – Συνελήφθη ο 51χρονος (12/10) Σοκ προκάλεσε η σύλληψη ενός 51χρονου στις 12 Οκτωβρίου, ο οποίος βίαζε επί τέσσερα χρόνια (2009-2013) τα τρία ανήλικα ανίψια του. Μάλιστα, όπως προέκυψε, αρκετές φορές βιντεοσκοπούσε τις αρρωστημένες πράξεις του. Ο ίδιος παραδέχθηκε τα όσα έκανε ενώπιον των Αρχών.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ξανά στη Θεσσαλονίκη (28/10) Με λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση να πραγματοποιείται και πάλι στην παραλιακή λεωφόρο. Σείστηκε η παραλιακή λεωφόρος από τεθωρακισμένα άρματα του στρατού/ Μετά από δύο χρόνια, η Θεσσαλονίκη μπόρεσε και πάλι να τιμήσει το έπος του 1940 με μεγαλειότητα και υπερηφάνεια.

Νεκρός 47χρονος διανομέας σε τροχαίο (30/10) Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου ένας 47χρονος διανομέας, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Η μοτοσικλέτα του άτυχου άνδρα έγινε κομμάτια Το δυστύχημα έγινε στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Γ. Παπανδρέου. Θύμα τροχαίου η μαραθωνοδρόμος Δήμητρα Ιορδανίδου (2/11) Νεκρή μετά από τροχαίο η μαραθωνοδρόμος, Δήμητρα Ιορδανίδου. Ενώ κινούνταν στην οδό Γρ. Λαμπράκη, στην Τούμπα, παρασύρθηκε από φορτηγό με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό της. “Καμία ποδηλάτισσα λιγότερη”/ Λίγες ημέρες αργότερα, ένα λευκό ποδήλατο και ένα συγκινητικό σημείωμα τοποθετήθηκαν στο σημείο όπου έχασε τη ζωή της.

Πυροβόλησε και σκότωσε υπάλληλο ψιλικατζίδικου (6/11) Νεκρός από τα πυρά ληστή έπεσε τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου ένας 44χρονος υπάλληλος ψιλικατζίδικου στην Τούμπα. Το θύμα πάλεψε με τον ληστή, ο οποίος αφού τον χτύπησε, τον πυροβόλησε στο κεφάλι και εξαφανίστηκε. Δύο μέρες μετά, ο 27χρονος δράστης από την Αλβανία και ο 35χρονος συνεργός του συνελήφθησαν. Αέρας «Hollywood» στη Θεσσαλονίκη vol2 (8/11)

Λίγους μήνες μετά τον Αντόνιο Μπαντέρας, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε και άλλους αστέρες του Hollywood όπως ο Τζέισον Στέιθαμ, ο ‘Αντι Γκαρσία και η Μέγκαν Φόξ, αφού γυρίσματα για την ταινία «Αναλώσιμοι 4» πραγματοποιήθηκαν στην πόλη. Πεδίο μάχης έξω από το ΑΠΘ (17/11) Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν έξω από το ΑΠΘ, μετά τις πορείες για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ομάδα ατόμων πέταξε αρχικά βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς στο Σιντριβάνι. Φωτιά στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ/ Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με ρίψεις μολότοφ και αντικειμένων στους αστυνομικούς και απάντηση με δακρυγόνα αλλά και «Αίαντα» από την ΕΛ.ΑΣ..

Έσφαξε τη γυναίκα του και πήγε στο Τμήμα να παραδοθεί (28/11) Ένα ακόμα έγκλημα συντάραξε τη Θεσσαλονίκη. Ένας 49χρονος από την Αρμενία κατακρεούργησε τη 48χρονη γυναίκα του με 23 μαχαιριές, σε διαμέρισμα στην Πολίχνη. Λίγο αργότερα, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου και ομολόγησε την πράξη του, με τους αστυνομικούς να του περνούν χειροπέδες.

Σοβαρά επεισόδια στην Καμάρα (6/12) Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή γύρω από την Καμάρα, μετά το τέλος των πορειών για τη συμπλήρωση 14 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εμπόλεμη ζώνη η περιοχή γύρω από την Καμάρα/Ομάδα ατόμων πέταξε βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με το κέντρο της πόλης να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Έφυγαν οι λαμαρίνες από την Εγνατία στο ύψος της Αγίας Σοφίας (10/12) Στην κυκλοφορία παραδόθηκε το τμήμα της οδού Εγνατίας στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας μετά από περίπου 15 χρόνια εργασιών του μετρό. “Ανάσα” για το κέντρο της Θεσσαλονίκης/ Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η εικόνα εργοταξίου στο σημείο αποτελεί πια παρελθόν.

Τέλος από τους Ράδιο Αρβύλα ο Στάθης Παναγιωτόπουλος – Σάλος με τις αποκαλύψεις (13/12) Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση πως ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κατηγορείται από πρώην σύντροφό του πως ανήρτησε χωρίς τη συναίνεσή της βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνίστρια την ίδια σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Την ίδια μέρα ανακοινώνεται και το τέλος του από τους Ράδιο Αρβύλα. Οι αποκαλύψεις για τις αναρτήσεις του τηλεπαρουσιαστή παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και στις 23 Δεκεμβρίου οδηγείται στον εισαγγελέα μετά από νέα καταγγελία. Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος ενώπιον των Αρχών μετά τις σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του/Αφού περνάει τα Χριστούγεννα στο κρατητήριο, απολογείται, αφήνεται ελεύθερος υπό όρους. Μία νέα καταγγελία ωστόσο τον αφήνει στα κρατητήρια για ένα 24ωρο ακόμα. Μετά και τη δεύτερη απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του σε ζαχαροπλαστείο (14/12) Νεκρή από τα πυρά του εν διαστάσει συζύγου της έπεσε το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου μια 55χρονη γυναίκα σε ζαχαροπλαστείο στη Νέα Μάδυτο. Παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για δράστιδα, οι Αρχές κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του δράστη, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του.

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού (29/12) Με την μετάλλαξη «Όμικρον» να κυριαρχεί, το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων διαδέχεται το ένα το άλλο και στις 29 Δεκεμβρίου η Θεσσαλονίκη καταγράφει 3.496 κρούσματα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας. Διενέργεια ελέγχων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Το 2021 μας αποχαιρετά και ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στο 2022. Μία χρονιά που όλοι ελπίζουν να αποτελέσει οριστικά παρελθόν ο κορωνοϊός και η καθημερινότητα όλων να επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα. Ευχή όλων το 2022 να φέρει υγεία, χαμόγελα, λιγότερη τοξικότητα και όσο το δυνατόν περισσότερες ευχάριστες ειδήσεις.

Μοίρασε το άρθρο!