Ταξίδι στον χρόνο: Τί έγινε σαν σήμερα στις 4 Ιουνίου στο RealOraiokastro.gr

Τί έγινε σαν σήμερα στις 4 Ιουνίου του…

1411…Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας χορηγεί το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.

1784…Η Ελιζαμπέτ Τιμπλ γίνεται η πρώτη γυναίκα επιβάτης αεροστάτου θερμού αέρα στη Γαλλία.

1878…Υπογράφεται η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης με την οποία παραχωρείται η Κύπρος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1896…Ο Χένρυ Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.

1913….Η Αγγλίδα σουφραζέτα Εμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα. Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

1932…Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

1936...Ο Γάλλος πολιτικός Λεόν Μπλούμ δημιουργεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκό Μέτωπο με την υποστήριξη αριστερών και κεντρώων κόμματων και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο εισάγει επαναστατικά μέτρα όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.

1942…Πρώτος τουφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: Εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.

(Κατα τη διάρκεια της κατοχής ο Κωτούλας μαζί με τον Ηλία Καζάκο οργάνωναν φυγαδεύσεις προς την Μέση Ανατολή. Η Γκεστάπο πληροφορούμενη σχετικά με την δράση τους άρχισε να τους παρακολουθεί. Φοβούμενοι για την ζωή τους αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Την 1η Απριλίου του 1942 προσπάθησαν να διαφύγουν από τον Πειραιά κρυφά για το εξωτερικό. Συνελλήφθησαν όμως και φυλακίστηκαν στις φυλακές Αβέρωφ. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δράσης του 1000 άτομα φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό.)

1961…Στη σύνοδο κορυφής της Βιέννης, ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ προκαλεί την Κρίση του Βερολίνου, απειλώντας να υπογράψει ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης με την Ανατολική Γερμανία και δίνοντας τέλος στην αμερικανική, βρετανική και γαλλική πρόβαση στο Ανατολικό Βερολίνο.

1991…Μετά από 20 ημέρες γενικής απεργίας, παραιτείται η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Φάτος Νάνο.

1994…Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

1997…Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

2001…Ο βασιλιάς Ντιπέντρα του Νεπάλ πεθαίνει, τρεις ημέρες αφού δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του.

2006…Οι κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διαφεύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο. (θα ακολουθήσει πάροιμοια απόδραση τρία χρόνια αργότερα).

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1910ο Κρίστοφερ Κόκκερελ, Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης αλλά και κλέφτης τμήματος της ζωοφόρου του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα, το 1967ο Έλληνας τηλεπαρουσιαστής Αντώνης Παραράς και το 1975 η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.

  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1798 ο Τζάκομο Καζανόβα ο γνωστός Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας, το 1952 η Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Αμερικανίδα μελετήτρια του ελληνικού πολιτισμού και σύζυγος του Άγγελου Σικελιανού.
(Η Εύα Σικελιανού πρόσφερε κι άλλες υπηρεσίες στον τόπο, μα μια από τις σπουδαιότερες είναι που με την αφοσίωση και τη στοργή της βοήθησε έναν μεγάλο ποιητή ν’ αναπτύξει το τάλεντό του, μέσα στις πιο ευνοϊκές συνθήκες. Η σωζόμενη αλληλογραφία του Αγγελου με την Εύα, σχεδόν στο σύνολό της σε γαλλική γλώσσα – που στα χέρια του Μπουρναζάκη ευτύχησε να βρει έναν εξαίρετο επιμελητή -, καλύπτει κυρίως το χρονικό διάστημα 1928-1951 και αποτελεί μια πρώτης τάξεως μαρτυρία για τους σταθμούς της ζωής που μοιράστηκαν: την αναβίωση των Δελφικών Εορτών που τα υπέρογκα έξοδά τους τούς γονάτισαν οικονομικά, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια μετά τον αναγκαστικό χωρισμό του Πολέμου. πηγή:lifo.gr)
  • Το 2001 έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος και το 2007ο Ελληνοκύπριος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.
(Ο Σωτήρης Μουστάκας (Λεμεσός, 17 Σεπτεμβρίου 1940 – Αθήνα, 4 Ιουνίου 2007) ήταν Ελληνοκύπριος ηθοποιός, ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της Ελλάδας, βραβευμένος για την προσφορά του στην ελληνική επιθεώρηση. Ο Μουστάκας έπαιξε σε δεκάδες τηλεταινίες, κινηματογραφικές ταινίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Το 1994, απέσπασε το βραβείο επιθεώρησης Τα Παναθήναια, για την ερμηνεία του στο Άμλετ. Το 1996, έλαβε το πρώτο βραβείο Παπαδούκα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για τον ρόλο του την επιθεώρηση Οι Δύο Δουλειές. Τέλος, το 2003 απέσπασε το βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου Καρόλος Κουν, για την συνολική του συνεισφορά στην επιθεώρηση.)
  • Το  2008  θα βρεθεί άγρια δολοφονημένος ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος. Δράστης ένας Γεωργιανός.
(Το κείμενο που ακολουθεί και περιγράφει όλα τα γεγονότα από την στυγερή δολοφονία του ηθοποιού, είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου “Τα εγκλήματα ου συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα”. ” Η είδηση μεταδίδεται αστραπιαία και αναστατώνει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος, ο ζεν πρεμιέ της ελληνικής τηλεόρασης, έχει βρεθεί κατακρεουργημένος με 21 μαχαιριές, μέσα στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι. Τετάρτη 7.40 το πρωί της 4ης Ιουνίου του 2008. Μετεώρων 14 στο Παγκράτι. Οι περισσότεροι γείτονες είναι σοκαρισμένοι από το τραγικό συμβάν και κυρίως οι ένοικοι της πολυκατοικίας και ο ψιλικατζής από τον οποίο αγόραζε τσιγάρα ο Νίκος Σεργιανόπουλος. Ακόμα πιο σοκαρισμένη ήταν η αλλοδαπή οικιακή βοηθός, η οποία είχε πάει λίγο μετά τις 7 το πρωί στο σπίτι για να δουλέψει, όπως έκανε κάθε φορά και είχε βρει τον ηθοποιό σφαγμένο και πνιγμένο στα αίματα- ένα αποτρόπαιο θέαμα.)

 

Μοίρασε το άρθρο!