Συμφωνία για υπερταχεία Θεσσαλονίκης Κωνσταντινούπολης

images

09/03/2016

Την ελπίδα του για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα Ελλάδας και Τουρκίας, μέσω συνεργασιών, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τις υπογραφές για τις διακρατικές συμφωνίες.

Όπως είπε, οι σημερινές συμφωνίες θα αποτελέσουν την γέφυρα για ένα καλύτερα μέλλον μεταξύ των δύο χωρών. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τα έργα που θα συνδέουν ακτοπλοϊκά τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, αλλά και σιδηροδομικά, με τρένα μεγάλης ταχύτητας, τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ταύτισή του για καλύτερη αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο λιμανιών με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τη συμφωνία για την προώθηση υπερταχείας σε μια ιστορική διαδρομή της Εγνατίας οδού που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη και κατάληξη την Ηγουμενίτσα.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας – Αθήνας. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας, καθώς και συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των πρακτορείων ειδήσεων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες» ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε, ωστόσο, πως η συγκεκριμένη πόλη είναι συνδεδεμένη με μνήμες πολέμου και προσφυγιάς. “Η Σμύρνη είναι μια πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο, της διαφορετικότητας. Κι αυτό το συμβολισμό έχει η επιλογή μας να κάνουμε εδώ αυτό το συνέδριο. Γιατί αυτές οι μνήμες πρέπει να σηματοδοτούν την προσπάθεια οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους λαούς μας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Μοίρασε το άρθρο!