ΣΤΑΧΤΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια

assets_LARGE_t_420_54727584_type13145

01/08/2016

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Φαρακλά, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Δεκάδες πυροσβέστες και ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις από Αττική, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία από το πρωί προσπαθούν να δώσουν ένα τέλος στον πύρινο εφιάλτη. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ωστόσο, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αν και η κινητοποίηση ήταν άμεση, η πυρκαγιά έλαβε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν με μεγάλη ένταση. Σε αυτό, επίσης, συνέβαλαν η πυκνή βλάστηση, η τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης και το ανάγλυφο του σημείου εκδήλωσης της φωτιάς. Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτυσσόταν ιδιαίτερα έντονα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς Βορρά στο σημείο έναρξής της. Από χθες το βράδυ προωθητικά μηχανήματα έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες κατάσβεσης, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Εφυγαν για να σωθούν

Παρότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει δώσει εντολή εκκένωσης, καθώς η φωτιά έκτασης πολλών χιλιομέτρων καίει κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αρκετοί κάτοικοι και τουρίστες εγκατέλειψαν τις εστίες τους βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντων των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, ακόμη, τόνισε ότι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν κινδυνεύει καμία κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται εντός ή κοντά στο τόξο της φωτιάς. Επίσης, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Αν και όσο η πυρκαγιά μαίνεται δεν καθίσταται δυνατό να καθοριστεί το ύψος των ζημιών που έχει προκαλέσει, πληροφορίες θέλουν να έχουν καεί μία εξοχική κατοικία, δύο αποθήκες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τεράστια φαίνεται να είναι, εντούτοις, η οικολογική καταστροφή, αφού χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει κυριολεκτικά στάχτη. Επειδή η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί τους οδηγούς να δείξουν κατανόηση και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Προειδοποιήσεις
Πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα στην Εύβοια, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στην κατηγορία κινδύνου 4 εκτός από την Εύβοια υπάγεται και η Περιφέρεια Αττικής. Για τον λόγο αυτόν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, συνιστάται να αποφεύγονται ενέργειες όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού και η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες.

Μόνο χθες από τις έξι το πρωί μέχρι και τις έξι το απόγευμα εκδηλώθηκαν συνολικά σε διάφορες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και για τις προηγούμενες ημέρες. Το Σάββατο το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές, την Παρασκευή 68 και την Πέμπτη 53.

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ

Μοίρασε το άρθρο!