Πόσο επικίνδυνη είναι πραγματικά η Όμικρον;

Με δεδομένο ότι πλέον και η χώρα μας είναι επίσημα ανάμεσα σε εκείνες που πρέπει να διαχειριστούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη, το ζήτημα της επικινδυνότητας της νέας μετάλλαξης βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των υγειονομικών αρχών.

Παγκοσμίως, εξάλλου, οι επιστήμονες επιχειρούν να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για την Όμικρον, ενώ οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση στοιχείων, που θα δείξουν κρίσιμα δεδομένα για την παραλλαγή συνεχίζονται.

Ο κ. Ζαούτης, σχετικά με τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης «όμικρον», είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές πληροφορίες πρόκειται για μετάλλαξη με πολύ ήπια συμπτώματα. Θεωρείται επίσης πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού. Αυτό υπογράμμισε και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Μέχρι στιγμής έχουμε πρώτες ενδείξεις πως τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη», είπε. 

Τα ίδια είχε επισημάνει λίγες ώρες νωρίτερα και αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με το Reuters ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως τα περισσότερα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι «ήπια», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. 

 Μάλιστα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο ήπιο από τη Δέλτα. Αν και αναμένονται περισσότερα στοιχεία από τις επιστημονικές έρευνες, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν υπάρξει καλύτερη κατανόηση της νέας μετάλλαξης, οι επίσημες τοποθετήσεις δείχνουν ότι το νέο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος δεν θα πυροδοτήσει το δυσμενές σενάριο για το οποίο υπήρχαν ανησυχίες.
 Μόσιαλος: «Ήπια ασθένεια»
  

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, παραθέτει επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία με ανάρτησή του στο Facebook. Στην ανάρτησή του σχετικά με τη νέα παραλλαγή Όμικρον και εάν αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη, αναφέρει:

«H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους. Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».

«Συμφωνώ», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: “Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει”».

Με άρθρο του επίσης στο capital.gr, ο δρ. μοριακής βιολογίας Θεόδωρος Γιάνναρος αναφέρει: «Είναι λοιπόν, κατά την άποψη των συναδέλφων μου και εμού προσωπικά, εξαιρετικά απίθανο να πυροδοτηθεί μια επανεκκίνηση της πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι… αρκεί βέβαια να συνεχιστούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, που αποτελούν και το μοναδικό όπλο πρόληψης που διαθέτει προς το παρόν η φαρέτρα μας» λέει ο κ. Γιάνναρος και υπογραμμίζει ότι «Προσωπικά είμαι σίγουρος πως τα εμβόλια θα προστατεύουν σε κάποιο καλό ποσοστό από τη μόλυνση, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα προστατεύουν από τη βαριά τη νόσηση, τη διασωλήνωση και το θάνατο».

Μοίρασε το άρθρο!