Πελώριο παγόβουνο απειλεί χωριό στη Γροιλανδία

Τεράστιο παγόβουνο βάρους 11 εκατομμυρίων τόνων έχει αποκοπεί και έχει φτάσει κοντά σε ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας, εγείροντας φόβους ότι μπορεί να πλημμυρίσει τον οικισμό προκαλώντας τσουνάμι αν σπάσει. 

Οι σχεδόν 170 κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν προσωρινά τις εστίες τους και βρήκαν καταφύγιο σε μια πλαγιά μακριά από τον οικισμό.

Τον περασμένο Ιούνιο Αμερικανοί επιστήμονες στη Γροιλανδία μελέτησαν τον τρόπο που αποσπώνται οι παγετώνες καθώς και τις επιπτώσεις στη στάθμη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χόλαντ, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης: «Αυτό που είδαμε να συμβαίνει στη Γροιλανδία είναι ένα φυσικό γεγονός. Εμείς οι επιστήμονες πραγματικά δεν κατανοούμε τη διαδικασία με την οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι σαν να προβλέπουμε σεισμούς. Είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία στη φύση που αφορά στην αποκοπή των παγόβουνων και το λιώσιμο των πάγων».

Αμερικανοί επιστήμονες σε αποστολή στη Γροιλανδία είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν τη στιγμή της αποκόλλησης ενός κομματιού του παγετώνα Χέλχεϊμ μήκους 6 χιλιομέτρων.

Το περασμένο καλοκαίρι, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν από κύματα που προκλήθηκαν από παγόβουνο, πλημμύρισε ένα χωριό στην βορειοδυτική Γροιλανδία.

Μοίρασε το άρθρο!