
Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν παράλυτα ποντίκια, λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη τους, να περπατήσουν πάλι, πετυχαίνοντας ξανά την αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων μέσω της χρησιμοποίησης μίας ειδικά σχεδιασμένης πρωτεΐνης, η οποία παράγεται καθοδηγούμενα στον εγκέφαλο των ζώων με την εισαγωγή των κατάλληλων γενετικών πληροφοριών.
Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, συνήθως εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων ή αθλημάτων, αφήνουν συχνά παράλυτους τους ανθρώπους, καθώς πλέον διακόπτεται η μετάδοση νευρικών σημάτων μεταξύ μυών και εγκεφάλου. Η νέα θεραπεία των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, η οποία παρουσιάστηκε με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατόρθωσε να αναγεννήσει τα νευρικά κύτταρα των παράλυτων τρωκτικών χάρη σε μία πρωτεΐνη.
Τα πλήρως παραπληγικά ποντίκια άρχισαν να περπατούν ξανά μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εφάπαξ πειραματική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή γενετικών οδηγιών στον εγκέφαλο (με τη βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου αβλαβούς ιού ως οχήματος), έτσι ώστε να παράγει μία πρωτεΐνη κυτταροκίνη (υπερ-ιντερλευκίνη-6) και να τη στείλει στους κινητικούς νευρώνες. Η εν λόγω πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των νευρώνων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν τη δική τους υπερ-ιντερλευκίνη-6, η οποία στη συνέχεια διανέμεται σε πιο μακρινά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής επιστήμων Αναστασία Ανδρεαδάκη.


