Ο Ερντογάν επέλεξε Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στις πληρωμές στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 και πως οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τους ίδιους όρους, όταν πρότειναν να πουλήσουν στην Άγκυρα πυραύλους Patriot. Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον εν είδει τελεσιγράφου είχε διαμηνύσει στην Άγκυρα πως η επιλογή της αγοράς των S-400 σημαίνει πως επιλέγει τη Ρωσία έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και πως αν προχωρήσει σε αυτή την επιλογή τότε θα πρέπει να ξεχάσει οριστικά την αγορά των αμερικανικών F-35, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο κυρώσεων ακόμη και εκδίωξης από το ΝΑΤΟ. 

«Οι S-400 κατέχουν μια σημαντική θέση στις συνομιλίες μας. Τα επιχειρήματα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ εσφαλμένα. Τελειώσαμε τη διαδικασία των S-400 και συνεχίζουμε τις πληρωμές», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, όταν ερωτήθηκε για τις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα. Η αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, με την Ουάσινγκτον να υπογραμμίζει πως η απόφαση για αγορά του συστήματος S-400 δεν είναι συμβατή με το NATO. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Η Ουάσινγκτον καλεί την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως θα μπορούσε να κλείσει μια τέτοια συμφωνία μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα είχε πρόβλημα να αγοράσει τα συστήματα Patriot, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία. «Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης, και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν. Ωστόσο, επισήμανε ο Τσαβούσογλου, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί την πώληση, λόγω των αντιστάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Το αληθινό πρόβλημα είναι το εξής: σήμερα ακόμα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την πώληση του συστήματος στην Τουρκία. Θα μπορέσουν να τις δώσουν αύριο; Δεν μπορούν να το υποσχεθούν. Άρα ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μας;», είπε. Ακόμη, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, της συμμετοχής της στο NATO, ή της φιλοδοξίας της να συνάψει στενότερη σχέση με την ΕΕ και να γίνει μια μέρα πλήρες κράτος-μέλος της. «Κάναμε τις επιλογές μας πριν από πάρα πολύ καιρό, τώρα χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με τους πάντες και πρέπει να το ισορροπούμε αυτό», ανέφερε. «Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο, πήραμε τις αποφάσεις μας και είμαστε μέλος του NATO», επέμεινε.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε τονίσει ότι: «η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;». Υπενθυμίζεται πως η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν διαταραχθεί και για το Συριακό, όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους ο Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες» και επιθυμεί την οριστική εξόντωσή τους. 

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στις 8 Απριλίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που θα έχουν στις 8 Απριλίου, θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία υπό το πρίσμα της μερικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα. Επίσης, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, το ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία, την πορεία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου διευκρίνισε ότι στις 8 Απριλίου στην Μόσχα ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα έχουν συνομιλίες επί όλων των θεμάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας- Τουρκίας. Οι συνομιλίες, διευκρίνισε ο Ουσακόφ, ενδέχεται να αρχίσουν με ένα τετ-α-τετ των δύο ηγετών για να συζητηθούν «τα πλέον ευαίσθητα θέματα». Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με επιχειρηματίες, ενώ θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, ενώ το βράδυ της 8ης Απριλίου οι Πούτιν και Ερντογάν θα παρευρεθούν στην τελετή έναρξης του Αφιερωματικού Έτους πολιτισμού και τουρισμού Ρωσίας-Τουρκίας, που θα διοργανωθεί στο Θέατρο Μπαλσόι.

Μοίρασε το άρθρο!