ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ: Οκτώ κορυφαία μαγαζιά με σιροπιαστά στην πόλη

Κανταΐφι, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, κουρκουμπίνια και η λίστα συνεχίζεται. Γυρίσαμε τη Θεσσαλονίκη και απολαύσαμε σιροπιαστά γλυκά σε οκτώ σημεία της πόλης στις καλύτερες εκδοχές τους!

Σιρόπι από την Πόλη

Ναυάρχου Κουντουριώτου 19

Ξεκίνησαν με γνώμονα την αναβίωση μιας τέχνης που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω στα βάθη της μέσης ανατολής και συγκεκριμένα στον Εύξεινο Πόντο. Τότε που τα παραδοσιακά γλυκίσματα πλημμύριζαν τις αυλές των Ποντίων, που με πολύ μεράκι φτιάχνανε οι πόντιες νοικοκυρές. Η ενασχόληση με τη ζύμη ήταν καθημερινό φαινόμενο, καθώς και το πάντρεμα άλλων παραδοσιακών γλυκισμάτων. Τον καιρό εκείνο συνυπήρχαν μαζί με τους Έλληνες και άλλοι λαοί που δημιούργησαν εξαιρετικά προϊόντα, όπως ο περίφημος μπακλαβάς που φτιαχνόταν από φύλλα ζύμης που λεγόταν “φυλλωτά”.

Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο και ταξιδεύοντας σε διάφορους προορισμούς της Ανατολής, μαθαίνοντας και εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τις γνώσεις τους γι’ αυτήν την υπέροχη τέχνη, αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους Ανατολή του ηλίου, με φόντο το Λευκό πύργο της Θεσσαλονίκης, να μεταφέρουν το άρωμα και την γεύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλώς ήρθατε στο «Σιρόπι από την Πόλη». Στον χώρο τους θα απολαύσετε ποικιλία από χειροποίητα γλυκά ανατολής, σιροπιαστά από κανταΐφι κιλού και σιροπιαστά κιλού με χειροποίητο φύλλο.

Το Ελληνικόν

Βασ. Όλγας 209

Το Ελληνικόν νοστιμίζει την καθημερινότητα μας από το 1938. Σε όλα του τα προϊόντα και όπως, φυσικά, και στα σιροπιαστά χρησιμοποιούνται υλικά πρώτης ποιότητας.

Τα επιμελούνται με αγάπη και φροντίδα, ενώ οι παραδοσιακές συνταγές τους είναι ασυναγώνιστες.

Παραδοσιακές Τουλούμπες Ζανδέ

Εγνατίας 108 με Πρασακάκη γωνία, Θεσσαλονίκη
2310.222286
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 9, Κοζάνη
24610.22444
Εργαστήριο: Αγ. Νικολάου 11, Βελβεντό Κοζάνης
24640.32501

Τουλούμπες, τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια και λουκουμάδες. Αυτή είναι η γκάμα των γλυκών της Ζανδέ. Γιατί αυτά επέλεξαν, αυτά ξέρουν καλύτερα να φτιάχνουν, αυτά κουβαλούν μνήμες, ιστορία και νοστιμιά, από τη Δυτική Μακεδονία, 170 χιλιόμετρα πιο ανατολικά. Τουλούμπες, τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια και λουκουμάδες.

Ο νομός Κοζάνης και τα διαλεχτά του, έστησαν μια υπέροχη γωνιά, Εγνατίας με Πρασακάκη, και σε περιμένουν να γλυκαθείς, να κλείσεις για λίγο τα μάτια, κι ίσως να κάνεις ένα ταξίδι στιγμιαίο, στα μέρη τους τα παραμυθένια.

Δορκάδα

Κασσάνδρου 66, κέντρο

Η οικογένεια Γκαβαλίνη έχει συνδέσει το όνομά της με τα κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά καθώς και γλυκά της κλασσικής-διαχρονικής ζαχαροπλαστικής τα βρίσκουμε από το 1961 στο Γαλακτοζαχαροπλαστείο Δορκάδα, στην Κασσάνδρου 66, το κατάστημα που διατηρεί η οικογενειακή επιχείρηση. Εκεί προμηθευόμαστε και απολαμβάνουμε παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι Δορκάδος που φτιάχνεται αποκλειστικά με την οικογενειακή συνταγή. Με βάση την οικογενειακή παράδοση, επίσης, παρασκευάζεται το ρυζόγαλο, οι κρέμες και το παραδοσιακό παγωτό με τη «μαστιχωτή» υφή.

Όπως είπαμε, στη «Δορκάδα» μας περιμένουν και κλασσικά γλυκά, όπως διαφόρων ειδών πάστες, ποικιλία από σιροπιαστά, γλυκά ταψιού ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στη σοκολατόπιτα, την πορτοκαλόπιτα και στους “μπαμπάδες”, το αφράτο, πλούσιο σε σιρόπι και φρέσκια σαντιγί γλύκισμα που μας προτείνει σε ατομική ή οικογενειακή εκδοχή.

Secupa

– Επαρ. Οδ. Μουδανιών – Σιθωνίας
Τ. 23730 25888
– Κανελλοπούλου, Νέα Μουδανιά 632 00
Τ. 23730 25555

Το δεύτερο κατάστημα Secupa άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Αύγουστο, στην Επαρχιακή Οδό Μουδανιών – Σιθωνίας, λίγο πιο έξω από τα Νέα Μουδανιά (σ.σ. με κατεύθυνση προς το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής). Είναι μία ευχάριστη έκπληξη, που έχει δώσει νέο αέρα στο σημείο και είναι το ιδανικό μέρος για όποιον θέλει να κάνει στάση και να απολαύσει τον καφέ, το πρωινό του και όχι μόνο, καθώς στο Secupa μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία προϊόντων για όλα τα γούστα.

Αποφάσισες να ξεκινήσεις road trip προς τα όμορφα μέρη της Χαλκιδικής; Τότε μη παραλέιψεις να κάνεις στάση στο Secupa. Eκεί, θα βρείς πάνω από 40 είδη πρωινού, ιδιαίτερα κρύα σάντουιτς, λαχταριστές πίτες με κρατσανιστό φύλλο και διάφορες γεμίσεις, ενώ ο εσπρέσσο της Costa Coffee κάνει τη διαφορά.Εκτός από τα αλμυρά, θα βρεις και πολλές γλυκές επιλογές που θα ικανοποιήσουν κάθε σας επιθυμία. Έχετε την επιλογή να διαλέξετε ανάμεσα σε τυλιχτά κεράσματα, απολαυστικές τούρτες, λαχταριστά προφιτερόλ, σιροπιαστά, καζάν ντιπί Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα ακόμη.

Ζαχαροπλαστεία Ήλιος

Αντιγονιδών 7, Θεσσαλονίκη, κέντρο
Πλάτωνος 5, Συκιές

Τα Ζαχαροπλαστεία Ήλιος «κουβαλούν» στην πλάτη τους μία γλυκιά ιστορία που ξεκινάει από το 1938 στη Θεσσαλονίκη, με διαχρονικές γεύσεις και τις πιο γλυκές απολαύσεις. Ο Ήλιος φημίζεται για τα λαχταριστά τρίγωνα που προσφέρει αλλά και τα σιροπιαστά του.
 
 
Οι ιδιοκτήτες του Ήλιου μετά από πολυετή εμπειρία στον χώρο της σύγχρονης αλλά και παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής έχουν χτίσει τη δικής τους ταυτότητα. Τα Ζαχαροπλαστεία Ήλιος δημιουργούν μοναδικά γλυκά αλλά και γευστικές αναμνήσεις που μένουν.

Baklavas skg

Κασσάνδρου 88
 
Στη Θεσσαλονίκη στο ύψος της Κασσάνδρου βρίσκεται ο Baklavas και όπως άλλωστε «προδίδει» το όνομα του θα βρεις αυθεντικό Γιαννιώτικο Μπακλαβά, δίκης τους παραγωγής και τα γνωστά – αγαπημένα σιροπιαστά.

Μεταξύ άλλων θα στις βιτρίνες θα βρείτε γλυκά του κουταλιού αλλά και νηστίσιμες & vegan επιλογές.

Μιχαηλίδης Σιροπιαστά

Γρηγορίου Λαμπράκη 160

Πιστοί στις παραδοσιακές πολίτικες συνταγές συνεχίζουν με μεράκι και αγάπη να εκτελούν γλυκά από φρέσκα υλικά. Στόχος της οικογένειας «Σιροπιαστά Μιχαϊλίδη» είναι να προσφέρουν καθημερινά την καλύτερη ποιότητα στο είδος τους.

Το κατάστημα θα το βρεις στη Λαμπράκη, στην καρδιά της Τούμπας. Πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, είναι το κανταΐφι, ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο και τα κουρκουμπίνια.

πηγή πληροφοριών: biscotto.gr

Μοίρασε το άρθρο!