Οι δυνάμεις που έμειναν στη Μακεδονία μετά την αναχώρηση του Αλεξάνδρου για την Περσία

Οι δυνάμεις που έμειναν στη Μακεδονία μετά την αναχώρηση του Αλεξάνδρου για την Περσία.- Γράφει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος.

Στο σημερινό μου άρθρο, πρόκειται να ασχοληθώ με τις στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες παρέμειναν στη Μακεδονία σε ετοιμότητα μετά την αναχώρηση του Αλεξάνδρου από την Ελλάδα προκειμένου να εκστρατεύει ανατολικά. Η πλεονεξία των γειτόνων της Μακεδονίας υποχρέωσε τον Αλέξανδρο, πριν αναχωρήσει για την Ανατολή, να αφήσει πίσω το μισό του στρατό.

Στην Ελλάδα παρέμειναν επαρκείς δυνάμεις προς εξουδετέρωση αντιμακεδονικών στοιχείων και αποτροπής οποιασδήποτε αποσχιστικής τάσης από τη Συμμαχία της Κορίνθου, αλλά και σε κάθε αντίθετο στη μακεδονική ηγεμονία. Ο Αλέξανδρος όπως φαινόταν δεν είχε καμία διάθεση να εγκαταλείψει την ηγεμονία του στην Ελλάδα. Η δύναμη που παρέμεινε πίσω έπαιξε σπουδαίο ρόλο και στην καταπολέμηση των περσικών δολοπλοκιών στον ελλαδικό χώρο.

Ο στρατηγός Αντίπατρος.

Ο Αντίπατρος ήταν ο γιος του Ιόλαου και συνεργάτης του Φιλίππου. Έγραψε διάφορα συγγράμματα μεταξύ αυτών για τις μακεδονικές εκστρατείες κατά των Ιλλυριών και των βόρειων φυλών. Ο στρατηγός ζητούσε ανέκαθεν την ενοποίηση της Μακεδονίας. Ορίστηκε από τον Αλέξανδρο: Αρχηγός των Δυνάμεων, Ηγεμόνας της Κορινθιακής Συμμαχίας και Αντιβασιλέας της Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Αντίπατρος αντικαθιστούσε και το Φίλιππο ως αρχηγός του κράτους όταν εκείνος απουσίαζε στις εκστρατείες.

Ο Αριστοτέλης υπήρξε κατά την εποχή της εκστρατείας στην Ανατολή σύμβουλος δια αλληλογραφίας του Αντίπατρου. Ο Αντίπατρος επίσης αλληλογραφούσε και με τον Ισοκράτη για την εξάπλωση της Πανελλήνιας Ιδέας. Συμμετείχε επίσης και σε διάφορες διπλωματικές επαφές, δύναμη του ήταν η διπλωματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών. Στην πορεία ο Αντίπατρος αξιοποίησε όλα τα αδιέξοδα προς όφελος του.

Ο Αντίπατρος υπήρξε αθεράπευτα μνησίκακος. Στις τελευταίες του στιγμές ζήτησε να συμφιλιωθεί μ’ ένα συνάδελφό του, με τον οποίο τον χώριζε βαθύ μίσος. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε, γιατί ήταν αθεράπευτα μνησίκακος άνθρωπος. Τότε, ο Αντίπατρος είπε στους δικούς του:

– Αν τυχόν θελήσει τελικά να έλθει κατά δω ο άνθρωπος αυτός, να τον μπάσετε αμέσως στον κοιτώνα μου. Αν είμαι ακόμη ζωντανός, θα ευχαριστηθώ πολύ να τον δω. Αν είμαι νεκρός, θα ευχαριστηθεί εκείνος να με δει.

Οι δυνάμεις που έμειναν πίσω.

Το γεγονός ότι παρέμεινε ο μισός στρατός της Μακεδονίας στον ελλαδικό χώρο, παραπέμπει σε δυνάμεις κατοχής. Ο στρατηγός Αντίπατρος όμως έφερε εις πέρας την αποστολή του και απέτρεψε οποιαδήποτε εξέγερση στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος ουδέποτε διεξήγαγε διμέτωπο αγώνα όπως ο Χίτλερ και ο Ναπολέων. Πριν ξεκινήσει είχε φροντίσει να κλείσει όλα τα μέτωπα (άγριοι Θράκες και Νότια Ελλάδα). Το μοναδικό που αντιμετώπισε και έλυσε ο Αντίπατρος ήταν η εξέγερση του Σπαρτιάτη βασιλιά Άγη.

Ο Αντίπατρος ενίσχυσε τον ελληνικό στρατό που μαχόταν στην Ανατολή: Στο Γόρδιο με 3.000 πεζούς και 650 ιππείς, στην Αίγυπτο με 400 Έλληνες μισθοφόρους και 500 Θράκες Ιππείς, στα Αρτακόανα με 500 Έλληνες και 130 Θεσσαλούς ιππείς, επιπρόσθετα έστειλε 2.600 πεζούς και 300 ιππείς από την Απολλωνία, (τα τρία πρώτα χρόνια έως τη Μάχη των Γαυγαμήλων , υπολογίζεται ότι έλαβε ενισχύσεις 12.700 πεζών και 1650 ιππέων) τέλος πριν την εκστρατεία στην Ινδία έστειλε 7.500 πεζούς και 200 ιππείς.

Η ψύχρανση των σχέσεων Αλεξάνδρου Αντίπατρου.

Αγκάθι στις σχέσεις Αλεξάνδρου-Αντίπατρου παρέμενε ο Αλέξανδρος ο Λυγκιστής. Ο άλλοτε διεκδικητής του θρόνου της Μακεδονίας ήταν ο σύζυγος της κόρης του Αντίπατρου. Ο Λυκγιστής κρατούταν φυλακισμένος από τον Αντίπατρο ώστε να μη διαταραχτούν οι σχέσεις του με τον Αλέξανδρο. Οι σχέσεις του Αντίπατρου με τον Αλέξανδρο ψυχράνθηκαν αργότερα με δάκτυλο της Ολυμπιάδας. Η μητέρα του Αλεξάνδρου ανέπτυξε εχθρότητα με τον Αντίπατρο με διάφορες αλληλοκατηγορίες σε επιστολές που αντάλλασε μαζί του. Ο Αντίπατρος υπήρξε αντίθετος και στη φιλοπερσική πολιτική του Αλεξάνδρου.

Γενικότερα ο Αλέξανδρος ένοιωθε κάποιο φόβο έναντι του Αντίπατρου και των τέκνων του. Τον είχε αφήσει επίτροπο στη Μακεδονία με 12.000 πεζούς και 1.500 ιππείς ως δύναμη ετοιμότητας. Μια αξιόλογη δύναμη ικανή για όλα.

Στην εικόνα απεικονίζεται προτομή του στρατηγού Αντίπατρου.

-Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1978 στη Δράμα, μεγάλωσε στις Σέρρες και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 εργάζεται στο δημόσιο σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., και της Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Τμήματος Ανθρωπιστικών. Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Μοίρασε το άρθρο!