Οι ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών-Ανάπτυξης-Εργασίας και Τουρισμού

Σταϊκούρας: Τα οικονομικά μέτρα επιγραμματικά
  • Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών
  • Επεκτείνεται στο 100% η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό
  • Πρόγραμμα στήριξης της Εργασίας
  • Παρέχεται επιδότηση εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους
  • Δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε κλειστές επιχειρήσεις και στον τουρισμό/εστίαση/μεταφορές για τον Ιούνιο.
  • Επέκταση δυνατότητας έκπτωσης ενοικίου για Ιούνιο για τις επιχειρήσεις. Ίδια δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο.
  • Δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2021. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο και θα αφορά τις επιχειρήσεις που είδαν μείωση τζίρου.
  • Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές έως 31/10 στο 13%. Αφορά τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. 
  • Μείωση ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτα
  • Μείωση ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα
  • Μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια ΦΠΑ στο 13% έως 31/10
  • Δημιουργία μητρώου start ups για την υποστήριξη του οικοσυστήματος. Δίνεται κίνητρο σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν σε επιχειρήσεις με έκπτωση φόρου.
  • Επιδότηση μέρους των δόσεων με δάνεια που έχουν υποθήκη την Α’ κατοικία.
  • Καλύπτει και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέτει δικλίδες ασφαλείας το σχέδιο για να μην ωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
  • Βρούτσης: Οι άξονες του υπουργείου Εργασίας

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το σχέδιο του υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε τρεις βασικούς  άξονες:

    1. Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
    2. Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
    1. Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων
    2. Επέκταση της αναστολής των συβάσεων μέχρι τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και όσες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της  εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει κατά 50% το χρόνο εργασίας, με την πολιτεία να αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρονικό διάστημα που δεν θα εργάζεται.

      Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν θα προσληφθούν, θα τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση. 

      «Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα  βήματα στην κανονικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

      Για τα επιδόματα ανεργίας δίνεται παράταση δύο μηνών μέχρι τέλος Ιουλίου τριπλασιάζεται το κονδύλι του κοινωνικού τουρισμού.

      Ο δεύτερος άξονας αφορά στο Μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης  βραχυχρόνιας εργασίας  «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

      Ο συγκεκριμένος μηχανισμός τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με  επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

      Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

      Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

      Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

      Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

       Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

      Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται  υπό την αυστηρή προυπόθεση  ότι δεν θα  μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

      Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

      Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

      Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.

      Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

      Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού λαμβάνουμε μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά  εργαζόμενων στον κλάδο αυτόν που πλήττονται σημαντικά.

      Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ θα δοθούν και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

      Ειδικότερα, θα χορηγηθεί -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το  επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

      Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

      Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.

      Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.

      Τέλος, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

      Αναφορικά με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του από 10 σε 30 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ειδικά φέτος ο εσωτερικός τουρισμός.

      Γεωργιάδης: Εγγυοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δισ. ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων

      Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός εγγυοδοτικού εργαλείου σε επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

      Θεσπίζεται Παρατηρητήριο Ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

      Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το Παρατηρητήριο αυτό θα μελετά την ταχύτητα της απόδοσης των δανείων από τις τράπεζες.

      Προς τραπεζικά στελέχη: Μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θεσπίζει η κυβέρνηση

      «Πρέπει να μείνουν ζωντανές οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από αυτή την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

      Θεοχάρης: Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, την 1η Ιουνίου τα 12μηνα ξενοδοχεία και στις 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα

      Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, πρώτο βήμα είναι η έναρξη του εσωτερικού τουρισμού στις 29 Μαΐου με το άνοιγμα των camping και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

      Τα υπόλοιπα καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.

      Ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Θα αφορά επισκέπτες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ θα αξιολογούνται και κριτήρια όπως:

      Οδική πρόσβαση, Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, Ομογενειακές κοινότητες: Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνο χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

      Χωρίς τεστ και καραντίνα οι τουρίστες από το εξωτερικό

      Στο πλαίσιο των μέτρων για την διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή.

      Επίσης θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας.

      Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών για κρούσματα Covid 19.

      Τα μέτρα για την οικονομική στήριξη του τουρισμού

      Για την οικονομική στήριξη του Τουρισμού, αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, αλλά και ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

      Θα ενισχυθούν οι εποχιακά απασχολούμενοι, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου.

      Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.

      Πώς θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός

      Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ). 

      Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000.

      Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

Μοίρασε το άρθρο!