Ξεκίνησε το «κυνήγι» για φοιτητικά σπίτια – Πόσα ανέβηκαν οι τιμές

Η διάρκεια της φοιτητικής αναζήτησης κατοικίας επεκτείνεται και ξεκινά για πρώτη φορά από τα μέσα του καλοκαιριού

Μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων, αναφορικά με την προσφορά, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι το οποίο επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Αυτό που φαίνεται ωστόσο ήδη από την πρώτη εβδομάδα, είναι η αύξηση του αποθέματος των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων κατά 14.6% σε σχέση με την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, σύμφωνα με την βάση δεδομένων και ανάλυσης της Spitogatos.

Πέραν των χαρακτηριστικών της αναζήτησης και των τιμών, η ανάλυση εστίασε και στο κατά πόσο η ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα χρονικά, σηματοδοτεί και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η φοιτητική αναζήτηση μέχρι σήμερα.

Με βάση δεδομένα προηγούμενων ετών, οι αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων συγκεντρώνονταν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και στα τέλη Αυγούστου η προσφορά της ακαδημαϊκής χρονιάς ήταν σχεδόν κατά 100% διαθέσιμη στους φοιτητές. Παράλληλα, η ζήτηση, με βάση την επισκεψιμότητα και τα αιτήματα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos, άρχιζε να εντείνεται μετά τις 20 Αυγούστου, με κορύφωση την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και των επόμενων ημερών /εβδομάδων.

Αναφορικά με τη ζήτηση, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (τέλη Ιουλίου / αρχές Αυγούστου), ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες είναι αυξημένα κατά 60%. 

Όπως επισημαίνεται, η ανεύρεση φοιτητικής στέγης, εφέτος, θα είναι εξίσωση για δυνατούς λύτες. Η αύξηση της ζητούμενης αξίας, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση ακινήτων προβληματίζουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους.

Η προσφορά (stock) των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένει μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (τέλη Αυγούστου) (-22% σε όλη την επικράτεια). Ίσως η ανακοίνωση έναν μήνα νωρίτερα έπιασε κάποιους ιδιοκτήτες απροετοίμαστους, ή/και κάποια ακίνητα θα διατεθούν προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, από την ημέρα ανακοίνωσης μέχρι και σήμερα, φαίνεται να είναι περισσότερα φοιτητικά ακίνητα διαθέσιμα (+14,6%).

Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει σταθερά αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 ευρώ /τ.μ.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η «απόβαση» των φοιτητών πολλών ακαδημαϊκών ετών στις πόλεις που εδρεύουν τα πανεπιστήμια, καθώς μάλλον με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα μαθήματα θα γίνουν φέτος διά ζώσης. Έτσι, φοιτητές όλων των ετών οι οποίοι, λόγω πανδημίας, είτε δεν μίσθωσαν ποτέ κατοικία είτε αποχώρησαν από αυτή που διατηρούσαν, θα πέσουν στη μάχη της αναζήτησης.

Ζήτηση φοιτητικών σπιτιών – Κριτήρια Αναζήτησης

Εξετάζοντας τις αναζητήσεις των πρώτων ημερών γύρω από τα φοιτητικά διαμερίσματα, φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν ως κριτήριο τον όροφο, τον αριθμό υπνοδωματίων, τον τύπο/είδος θέρμανσης, την επίπλωση και το έτος κατασκευής.

Η ενεργειακή κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει και τις προτεραιότητες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε όλη την επικράτεια, καθώς το μέσο και ο τύπος θέρμανσης κατατάσσεται στα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν δείχνουν οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την ασφάλεια (όροφος από 1ο και πάνω, πόρτα ασφαλείας και συναγερμό) ενώ όσοι έχουν εισαχθεί σε σχολές της περιφέρειας φαίνεται να προτιμούν επιπλωμένες κατοικίες.

Αναλύοντας περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης για φοιτητικά σπίτια, φαίνεται ότι λόγω όλων των υφιστάμενων προκλήσεων, δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που σκέφτονται να μοιραστούν το κόστος, αναζητώντας ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα κοντά στις σχολές ή και κοντά σε στάσεις μετρό.

Ειδικότερα, η κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο σε περιοχές της Αθήνας σε σχέση με διαμερίσματα που δύνανται να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα φαίνεται να αποτελεί ακριβό «σπορ». Σε περιοχές καθαρά φοιτητικές όπως στου Ζωγράφου, Γουδί και το Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη μόλις κατά 32% κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά μόλις 28% σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο κατά μέσο όρο.

Η συγκατοίκηση, λοιπόν, παρόλο που δεν είναι ιδιαιτέρως ενταγμένη στην ελληνική κουλτούρα αλλά αποτελεί μια διαδεδομένη επιλογή στο εξωτερικό, φαίνεται σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος, εξέλιξη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το κατά πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!