Να γιατί θα πρέπει τελικά να είσαι ευγνώμων σε αυτή τη ζωή!

Εάν το σκεφτείς καλά, πολλοί από εμάς θα πρέπει να είναι συνεχώς ευγνώμονες.

Aναλογίσου για παράδειγμα από τα εξής έχεις αυτή τη στιγμή:

Οικογένεια. Φίλους. Αγάπη. Υγεία. Ελευθερία (από τον πόλεμο και τις φυσικές καταστροφές). Φαντασία. Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου. Ευπρέπεια. Ελπίδα. Αναμνήσεις. Οικονομική σταθερότητα. Αγαπημένα μέρη. Μέρα/ες με ρεπό. Καλοκαιρία. Βιβλία. ΜΟΥΣΙΚΗ. Παγωτά. Σαββατοκύριακα. Κάτι καλό που συνέβη σήμερα. Κάτι κακό που δεν έγινε σήμερα. Ένα φλιτζάνι καφέ.

pexels-josh-willink-69096.jpg

Μπορεί να μην έχεις ό,τι λαχταράς (ή ακόμα και ότι χρειάζεσαι) στην παραπάνω λίστα ή τη δική σου νοητή λίστα, αλλά μάλλον θα πρέπει να είσαι τελικά ευγνώμων.

Βεβαίως τα πράγματα μπορεί να πάνε και καλύτερα, αλλά μπορεί και χειρότερα… 

Συχνά αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπεις εσύ το ποτήρι.

Προσπάθησε λοιπόν να είσαι περισσότερο ευγνώμων. Ευγνώμων τόσο για τα μικρά πράγματα που σου δίνουν χαρά και νόημα, όσο και για τα μεγαλύτερα.

Και δεν είναι δύσκολο να το πετύχεις. Αρκεί να ακολουθήσεις ορισμένα βήματα. 

Ευγνωμοσύνη σημαίνει υγεία 

Καταρχάς, αξίζει να γίνει αναφορά στις σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής: 

Έχει φανεί ότι η ευγνωμοσύνη ήταν ένας παράγοντας διαχείρισης του μετατραυματικού στρες για τους βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ και μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης για πολλούς μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι όσο πιο ευγνώμων είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να επιδείξει υπομονή και αυτοέλεγχο. Μπορεί ακόμη η ευγνωμοσύνη και να είναι καλή για τους γάμους και τις σχέσεις:

Τα ζευγάρια που τα πάνε καλά με το να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους τείνουν να είναι «πιο αφοσιωμένα και πιο πιθανό να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με την πάροδο του χρόνου». 

Ο καλύτερος εαυτός μας, όπως όλα δείχνουν, είναι ο πιο ευγνώμων εαυτός μας.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να επηρεάσει έμμεσα και τη σωματική υγεία. 

«Η ευγνωμοσύνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και σε βοηθά να νιώθεις λιγότερο πόνο», είπε η Christina Costa, διδακτόρισσα, σε συνέντευξή της για το podcast του CNN  Chasing Life.

Mάλιστα όσοι παρατηρούν και εκτιμούν τα θετικά στον κόσμο φάνηκε ότι είναι πιο πιθανό να αναφέρουν καλή σωματική υγεία, έχουν τάση για υγιείς δραστηριότητες και προθυμία να αναζητούν βοήθεια για τα προβλήματα υγείας τους.

Σε μια άλλη μελέτη, έφηβοι της Νέας Υόρκης που βαθμολογήθηκαν ως οι πιο ευγνώμονες στην τάξη τους -που ορίστηκαν ως εκείνοι που είχαν ” διάθεση που τους επέτρεπε να ανταποκρίνονται θετικά στους καλούς ανθρώπους και τα πράγματα στη ζωή τους” – είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Τα οφέλη της μεγαλύτερης ευγνωμοσύνης συσχετίστηκαν επιπρόσθετα με τα καρδιακά οφέλη μεταξύ ασθενών που είχαν παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια.

Το να είσαι ευγνώμων μπορεί ακόμα να σε κάνει να κάνεις έναν καλύτερο ύπνο. 

Σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν φοιτητές, οι ευγνώμονες ανησυχούσαν λιγότερο την ώρα του ύπνου και κοιμόντουσαν περισσότερο και καλύτερα. 

Σε άλλη μελέτη, ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο (40% εκ των οποίων είχαν διαταραχές ύπνου), ανέφεραν ότι η σκέψη για το ότι είναι ευγνώμονες τη νύχτα τους οδήγησε στο να αποκοιμηθούν γρηγορότερα και περισσότερο.


Πώς όμως μπορείς να είσαι ευγνώμων; 

pexels-snapwire-6945.jpg

Πολλά έχουν γραφτεί ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να καλλιεργήσει την ευγνωμοσύνη του. 

Παρόλα αυτά τελικά δεν υπάρχουν κανόνες επ’ αυτού. 

Πάντως, αξιόπιστη έρευνα δείχνει ότι ό,τι κι αν κάνεις προκειμένου να αυξήσεις το αίσθημα ευγνωμοσύνης σου αποδίδει καρπούς. 

Συνεπώς αξίζει τον κόπο να βρεις και να εφαρμόσεις αυτό που είναι εύκολο, ευχάριστο και αποτελεσματικό για εσένα. 

Μπορείς να κρατάς ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σου και να ξεκινάς το βράδυ να σημειώνεις σε αυτό για ποιον και τι ήσουν ευγνώμων εκείνη την ημέρα. 

Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική συμβουλή. 

Έπειτα από έναν χρόνο δοκίμασε να αθροίσεις όλες τις αναφορές. Θα είναι σίγουρα δύσκολο να εκνευρίζεσαι με κάποιον όταν σκέφτεσαι: «Είμαι τόσο συχνά ευγνώμων για αυτό εδώ το άτομο».

Είναι ενδιαφέρον να συγκρίνεις τις καταγραφές του δεύτερου έτους έναντι του πρώτου. Όλα αυτά θα σε κάνουν να καταλάβεις και να θυμάσαι ποιοι και ποια είναι αυτοί/ α που σε κάνουν να νιώθεις  ευγνωμοσύνη. 

Τα βάζα με στιγμές ευτυχίας, μια στρατηγική που διαδόθηκε από τη συγγραφέα του «Eat, Pray, Love», Elizabeth Gilbert, είναι κάτι σαν ένα αλλιώτικο “ημερολόγιο ευγνωμοσύνης”.

Η ιδέα είναι η εξής:

Γράφεις σε ένα χαρτί την πιο χαρούμενη στιγμή της ημέρας σου και να το ρίχνεις σε ένα βάζο. 

Σε στιγμές που νιώθεις δυστυχής, μπορείς να πιάνεις το βάζο και να βλέπεις όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που βίωσες και ένιωσες κάποτε και να νιώθεις έτσι περισσότερο ευγνώμων. Η Gilbert εντυπωσιάστηκε με το πόσοι από τους φαν της μοιράστηκαν φωτογραφίες από τέτοια διακοσμημένα βάζα.

Και υπάρχουν και άλλα πειράματα που πρέπει να κάνεις. Θα μπορούσες να βάζεις παραδείγματος χάριν ξυπνητήρια ή υπενθυμίσεις στο κινητό σου προκειμένου να σου έρχεται στο μυαλό κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων. 

Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Ή θα μπορούσες απλώς να εστιάσεις στο να λες ευχαριστώ και να το εννοείς πιο συχνά. 

Μπορείς επιπλέον να γράφεις ευχαριστήρια γράμματα (ή και email για τη συντομία του πράγματος) σε εκείνους για τους οποίους νιώθεις ευγνώμων.

Φυσικά, μπορείς να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου με δώρα και λουλούδια. 

Ή έστω να κάνεις μια λίστα με όλα εκείνα τα πράγματα που θεωρείς δεδομένα και δεν είναι: Την ασφάλεια της εργασίας, την υγεία, το να βλέπεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. 

Ρίχνε μια ματιά κιόλας σε αυτή τη λίστα ανά βδομάδα.

Με όποιον τρόπο κι αν κάνεις την αρχή, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, θα είσαι ευγνώμων που το επιχείρησες… 

Πηγή: David G. Allan, CNN

Μοίρασε το άρθρο!