Μουδιάζουν οι γλουτοί και τα πόδια σας παθαίνουν κράμπες ενώ περπατάτε;

Μουδιάζουν οι γλουτοί και τα πόδια σας παθαίνουν κράμπες ενώ περπατάτε;

Προσοχή, μπορεί να πάσχετε από στένωση οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης , η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί μελλοντικά να σας καθηλώσει!

« Η πάθηση είναι ιδιαίτερα ύπουλη και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν δίνουν σημασία στα πρώτα συμπτώματα» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός στο 401ΓΣΝΑ κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας και προσθέτει.

« Τα συμπτώματα (μούδιασμα γλουτών, κράμπες ποδιών, πόνος) αυτά εξελίσσονται σταδιακά και έτσι η απόσταση που μπορεί να διανύσει κάποιος όσο περνάει ο καιρός, όλο και μειώνεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η βάδιση ελαττώνεται και στο τέλος δεν θα μπορεί ούτε εντός του σπιτιού να κινηθεί χωρίς να πονάει».

ΣΤΕΝΩΣΗ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

Πρόκειται για εκφυλιστική πάθηση , η οποία εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 χρόνων και πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες . Συνήθως στοχεύει σε αυτούς που λογω επαγγέλματος για χρόνια καταπονούν τη μέση (βαριές χειρονακτικές εργασίες, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο).

Συμφωνά με τους επιστήμονες η οσφυϊκη στένωση είναι πάθηση στην οποία, όπως λέει και το όνομά της, ελαττώνεται το πλάτος του σπονδυλικού σωλήνα και των τρημάτων, οι περιοχές δηλαδή που βρίσκονται τα νεύρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή αιμάτωση κι αυτά να δυσλειτουργούν. Αυτή η μείωση του χώρου όπου βρίσκονται τα νεύρα οφείλεται σε υπερτροφία των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης καθώς και των συνδέσμων. Επιτείνεται ακόμα περισσότερο όταν συνυπάρχουν και άλλες παθολογίες όπως μία δισκοκήλη ή μια σπονδυλολίσθηση.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η λεγόμενη νευρογενής διαλείπουσα χολότητα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη βάδιση και μετά από κάποια απόσταση ο ασθενής αισθάνεται να μουδιάζουν οι γλουτοί και τα πόδια του να παθαίνουν κράμπες, να τα νιώθει σφιγμένα και να πρέπει να καθίσει κάπου για να μπορέσει να συνεχίσει. Τα συμπτώματα αυτά εξελίσσονται σταδιακά και έτσι η απόσταση που μπορεί να διανύσει κάποιος όσο περνάει ο καιρός, όλο και μειώνεται. Μπορεί επίσης να υπάρχει και πόνος σε ένα ή και στα δύο πόδια, όπως επίσης και στη μέση. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο ασθενής όταν περπατάει με κάμψη του κορμού προς τα εμπρός ανακουφίζεται γιατί κατ ΄ αυτόν τον τρόπο διευρύνονται τα τρήματα απ’ όπου περνούν τα νεύρα.

« Σαν παράδειγμα, όπως εξηγεί ο κ Κυριακόγγονας, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι οι ασθενείς αυτοί πιο εύκολα περπατούν σε μία ανηφόρα απ’ ότι σε μια κατηφόρα» .

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

«Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική, όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και έχει σαν στόχο την αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων στης σπονδυλικής στήλης» αναφέρει ο κ Κυριακόγγονας και καταλήγει.

«Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αν συνυπάρχουν και άλλες βλάβες στην περιοχή (όπως δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση), η εμπειρία του χειρουργού, αλλά και η γενική κατάσταση του ασθενούς. Έτσι μπορεί να χρειαστεί από μία πεταλεκτομή, τρηματεκτομές, μικροχειρουργικές αποσυμπιέσεις, μέχρι και σπονδυλοδεσία».

Στις πιο ελαφριές περιπτώσεις ο χειρουργικός χρόνος είναι 1-2 ώρες, ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ή την επόμενη μέρα και παίρνει εξιτήριο σε 2-3 ημέρες. Για περίπου 20-25 ημέρες υπάρχει μικρός περιορισμός των δραστηριοτήτων του. 

http://www.pkyriakogonas.gr, ΤΗΛ.215 5257974, 6974121244

Μοίρασε το άρθρο!