ΜΕΡΟΣ 1ο: Η ομιλία ποταμός του Ιβάν Σαββίδη για το σήμερα και το αύριο του ΠΑΟΚ

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82

19/10/2016

Στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΠΑΟΚ βρίσκει η επόμενη μέρα τον μεγαλομέτοχο της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη ο οποίος μετά την ανάληψη της προεδρίας του συλλόγου μίλησε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου προχώρησε σε απολογισμό της προηγούμενης τετραετίας και μίλησε για τα όνειρά του αναφορικά με την επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ αποκαλύπτωντας πως θέλει να γίνει ο σύλλογος «μια εκ των 20 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης».
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Σαββίδης:

«Από αυτήν τη στιγμή μού επιτρέπεται να απευθύνομαι σε εσάς λέγοντας τη λέξη συνάδελφοι.

Έτσι λοιπόν αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να σας απευθυνθώ σήμερα με την ιδιότητα ως πρόεδρου του ПАОК. Και πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την απόφαση που έχουν λάβει. Και πιστέψτε με όχι επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλη απόφαση. Εμείς είχαμε πορεία προς αυτήν την απόφαση και είναι πολύ σημαντικό ότι τα μέλη του Δ.Σ. εγκρίνουν μέσα από την καρδιά και την ψυχή τους αυτήν την απόφαση. Εγώ ποτέ δεν είχα παρόμοια ομιλία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ετοιμάσουμε τη θεμελιώδη στρατηγική του συλλόγου μας για 3, 5 και 10 χρόνια και για αυτόν τον σκοπό θα καλέσουμε τις καλύτερες ομάδες επιστημόνων, ειδικών από την Ευρώπη για να μπορέσουν να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία αυτής της στρατηγικής. Βεβαίως θα προετοιμάζεται αυτή η στρατηγική στα πλαίσια της τεχνικής εντολής που θα τους δώσουμε εμείς.

Πρέπει επίσης να εισάγουμε καινούριο τύπο στον τρόπο εισδοχής προσώπων στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εμείς θα παρακαλέσουμε να αναλάβουν αυτό το θέμα ο εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη μαζί με τον κ. Κούδα. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι σε αυτό το πεδίο έχουμε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και πολλές φορές κατηγορούμε ανθρώπους ότι δεν σέβονται και δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ΠΑΟΚ και το κάνουμε εμείς όχι αντικειμενικά, χωρίς να τους εξηγήσουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Και δεν μιλάμε για συγκεκριμένα πρόσωπα όπως για ποδοσφαιριστές ή διευθυντές, αλλά γενικά. Εμένα μου πήρε δύο χρόνια να εξηγήσω στον κ. Μίχελ τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Όταν λοιπόν πείστηκα ότι έχει μπει στο DNA του ΠΑΟΚ, τότε βεβαίως του έκανα την πρόταση.

Νομίζω πως πολλοί ξέρουν την ιστορία της εμφάνισης μου στον ПАОК, της συναισθηματικής μου συμμετοχής στη ζωή του συλλόγου που απορρόφησε την ιστορία του λαού μου, της οικογένειάς μου, τον ίδιο τον εαυτό μου. Είχα ένα όνειρο …. Και ήρθα στην Τούμπα για μη φύγω ποτέ από δω. Τουλάχιστον εγώ το θέλω. Το ασπρόμαυρο DNA μπήκε στο αίμα μου και ελπίζω μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Τι σημαίνει ΠΑΟΚ στην αντίληψή μου. Θέλω να σας εξηγήσω πως βλέπω τον ПАОК.

Ο ПАОК είναι θρύλος.

Ο ПАОК είναι ιδεολογία.

Ο ΠΑΟΚ είναι ένα ακραίο μείγμα της τραγωδίας και της αναγέννησης μετά την καταστροφή, μείγμα από τις αναμνήσεις και τις ελπίδες του αγώνα για την ανεξαρτησία και σταθερή επιθυμία για τη δημιουργία.

Ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα είναι άνθρωποι: Οι πρόσφυγες που έχουν βρει τη δύναμη να χτίσουν το νέο μας κοινό σπίτι, οι θρυλικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη μοναδική ιστορία και την ιδεολογία μας, είναι όλοι όσοι για 90 χρόνια φυλάνε και φύλαγαν την πίστη στο σύλλογο μας χωρίς να απωλέσουν τον ιστορικό δεσμό με την Κωνσταντινούπολη και τη σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη στο επίπεδο της νοοτροπίας.

Ο ΠΑΟΚ 100% αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα μου ως Έλληνα – οι πρόγονοι του οποίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους – ως μέλους της οικογένειας το οποίο βρήκε τη στέγη στη νέα χώρα, ως επιχειρηματία που έφτασε στην επιτυχία από το μηδέν, και βεβαίως ως πατριώτη του λαού του.

Εγώ πορευόμουν προς τον ΠΑΟΚ από το 2006. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να βρω το σωστό δρόμο. Το 2012 έχει γίνει χρονιά ορόσημο για εμένα και ήταν το σημείο καμπής στη ζωή μου και είμαι σίγουρος και για την τύχη του συλλόγου. Δεν θα σπαταλήσω το χρόνο σας μιλώντας για το πώς διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις και για τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν. Έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ έχοντας γίνει τελευταία πραγματικοί συνεργάτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τόσο για την προώθηση του ΠΑΟΚ στα ύψη του ποδοσφαιρικού Ολύμπου, όσο και στον αγώνα για κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όποιος με αισθάνεται και με γνωρίζει, ξέρει ότι είμαι μαξιμαλιστής, ο οποίος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τη συνήθη πραγματικότητα και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς θα επιτύχουμε τους στόχους τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αλλάξουμε την κατάσταση του συλλόγου μας και – σας παρακαλώ μην εκλάβετε ως αλαζονεία – να πετύχουμε αυτό που η οικογένεια του ΠΑΟΚ διεκδικεί εδώ και 90 χρόνια. Τελειώνοντας μια και καλή με την αντίληψη ότι εάν δεν υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να τα δημιουργήσουμε.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά μια εταιρεία, ωστόσο, και οι μέτοχοι του συλλόγου δεν είναι μόνο οι κάτοχοι των μετοχών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοίκηση ΠΑΟΚ είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της διαχείρισης της μεγάλης μας οικογένειας, η οποία έχει ένα κοινό όραμα, αυτό της στρατηγικής ανάπτυξης, έχει ευρείες αρμοδιότητες και μια τεράστια ευθύνη για το μέλλον του συλλόγου.

Θα ήθελα την ομιλία μου να την αντιλαμβάνεστε με τρόπο σωστό. Αυτή η ομιλία δεν έχει ως στόχο να ξοδέψω το δικό μου χρόνο και να αφαιρέσω το δικό σας. Ο καθένας σας πρέπει να αναγνωρίσει το ρόλο του στην ομιλία μου. Και κατά κάποιο τρόπο είναι κατεύθυνση του προγράμματος και όταν μιλάμε για ανώτατο όργανο, θα ήθελα να προσέξετε για την έννοια της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, για την έννοια της ευρείας αρμοδιότητας και για την έννοια της τεράστιας ευθύνης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει εσείς να τα κατέχετε. Δεν μπορούμε να μην αλλάξουμε τον εαυτό μας και να πιστεύουμε ότι χωρίς να αλλάξουμε το εαυτό μας μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα της ομάδας μας. Οι αλλαγές του ΠΑΟΚ πρέπει να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή και σε αυτήν την αίθουσα στο μυαλό μας. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε αυτές τις ιδέες προς τα έξω.

Γι’ αυτό λοιπόν σας καλώ να είστε δραστήριοι, να ακούτε και να αφουγκράζεστε, να εμπνέετε και να απαιτείτε, να εξελίσσεστε και να δίνετε τα πάντα για την ευημερία του Συλλόγου! Έτσι ώστε να πετύχετε στο όνομα του ΠΑΟΚ και για τον ΠΑΟΚ. Εμάς εδώ δεν μας ενώνει τίποτα εκτός από τον ΠΑΟΚ. Κάποιος το αντιλαμβάνεται καθαρά σαν εργασία, κάποιος μπορεί να το αντιμετωπίζει σαν εργοδότης, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία ενώνονται για τον ΠΑΟΚ και στο όνομα του ΠΑΟΚ.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα λάθη μας. Και πιστεύω ότι πολλές φορές έχετε δει πόσα λάθη κάνουμε. Εγώ δεν τα φοβάμαι. Πρέπει να μελετάμε, να παίρνουμε μαθήματα από αυτά, να αναλύουμε, να παίρνουμε αποφάσεις και να πράττουμε. Κάνει λάθος εκείνος ο οποίος νομίζει ότι κάνοντας κάτι μεγάλο, δεν μπορεί να κάνεις λάθος. Εκείνος που για να μην κάνει λάθος, προτιμά να μην κάνει τίποτα. Στη δική μου αντίληψη αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Αν στον ΠΑΟΚ υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες ιδέες, πρέπει να φύγουν. Δεν χρειάζεται εγώ σαν κηπουρός να λέω ότι αυτό το κλαδί είναι ξερό και το άλλο χλωρό. Δεν θέλουμε εσωτερικές συγκρούσεις, έχουμε ήδη πνιγεί σε αυτές. Και όταν λέω ότι στον ΠΑΟΚ έχουμε μια ιδεολογία και όταν δεν υπάρχουν προβλήματα τα δημιουργούμε μόνοι μας, εννοούσα ακριβώς αυτές τις εσωτερικές μας συγκρούσεις. Όταν έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις, δηλαδή είτε μέσα στα γραφεία είτε στο αγωνιστικό τμήμα και σαφώς στη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ συμπεριλαμβανομένων και των οπαδών, δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο να γίνουμε μια ισχυρή ομάδα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

Παραδοσιακά η αρχή του ΠΑΟΚ ήταν «Νίκη ή Θάνατος στην προσπάθεια για νίκη». Και είμαι σίγουρος ότι το κάθε μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΠΑΟΚ είναι έτοιμο να πει ότι έχω αυτή την αρχή ως οδηγό και είναι πρόθυμος να θυσιάσει τη ζωή του για τα μέγιστα και ευγενέστερα ιδανικά. Σήμερα, όμως, σας καλώ όλους και σας λέω ότι πρέπει να ζήσουμε για τον ΠΑΟΚ. Ήρθε η ώρα της δημιουργίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για τα ιδεώδη του ΠΑΟΚ. Η περίοδος για τη δημιουργία σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουμε για τα σημαντικότερα ιδεώδη.

Σύντομη ανασκόπηση στο παρελθόν

Οικονομική πειθαρχεία

Ακόμα το 2006 είδα ότι ο ΠΑΟΚ είναι γεμάτος τόσο συναισθήματα και ελπίδες, όσο και χρέη και υποχρεώσεις. Δηλαδή, ο σύλλογος είχε πτωχεύσει – ελάχιστα έσοδα, τεράστια έξοδα και βαρύ φορτίο των προηγούμενων ανεξόφλητων οφειλών. Μπορούμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ μέχρι το 2012 στην ουσία είχε καταστραφεί και πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Είναι πολύ ανώδυνο όταν ουσιαστικά λέμε ότι η ομάδα είχε καταστραφεί. Απλά μάλλον δεν θα μπορέσω να βρω μια άλλη λέξη για να το περιγράψω.

Στο πόρισμα της Διεθνούς Εταιρείας Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ERNST & YOUNG, τη γνωμάτευση της οποίας ζητήσαμε στην αρχή της υπόθεσης, οι υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ απέναντι στους παίκτες, το κράτος και τα τρίτα πρόσωπα αναφέρονται πάνω από 50 εκατ. ευρώ, χωρίς τις τρέχουσες δαπάνες που υπερέβαιναν κατά πολύ τα έσοδα του Συλλόγου.

Ως αποτέλεσμα, η Εταιρεία αυτή δεν συνιστούσε να δεσμευτώ με ασήκωτες υποχρεώσεις, ενώ οι σύμβουλοι και μερικά μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ με συμβούλευαν να κάνω ένα διάλειμμα και να περιμένω μέχρι ο ΠΑΟΚ, ακολουθώντας τη φυσική του πορεία, να πέσει στη Γ’ Εθνική και αυτομάτως να απαλλαγεί από τα χρέη του. Και μου έλεγαν ότι εσύ Σαββίδη θα γίνεις σωτήρας και θα μείνεις στην Ιστορία του ΠΑΟΚ, ως ο άνθρωπος ο οποίος ήρθε και ανέβασε τον ΠΑΟΚ από τη Γ’ κατηγορία στις κορυφές και με αυτόν τον τρόπο θα σε θυμούνται για πάντα.

Και σε αυτό το σημείο θα μπορούσα να πω ότι είμαι ευτυχισμένος επειδή ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα αυτό το σενάριο, δεν μπόρεσα να το δεχθώ. Δεν έχει σημασία για το αν θα μπω στην Ιστορία ή κάποτε θα εκδιωχθώ από την Ιστορία. Ας το αξιολογήσουν αυτό εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι θα κάνουν ανάλυση της Ιστορίας. Δεν ήθελα τότε αλλά και σήμερα να γίνω μάρτυρας της κατάρρευσης του ΠΑΟΚ και πήρα μια σταθερή απόφαση – να δώσω μάχη για να σωθεί μια ομάδα, ένας θρύλος.

Τότε είχα ανακοινώσει ότι όλες οι οφειλές του ΠΑΟΚ, και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω και να δώσετε την προσοχή ότι δεν μιλάω μόνο για τα χρηματικά- υλικά χρέη αλλά όλες τις οφειλές, ότι είναι όλα δικά μου χρέη. Τότε δεν αξιολόγησαν σωστά τη φιλοσοφία μου, αυτοί σκέφτονταν ότι μιλάω μόνο για τα χρήματα. Εγώ εννοούσα ότι τα παράπονα και οι πληγές των 90 χρόνων του ΠΑΟΚ είναι δικές μου οφειλές και πρέπει να τις επιστρέψω και για αυτό τις επιστρέφω. Εκείνη τη στιγμή όμως δεν μπορούσα να φανταστώ τι σημαίνει η λέξη «παραπάνω» από 50 εκατομμύρια και τι σημαίνει η λέξη μη χρηματικό-υλικό, από την οποία χαρακτηριζόταν το μέγεθος του χρέους. Σημαίνει κάτι πολύ πιο πάνω απ’ ό,τι είχαμε βρει στην προκαταρκτική οικονομική ανάλυση, παρόλο που την διεξήγαγε μια από τρεις καλύτερες εταιρίες στον κόσμο.

Τότε αντιλαμβανόμουν ότι παίρνοντας την απόφαση, ο χρόνος θα ήταν εναντίον μου. Ο πεινασμένος ΠΑΟΚ, θα θερίσει αμέσως και τότε εγώ προειδοποίησα με την έκφρασή μου ότι όταν εγώ αναγκαστώ να βρίσκομαι στην Τούμπα με την ασφάλεια ή αν δεν θα μπορώ να έρχομαι στον ΠΑΟΚ, τότε δεν θα συνεχίσω στον ΠΑΟΚ. Τότε άρχισα να δηλώνω ότι για εμένα το πιο προστατευμένο μέρος είναι και θα είναι η Τούμπα. Και ανεξαρτήτως αν θα φωνάζουν κάποιοι, το μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας πρέπει να το νιώθουμε εδώ.

Οι διαδικασίες μεταρρύθμισης ξεκίνησαν με την αύξηση του κεφαλαίου ως το μοναδικό σωστό εργαλείο για τη διατήρηση και την ενίσχυση του DNA της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έπειτα εφαρμόσαμε τις αρχές της βέλτιστης δημοσιονομικής διαχείρισης με σκοπό να εκκαθαρίσουμε τα παλιά χρέη, να βελτιστοποιήσουμε τις τρέχουσες δαπάνες και να υλοποιήσουμε τις αποτελεσματικές διαδικασίες προϋπολογισμού και δημοσιονομικού ελέγχου. Θέλω σαφώς να αντιλαμβάνεστε ότι η καλή οικονομική διαχείριση είναι η βάση και το πιο σημαντικό. Για αυτό το λόγο έχουμε δώσει σε αυτό τη μεγαλύτερη σημασία. Βεβαίως δεν ήταν όλοι εκείνοι οι υπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν θετικά στις μεταρρυθμίσεις μας. Ξέρετε υπήρχαν μέτοχοι, ας πούμε συνιδιοκτήτες, οι οποίοι περίμεναν από εμένα 12-18.000.000 για τις μετοχές τους και μετά όταν είδαν ότι εγώ μπορώ να μπω στον ΠΑΟΚ μόνο από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς είναι αυτός ο πιο σωστός τρόπος, τότε μου πρότειναν αστεία πράγματα. Τουλάχιστον 200.000-300.000 μπορείς να μας δώσεις; Με ρώτησαν!

Τότε εγώ τους είπα ότι αυτό που μπορώ να σας δώσω είναι η ελευθερία. Τότε είχα πει ότι δέχομαι όχι μόνο τα χρέη, αλλά και τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του Συλλόγου. Οι ένοχοι για την επικρατούσα κατάσταση δεν θα καταδικαστούν ποινικά, αλλά θα διωχθούν από την οικογένειά μας. Πάρα πολλοί σκέφτηκαν ότι αυτή είναι η αδυναμία μου, αλλά πιστέψτε με θα ήταν η πιο αδύναμη απόφαση να βάλουμε όσους από αυτούς ήταν εν ζωή στη φυλακή, μιλάω για μετόχους, προέδρους, ιδιοκτήτες.

Αγωνιστήκαμε και κάναμε τεράστια δουλειά με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

-Τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του Συλλόγου επενδύθηκαν συνολικά κεφάλαια 90 εκατ. ευρώ.

-Αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού, χάρη μεταξύ άλλων και στην επιτυχή πολιτική των μεταγραφών. Πολλοί γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι για να είναι μεγάλη μια ομάδα, δεν αρκεί μόνο να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει αλλά και να μπορεί να πουλήσει και πάντα εξέφραζα την ανησυχία μου για ποιο λόγο αγοράζουμε ποδοσφαιριστές με πιο υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ αυτοί στον ΠΑΟΚ πέφτουν πιο χαμηλά και χάνουν την αξία τους εδώ. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέπει στον εαυτό της μια ομάδα, η οποία έχει αξίωση να είναι ψηλά. Έτσι λοιπόν πρέπει να αγοράζουμε ποδοσφαιριστές με χαμηλή αξία και στη συνέχεια να πολλαπλασιάζουμε την αξία τους.

-Βελτιστοποιήθηκαν οι μη αποδοτικές δαπάνες και αυξήθηκαν οι δαπάνες σε στρατηγικά σημαντικά πεδία: Βελτιώθηκαν ουσιαστικά οι όροι τις μετακίνησης, αναψυχής, προπόνησης και αποκατάστασης των αθλητών μας, ενώ η αύξηση των εξόδων για τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι διπλάσια.

-Εξοφλήθηκαν όλες οι προηγούμενες οφειλές απέναντι σε όλους, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, το δημόσιο, στους παίκτες, τους προπονητές και το κράτος.

Δεν θέλω να σας κουράσω με την αφήγηση όλης της ιστορίας της εξόφλησης των οφειλών, την οποία παρακολουθούσε όλη η χώρα. Εγώ μάλιστα πίστευα ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα μου, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών κομμάτων τα οποία έχουν πάνω από 200.000.000 οφειλές. Το μόνο που θέλω να αναφέρω ότι μετά την εξόφληση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, της τελευταίας οφειλής προηγούμενων προϊσταμένων του Συλλόγου (και το μόνο επίθετο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι του προηγούμενου ιδιοκτήτη της ομάδας, εννοώ τον Γιάννη Γούμενο, ο οποίος είναι άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε προβλήματα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και μετέφερε τα δικά του προβλήματα και τις προσωπικές του οφειλές στον ΠΑΟΚ, έλαβε λοιπόν τη δικαστική απόφαση, δείχνοντας ότι αυτός δεν κατέχει κανένα προσωπικό περιουσιακό στοιχείο και αυτοί που με καταλαβαίνουν μπορούν να αντιληφθούν και πολύ περισσότερο οι νομικοί, δηλαδή ότι σε αυτές τις περιπτώσεις όταν το φυσικό πρόσωπο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει τις οφειλές της εταιρείας που εκπροσωπούσε, τότε το νομικό πρόσωπο είναι υποχρεωμένο να καλύψει τις οφειλές του που είχε δημιουργήσει).

Δεν μπορούμε να μιλάμε για την καθαρότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και το μεγαλείο του ΠΑΟΚ, ενώ ταυτόχρονα να μην δίνουμε σημασία στις αποφάσεις του δικαστηρίου και να βάλουμε το δικό μας προσωπικό ενδιαφέρον πάνω από τον ΠΑΟΚ.

Και για αυτόν ακριβώς το λόγο εμείς εκτελέσαμε την απόφαση του δικαστηρίου, ήταν οφειλή ύψους 830.000 ευρώ, και από εκείνη τη στιγμή μπορούμε να πούμε δημόσια και με κάθε τιμή και καμάρι ότι πλέον δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν! Δεν ξέρω αν ενδεχομένως σε κάποια περίοδο όταν ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν δημιουργηθεί κάποιες υποχρεώσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τις οποίες δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη, για σήμερα πάντως και από αυτά που γνωρίζουμε -και εμείς θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον ΠΑΟΚ- έχουμε καλύψει όλες τις υποχρεώσεις!

Δεν χρωστάμε απολύτως τίποτα σε κανέναν! Σε ηθικό επίπεδο μας οφείλουν πάρα πολλά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν την τιμή και την αξία της ελευθερίας τους. Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει αυτή η στιγμή που θα μπορέσω να δώσω κάποια αξιολόγηση σε αυτό το πράγμα. Και το έχω ονομάσει αυτό ως πρώτο και μεγάλο σημαντικό στάδιο, το στάδιο στο οποίο δεν θα χρωστάμε σε κανέναν τίποτα.
Έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συμβολίζουν την αρχή μιας οικονομικής βεβαιότητας και οικονομικής εξυγίανσης του ΠΑΟΚ. Παρακάτω τι θα γίνει; Σήμερα ο στόχος μας είναι η πλήρης ανεξαρτησία και η οικονομική αυτάρκεια του Συλλόγου. Και θέλω να δώσετε σημασία στην έννοια της ανεξαρτησίας, εννοώ ότι πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνη την κατάσταση, στην οποία ο ΠΑΟΚ να μπορεί να ζήσει και να αναπτύσσεται, να πετυχαίνει τους στόχους του. Να είναι ομάδα η οποία να μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της να παράγει ένα προϊόν πρώτης κλάσης, το οποίο να είναι σύγχρονο και άκρως επαγγελματικό και υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο.

Τι εννοώ όταν λέω ότι πρέπει να αυτοϊκανοποιεί τις ανάγκες του ο ΠΑΟΚ; Τι εννοώ όταν λέω ανεξαρτησία; Θέλω να έρθει εκείνη η ημέρα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ πλέον δεν έχει την εξάρτηση από την καλή διάθεση του μεγαλομετόχου, ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να ζήσει με τα οικονομικά μέσα τα οποία κερδίζει και τα κέρδη του ΠΑΟΚ να είναι μεγαλύτερα από τα έσοδά του. Τότε εγώ θα μπορέσω να πω ότι ο γενικός ρόλος μου έχει εκπληρωθεί. Εμείς δεν θα ζήσουμε αιώνια και δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε καν ότι πάντα οι οικονομικές μας δυνατότητες θα είναι αντίστοιχες με τις σημερινές και ότι θα είναι καλύτερες. Και το πιο σημαντικό είναι να αντιλαμβανόμαστε και να δημιουργούμε συνθήκες και να εμποροποιούμε τις διαδικασίες μας με τον εξής τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτάρκεια της ομάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, η ομάδα θα έχει μέλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και μπορώ να σας πω ότι έχουμε κάποιες μικρές επιτυχίες πάνω σε αυτό. Είναι μικρές αλλά έχουμε.

Πηγή: http://www.voria gr

Μοίρασε το άρθρο!