Μαρία Κάλλας: Η ζωή της σε «ντοκιμαντέρ» επί σκηνής στη Θεσσαλονίκη για καλό σκοπό

36d56127898ef01897fbfc09f139ae6d_L

Η εκδήλωση «Maria Callas -La divina- 40 χρόνια από το ταξίδι της» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου και ώρα 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Την παράσταση θα πλαισιώνουν τα χορωδιακά σύνολα της Ελληνικής Ένωσης Μουσικής Εκπαίδευσης, με μαέστρο την Εριφύλλη Δαμιανού, ενώ την εκδήλωση συνδιοργανώνει το «Μ.Α.Ζ.Ι. – Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα» και το «Ωδείο Βορείου Ελλάδος» υπό την αιγίδα του «Ελληνικού Συλλόγου Maria Callas».

Οι συντελεστές της παράστασης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στον Ιανό για τις λεπτομέρειες τις παράστασεις και παράλληλα να αναφερθούν στην Ελληνίδα που μάγεψε εκατομμύρια ανθρώπους και ερμήνευσε με την φωνή της τα σπουδαιότερα μουσικά κομμάτια.

Φωτογραφία του χρήστη M.A.Z.I. - Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα - Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο Αλέξης Κωστάλας, που θα είναι αφηγητής στο αφιέρωμα για την Μαρία Κάλλας, ανέσυρε εικόνες από το παρελθόν της στο μυαλό τον παρευρισκομένων και τόνισε ότι η παράσταση θα είναι ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι ταξίδι γεμάτο μνήμες και σκηνές από την ζωή της Μαρία Κάλλας.

Η Αλεξάνδρα Γωγούση, πρόεδρος του Μ.Α.Ζ.Ι, αναφέρθηκε στο έργο του φορέα και τόνισε ότι «καθημερινά χρειάζεται να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες για να πετύχουμε στο έργο μας». Μάλιστα, όπως σημείωσε,ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας που θέλει να στήσει το δικό του μουσείο – αφιέρωμα στην Ελληνίδα ντίβα και παράλληλα να στηρίξουμε την πόλη καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και γηροκομεία και το Μ.Α.Ζ.Ι. δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται μόνο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο Δημήτρης Μητσόπουλος, πρόεδρος του Ωδείου Βορείου Ελλάδας, σχολίασε ότι οι συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης τον τιμούν με την συνεργασία και την φιλία τους και συμπλήρωσε ότι αισθάνεται ευλογημένος γιατί, ακόμη και σε περιόδους που κυριαρχεί η ευτελής κουλτούρα, υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να πορεύονται στον χώρο. Κατέληξε λέγοντας ότι «την ιστορία σε αυτή την πόλη την γράφουν οι παρέες» ενώ εξήρε το έργο του Μ.Α.Ζ.Ι.

Ο Μιχάλης Χατζηαναστασίου, αρχιμουσικός και μαέστρος, σημείωσε ότι «ο κόσμος που θα έρθει να παρακολουθήσει το project δεν θα έρθει να δει μία συναυλία με σκόρπιες άριες αλλά ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στην ζωή της Μαρία Κάλλας. Ο ήχος θα συνδυαστεί με τον χορό και το βίντεο».

Η Ισμήνη Γιαννάκη, σοπράνο, δήλωσε ότι η πρώτη της επαφή με την Κάλλας ήταν μέσα από πειρατικούς δίσκους που είχε βρει η γιαγιά της σε ένα παζάρι και συμπλήρωσε ότι, αν και δεν κατάλαβε το περιεχόμενο τους, έβαλε τα κλάματα. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν θα επιδιώξει να προσεγγίσει την φωνή της Κάλλας γιατί κανείς δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς μπορεί να περνάμε και να ξεχνιόμαστε γρήγορα, όμως η Κάλλας παραμένει».

Ο Γιάννης Μαργαρόνης, σκηνοθέτης και χορογράφος, τόνισε ότι το αφιέρωμα στην Κάλλας αποτελεί για τον ίδιο μία εξαιρετική ευκαιρία για να μελετήσει ένα «θαύμα» που άκουγε από μικρός. «Οι μουσικές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να αγγίξω μία Κάλλας αλλά προσπαθώ να δημιουργήσω, μέσα από τη δουλειά μου, την ατμόσφαιρα Μαρία Κάλλας», κατέληξε.

Ο Αθανάσιος Κολαλάς, σκηνογράφος, επισήμανε ότι ο χώρος και τα ρούχα της εκδήλωσης θα πρέπει να έχουν το άρωμα της Κάλλας και να παρουσιάζουν ανάγλυφα την εποχή και τη μεγάλη όπερα με σεβασμό και λεπτότητα. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, δεν πρόκειται για μία όπερα με ρόλους και κοστούμια αλλά μία βραδιά γεμάτη στολισμό, μουσική και χορό.

Η προπώληση εισιτηριών έχει ξεκινήσει ήδη. Μπορείτε να πρωμηθευτείε εισιτήρια από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα Public και από επιλεγμένα σημεία στον χώρο του Μεγάρου και την Πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και ηλεκτορνικά στο www.ticketservices.gr.

Οι Νέοι του Μ.Α.Ζ.Ι 

Στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση – αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, ανακοινώθηκε και η νέα ομάδα των νέων του Μ.Α.Ζ.Ι. Η Αλεξάνδρα Γωγούση, πρόεδρος του Μ.Α.Ζ.Ι, δήλωσε πως με αυτήν την ομάδα, θα ετοιμάσουν νέα projects πολύ ενδιαφέρον, πάντα για την ενίσχυση φιλλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Ενώ, ο Αλέξανδρος Φωτιάδης, συντονιστής του Νέοι Μ.Α.Ζ.Ι, τόνισε πως «οι Νέοι του Μ.Α.Ζ.Ι θέλουν να δημιουργήσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην κοινωνία της πόλης και του νέους».

Τα παιδιά από τους Νέους του Μ.Α.Ζ.Ι, θέλουν να περάσουν το μήνυμα, πως «Ο καθένας μόνος του μπορεί πολλά. Μ.Α.Ζ.Ι. όμως μπορούμε τα πάντα!».

Μοίρασε το άρθρο!