«Κούφιο» το σχέδιο του «Προσωπικού Γιατρού»

Τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» χωρίς την στήριξη των γιατρών προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση, αφού τόσο οι ιδιώτες γιατροί όσο και οι γιατροί του Δημοσίου εμφανίζονται να μην εγκρίνουν το σχέδιο που έχει μπει σε εφαρμογή, την ώρα που υπό την απειλή των κυρώσεων τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη επιλέξει γιατρό και σύντομα θα αρχίσουν να χτυπούν τα τηλέφωνα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
 
Όπως εξηγεί ο ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου, ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι ακόμα πολύ μικρός εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει βελτιώσει την προτεινόμενη σύμβαση. Την ίδια ώρα, γιατρός εργαζόμενους σε Κέντρο Υγείας αφήνει να εννοηθεί ότι οι γιατροί του Δημοσίου θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το πρακτικά ανεφάρμοστο σχέδιο της κυβέρνησης στον βαθμό που μπορούν, προκειμένου να ενισχύσουν το προσωπικό τους εισόδημα.
 
Γιατί δεν έρχονται οι ιδιώτες
 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως στο σύστημα του «προσωπικού γιατρού» έχουν ήδη ενταχθεί 3.200 γιατροί, ενώ για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός – έστω και με τους όρους της κυβέρνησης – απαιτούνται περί τους 5.500. Σύμφωνα όμως με τον κο. Ελευθερίου, ο αριθμός αυτός που έδωσε ο υπουργός δεν είναι ενδεικτικός των υπηρεσιών που μπορούν όντως να προσφερθούν στους πολίτες.
 
«Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ενταχθεί είναι περί τους 1.100 με 1.200, εκ των οποίων 300 ήταν ήδη στο σύστημα ως παλιοί οικογενειακοί γιατροί. Ειδικά για την Αθήνα όπου εντοπίζεται μεγαλύτερο πρόβλημα, ο αριθμός τους πριν μερικές ημέρες ήταν 522», μεταφέρει στο tvxs.gr ο γ.γ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
 
Από τις αρχές Αυγούστου η αμοιβή προς τους ιδιώτες γιατρούς είναι πολύ μικρή για να είναι ελκυστική – δεδομένων των μεγάλων εξόδων που προϋποθέτει – με πολλούς συναδέλφους του να αισθάνονται ότι το ιατρείο τους θα γίνει ουσιαστικά κρατικό με αντάλλαγμα 1.000 ή 1.200 ευρώ καθαρά τον μήνα. Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ένα πλαφόν τακτικών επισκέψεων ανά ασθενή, ώστε να μην επιτρέπεται σε κατά φαντασίαν ασθενείς να γεμίζουν τα ραντεβού χωρίς ουσιαστικό λόγο.
 
Αν αρρωστήσουν το απόγευμα, πάλι στο νοσοκομείο θα πάνε
 
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι ο προσωπικός γιατρός να παρέχει την φροντίδα που έχουν ανάγκη οι πολίτες σε σχετικά άμεσο χρόνο, ώστε οι τελευταίοι να μην προστρέχουν μαζικά στα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία. Εντάσσοντας ωστόσο υποχρεωτικά τους γιατρούς των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας στο σύστημα (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιατρεία ΕΟΠΥΥ), το υπουργείο «ποντάρει» σε ανθρώπους που, εκτός των ημερών εφημερίας, δεν είναι προσβάσιμοι μετά το πέρας του ωραρίου τους, δηλαδή το μεσημέρι.
«Εάν κάποιος ανεβάσει 39 πυρετό στις 6 το απόγευμα, πάλι στο δημόσιο νοσοκομείο θα τρέξει», παρατηρεί ο κ. Ελευθερίου. «Με τα καθήκοντα που ήδη έχουν στις δομές όπου εργάζονται, είναι αδύνατο για τους γιατρούς του Δημοσίου να εκτελέσουν αυτό το έργο», προσθέτει ο ίδιος.
 
«Σου δίνω 800 ευρώ για να κάνεις το αδύνατο»
 
«Οι γιατροί που εργαζόμαστε στα Κέντρα Υγείας βλέπουμε ήδη πολλά περιστατικά, τρέχουμε προγράμματα προληπτικής ιατρικής για την κοινότητα, εκτελούμε τον εμβολιασμό για την covid-19 και τον εμβολιασμό στο σπίτι για τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Επίσης εξυπηρετούμε ανασφάλιστους που έρχονται και ζητούν να γράψουν τα φάρμακά τους. Πάνω σε αυτά, μας υποχρέωσαν τώρα να αναλάβουμε ως ‘προσωπικοί γιατροί’ επιπλέον 2.000 ασθενείς», λέει στο tvxs.gr γιατρός σε Κέντρο Υγείας προαστίου της Αθήνας.
 
Κάθε ένας και κάθε μία από τους γιατρούς των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας θα φροντίζει 1.500 ασθενείς χωρίς επιπλέον του μισθού αμοιβή και ακόμα 500 με μια διόλου ευκαταφρόνητη – ειδικά σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας – αποζημίωση που θα κυμαίνεται ετησίως από 10 έως και 12.000 ευρώ, ανάλογα με την κατανομή των ασθενών σε ηλικιακές ομάδες. Προκύπτει δηλαδή ένα συμπλήρωμα στον μισθό τους της τάξης των 800 ευρώ το μήνα.
 
«Δεν γνωρίζω πολλούς συναδέλφους που να πουν στη σημερινή εποχή ‘αυτό που μου ζητάτε είναι παράλογο, θέλω να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου όπως μέχρι τώρα και αρνούμαι το 800άρι’», μας λέει ο γιατρός. Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών δεν αντιδρούν στην υποχρεωτική «χρέωση» 2.000 ασθενών, ακόμα κι αν δεν προλαβαίνουν να τους φροντίσουν όπως πρέπει, για να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη αποζημίωση και να συμπληρώσουν το χαμηλό εισόδημά τους. Άλλωστε η ευθύνη βαραίνει το υπουργείο Υγείας, που τους υποχρεώνει να εκτελέσουν ένα πρακτικά ανέφικτο έργο.
 
Σε έναν χρόνο και βλέπουμε
 
Χωρίς γενναίες προσλήψεις, το έργο προδιαγράφεται ανέφικτο σε ορατό χρόνο. «Στο 7ωρο εργασίας του ένας παθολόγος κάνει 21 ραντεβού. Για να γίνει η γνωριμία και να δημιουργηθεί ο προσωπικός φάκελος του κάθε ασθενούς, το υπουργείο προβλέπει τα πρώτα ραντεβού να διαρκούν μισή ώρα, συνεπώς δε θα προλαβαίνουμε περισσότερα από δέκα ημερησίως», λέει στο tvxs.gr ο γιατρός του Κέντρου Υγείας.
 
Δέκα ραντεβού την ημέρα, σημαίνει 50 την εβδομάδα. Για να γνωρίσει λοιπόν τους 2.000 ασθενείς του και να φτιάξει τους φακέλους τους, ένας «προσωπικός γιατρός» χρειάζεται τουλάχιστον 40 εβδομάδες εργασίας, δηλαδή περισσότερους από εννιά μήνες. Αν λάβουμε υπόψιν και όλα τα άλλα καθήκοντα των γιατρών, το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει το ένα έτος.
 
«Νεφρολόφοι θα αφήσουν τα κέντρα νεφρού για να παίρνουν την πίεση…»
 
Παρά τα σοβαρά προβλήματα, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών και να δείξει, έστω «στα χαρτιά», ότι το πρόγραμμα του «προσωπικού γιατρού» προχωράει. Έτσι εξηγούν άνθρωποι του χώρου της Υγείας την απόφαση να προσκληθούν στο πρόγραμμα γιατροί δέκα επιπλέον ειδικοτήτων, πέραν δηλαδή των παθολόγων και των γενικών ιατρών.
 
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Θάνου Πλεύρη ως προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να εργάζονται και γιατροί με βασική εκπαίδευση στην παθολογία και ειδικότητα αιματολογίας,
γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας,
ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας-φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
 
«Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι γιατροί αυτοί έχουν περιστατικά πάνω στην ειδικότητα που κόπιασαν να τελειώσουν και κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που δίνει το υπουργείο στον προσωπικό γιατρό. Ενώ για παράδειγμα στα κέντρα νεφρού υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νεφρολόγους, πείτε μου έναν λόγο για τον οποίο ένας νεφρολόγος θα αφήσει τα νεφρά για να παίρνει την πίεση και να γράφει φάρμακα», λέει συνομιλητής μας.

Μοίρασε το άρθρο!