Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο ιός στη Θεσσαλονίκη – Πού πρέπει να φοράμε μάσκα

Εδώ και βδομάδες ο κορωνοϊός «βράζει» στα Βαλκάνια, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται λόγος για το «δεύτερο κύμα». Χθες, η Ελλάδα πέρασε μετά από βδομάδες το «φράγμα» των 50 νέων κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, αόρατος και ύπουλος, «καραδοκεί» σε ενδεχόμενες καταστάσεις συνωστισμού, με την υπερμετάδοση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλαγή δεδομένων εν μέσω θέρους. Η κυβέρνηση, χθες, ανακοίνωσε πως κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε αρκετούς κλειστούς χώρους, καθώς οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο φετινός Αύγουστος οφείλει να είναι διαφορετικός, όχι δίχως τη ραστώνη, την οικογένεια και την αγαπημένη ελληνική θάλασσα, αλλά με την επαγρύπνηση που απαιτείται για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους οικείους μας.

Η επιστημονική κοινότητα, όμως, παρά την σύμφωνη γνώμη για το μέτρο, δεν είναι ικανοποιημένη για τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα προστασίας που είχε προτείνει εδώ και εβδομάδες. «Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν έρχεται το κράτος να επιβάλει με πρόστιμα ότι έχουμε προτείνει εδώ και εβδομάδες», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

«Η επιστημονική οδηγία ήταν σαφής και συνεπής και το λογικό είναι να μη χρειάζεται ένας… αστυνομικός πάνω από τους πολίτες για να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», συμπληρώνει. Πλέον, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας να ισχύει από σήμερα και με δεδομένη την αυξητική τάση των κρουσμάτων, όλοι ελπίζουν να μην είναι πολύ αργά για να αναστραφεί η εξέλιξη ενός δεύτερου κύματος πανδημίας στη χώρα. «Αν τηρηθούν οι οδηγίες, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη, αλλά θα πρέπει όλοι μας να συμμορφωθούμε με τα μέτρα. Προς το παρόν, είναι διαχειρίσιμη», κατέληξε ο πρόεδρος. 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και υπηρεσίες

«Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό σε κλειστούς χώρους. 

Συγκεκριμένα, από σήμερα Τετάρτη 29/07/2020 θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για όλους σε :

  • ΔΕΚΟ
  • Τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • Σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.)
  • Ασανσέρ
  • Νοσοκομεία
  • Ιατρεία
  • Διαγνωστικά κέντρα
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Ταξί
  • καταστήματα λιανικής πώλησης (ένδυση, υπόδηση κτλ.)
  • Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Μάσκα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, ενώ παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας από όλον τον πληθυσμό, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό γράφημα με το που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. 

maska1.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αυτή τη στιγμή έχουμε 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική από αυτά τα 36 νοσηλεύονται, 109 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση από αυτά το 72% είναι σε 3 συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα από αυτά 8 είναι σε νοσηλεία και 58 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes και οι 8 περιπτώσεις που βρίσκονται σε νοσηλεία, είναι σε καλή κατάσταση. 

Μοίρασε το άρθρο!