Καρέ – καρέ η τραγωδία στην Αίγινα

17/08/2016

Σε ιατρικές εξετάσεις υποβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο 77χρονος χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου που προκάλεσε την τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς στην Αίγινα.

Ο ίδιος, κατά την κατάθεση που έδωσε στους λιμενικούς για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον έκανε να χάσει τον έλεγχο του σκάφους.

Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί.

Συγκεκριμένα, νεκροί είναι ο χειριστής της λάντζας, ένα παιδί 5 ετών, ένας άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά και εξετάζεται αν είναι ο πατέρας του παιδιού, καθώς και ένα ακόμη άτομο που εντοπίστηκε σε βάθος 20 μέτρων, λίγες ώρες μετά τη σφοδρή σύγκρουση του επιβατηγού τουριστικού σκάφους με το ταχύπλοο.

Αυτήν την ώρα οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται. Σημειώνουμε ότι στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία αμέσως μετά το συμβάν, οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο Αίγινας.

Στο ταχύπλοο δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμενικού.

Στη λάντζα επέβαιναν συνολικά -μαζί με τον χειριστή που έχασε τη ζωή του- 25 άτομα, εκ των οποίων τα 20 διασώθηκαν, με τους τραυματίες να μεταφέρονται στην Αθήνα.

*Σε στιγμιαία απροσεξία αποδίδει το δυστύχημα ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου

Στο Λιμεναρχείο Αίγινας κρατείται ο ιδιοκτήτης και χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου “Ντουέντε”, το οποίο εμβόλισε το μεσημέρι το τουριστικό σκάφος “Αντωνία”, που μετέφερε τουρίστες από την Πέρδικα στη νήσο Μονή, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, ο χειριστής του ταχύπλοου, συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, ενώ στο σκάφος ήταν άλλα τρία άτομα, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, τα οποία από την πρώτη στιγμή προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν παρατήρησε το τουριστικό σκάφος και όταν το είδε ήταν αργά, καθώς δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Έτσι, το ταχύπλοο πέρασε στην κυριολεξία πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

Ο 77χρονος, που είναι κάτοχος διπλώματος για το σκάφος, το οποίο είχε θεωρηθεί το 2014, ισχυρίζεται επιπλέον ότι δεν έτρεχε.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στη στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι από την σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 58χρονος κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους, ένα κοριτσάκι 5 ετών και ο 44χρονος πατέρας του και ένας άνδρας 40 – 45 ετών, η σορός του οποίου ανασύρθηκε λίγο αργότερα από τον βυθό της θάλασσας, από βατραχανθρώπους του Λιμενικού.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στο σκάφος, εκτός από τον 44χρονο πατέρα και την άτυχη 5χρονη κόρη του, επέβαινε και ο 9χρονος γιος του, που ευτυχώς σώθηκε, ενώ η μητέρα είχε μείνει στο ξενοδοχείο, γιατί δεν ήθελε να πάει στην εκδρομή.

Κάτοικοι της Αίγινας, μιλώντας για τον 58χρονο καπετάνιο της λάντζας, τον χαρακτηρίζουν πολύ έμπειρο ναυτικό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια.

Επίσης, λένε ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του γεμάτου με παραθεριστές σκάφους.

* Σε νοσοκομεία των Αθηνών μεταφέρθηκαν πέντε τραυματίες της τραγωδίας στην Αίγινα

Στο Λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πλοίο από την Αίγινα που μετέφερε τους τραυματίες του καϊκιού, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά μετά τη σύγκρουση με ταχύπλοο σκάφος.

Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή των πέντε τραυματιών για περαιτέρω αντιμετώπιση σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Από το Λιμάνι του Πειραιά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η μία τραυματίας στο Γενικό νοσοκομείο «ΚΑΤ», ένας 16χρονος και δυο ακόμα τραυματίες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός).

Συγκλονιστικές σκηνές κατέγραψε η κάμερα του STAR στο λιμάνι του Πειραιά, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από την τραγωδία που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης στην Αίγινα.

«Ερχόταν, ερχόταν και ο καπετάνιος δεν πίστευε ότι θα πέσει πάνω μας. Πίστευε ότι θα στρίψει. Τελικά έπεσε πάνω μας», περιγράφει ένας από τους τραυματίες που επέβαινε στο τουριστικό σκάφος, πάνω στο οποίο προσέκρουσε το ταχύπλοο.

Στην επιχείρηση παροχής πρώτων βοηθειών και μεταφοράς των τραυματιών έσπευσαν όλοι όσοι μπορούσαν να συνεισφέρουν και βρίσκονταν στο νησί.

Ανάμεσά τους και ένας πρώην διασώστης και νυν ιδιώτης χειρουργός στην Αίγινα, ο οποίος σχολιάζοντας το τραγικό περιστατικό αναφέρει: «Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια μαζική καταστροφή. Ένα πολύνεκρο δυστύχημα. Είχαμε αρκετούς νεκρούς, πάρα πολλούς τραυματίες. Έπρεπε να γίνει διαλογή και σταθεροποίηση».

Τι λένε ο γιος και ο αδελφός του καπετάνιου που έχασε τη ζωή του στην Αίγινα 

Συγκλονίζουν τα λόγια του γιου και του αδελφού του καπετάνιου που βρήκε τραγικό θάνατο το μεσημέρι της Τρίτης στην Αίγινα, όταν ένα ταχύπλοο, εμβόλισε το τουριστικό σκάφος που οδηγούσε ο 58χρονος.

«Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας, πολλά χρόνια ναυτικός. Για ένα μεροκάματο πήγαινε ο άνθρωπος και πέρασε ο άλλος και τους πήρε όλους μαζί. Έκλεισε πόσα σπίτια», αναφέρει ο γιος του άτυχου καπετάνιου.

«Ευτυχώς δεν ήταν και ο αδελφός μου μέσα. Τελευταία στιγμή πήγε να κάνει κάποια δουλειά, διαφορετικά θα ήταν μέσα στο σκάφος κι αυτός», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο αδελφός του 58χρονου, προσπαθώντας να περιγράψει το τραγικό συμβάν αναφέρει: «Ήταν ο αδελφός μου μέσα στη λάντζα. Δική του ήταν η λάντζα κι έπεσε ένα ταχύπλοο πάνω και τον βούλιαξε σε δευτερόλεπτα και τον σκότωσε».

Το υπουργείο Υγείας για την τραγωδία στην Αίγινα

Ενημέρωση σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα, παρείχε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Υγείας.

“Σήμερα, 16 Αυγούστου 2016 και ώρα 13:20, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, ενημερώθηκε από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ότι υπήρξε σύγκρουση (εμβολισμός) ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος στην περιοχή της Αίγινας, με αναφερόμενους  νεκρούς και τραυματίες.

Αμέσως τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων» και το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, διακομίσθηκαν 4 νεκροί, 3 ενήλικες 44 και 58 ετών και ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων, καθώς και ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών, όπως επίσης και 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή των 2 ανωτέρω τραυματιών και επιπλέον άλλων τριών ενηλίκων για περαιτέρω αντιμετώπιση σε Νοσοκομεία της Αθήνας. Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή τους με  πλωτό μέσο συνοδεία ιδιώτη γιατρού, στο Λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η κοπέλα στο ΓΝ «ΚΑΤ», ο 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο ΓΝ Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός). Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο ΚΥ Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή”.

Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ από τα συντρίμμια της λάντζας στην Αίγινα

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από το καΐκι που διέλυσε το ταχύπλοο με μεγάλη ταχύτητα στην Αίγινα.

Σε σημείο κοντά στο λιμάνι του νησιού έχουν μεταφερθεί μέρη του καϊκιού, ενώ ταυτόχρονα διακρίνει κανείς και σωσίβια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους επιβάτες στην προσπάθεια να σώσουν τη ζωή τους.

Δείτε φωτογραφίες από ΑΠΕ και ΕΡΤ1:

Μοίρασε το άρθρο!