Θεσσαλονίκη: Οικολογικό κύμα αλλαγής μέσα από ένα παραμύθι

Διαβάζοντας για τα σκουπιδονήσια, που σχηματίζονται κατά κύριο λόγο από πλαστικό το οποίο δεν βιοδασπάται, και που υπάρχουν στους ωκεανούς με το μεγαλύτερο από αυτά καταλαμβάνει έκταση τριπλάσια από αυτή της Γαλλίας, η φαρμακοποιός και συγγραφέας Μερόπη Μάττα αποφάσισε να βάλει το δικό της λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση των μικρών αναγνωστών στο θέμα προστασίας περιβάλλοντος. Έγραψε το οικολογικό παραμύθι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» (εκδόσεις Πορφύρα) το οποίο και θα παρουσιάσει στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (στις 10/5 στις 10:00). Με αφορμή αυτό το γεγονός απάντησε στις ερωτήσεις μας, είπε πως «το παραμύθι είναι τους έξυπνος τρόπος για να μιλήσεις απευθείας τους καρδιές των παιδιών και να τους εμφυσήσεις αυτό που ονομάζουμε οικολογική συνείδηση». Τέλος τόνισε πως : «Οι γονείς οφείλουν να βάλουν το βιβλίο στην καθημερινότητά των παιδιών τους».

synedeuxi_matta1.jpg

Η Μερόπη Μάττα

-Τι είναι το σκουπιδονήσι του Ωκεανού; Και τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του βιβλίου σας;

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας ο Άλμπι και η Αλμπίνα, τα δυο αγαπημένα άλμπατρος, η Λώνα η χελώνα, και ο Φίνι το δελφίνι έρχονται αντιμέτωποι με το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού. Θα γίνει καλά ο Άλμπι; Ο Ωκεανός θα μπορέσει να αποκτήσει και πάλι τα κρυστάλλινα νερά  του; Τι μπορώ να κάνω εγώ γι’ αυτό; Να μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η ιστορία μας, ενώ παράλληλα μάς διδάσκει πως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον. Αρκεί να το αγαπήσουμε και να το νοιαστούμε σαν δικό μας σπίτι.

politismos_skoupidonis.jpg

-Πόσο η οικολογική συνείδηση μπορεί να μπει στη ζωή των παιδιών;

-Θεωρώ ότι το παραμύθι είναι τους έξυπνος τρόπος για να μιλήσεις απευθείας τους καρδιές των παιδιών και να τους εμφυσήσεις αυτό που ονομάζουμε οικολογική συνείδηση. «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» από τους εκδόσεις Πορφύρα προσφέρει στα παιδιά μια σειρά από αυτοκόλλητα και δραστηριότητες για να τα ωθήσει να γίνουν μέρος του παραμυθιού βοηθώντας έμπρακτα τους ήρωες του παραμυθιού και προστατεύοντας ενεργά το περιβάλλον τους. Παράλληλα ως επαγγελματίας του χώρου τους υγείας (φαρμακοποιός) μπορώ να κατανοήσω τους ολέθριες συνέπειες που έχει η αλόγιστη χρήση του πλαστικού στη θαλάσσια ζωή και κατ’ επέκταση στην υγεία τους. Η αγάπη μου για τα παιδιά και η ιδιότητα τους μητέρας από την άλλη μου δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσω το μήνυμα αυτό στα παιδιά μιλώντας στη δική τους γλώσσα.

-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;

-Είμαι μία ανήσυχη μητέρα που δεν θέλει να μεγαλώσει, η οποία ψάχνει, εγκλωβισμένη σε μια έντονη επαγγελματική καθημερινότητα, ανάσες δροσιάς και ξεκούρασης μέσω της εξιστόρησης φανταστικών ιστοριών, δημιουργώντας ήρωες, αφηγούμενη τις περιπέτειές τους.

Φροντίζω ώστε κάθε βιβλίο μου να έχει μια ιδιαίτερη, ενδιαφέρουσα θεματική, που στόχος είναι με εύληπτο και διδακτικό τρόπο να καταφέρει να προβληματίσει τους αναγνώστες του, εν προκειμένου τους μικρούς μας φίλους. Εύχομαι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» να προκαλέσει ένα κύμα αλλαγής σε παιδιά και ενήλικες, ώστε να κατανοήσουν οι αναγνώστες πόσο θεμελιώδης είναι ο ρόλος του καθενός μας στην προστασία του περιβάλλοντος.

politismosskoupidonisi_exofylo-2-1.jpg

-Τι ψάχνετε σε ένα παιδικό βιβλίο; Ποια στοιχεία του σας κερδίζουν ώστε να το αγοράσετε για τα δικά σας παιδιά;

-Παρά την κυριαρχική παρουσία της τεχνολογίας στην καθημερινότητα όλων μας και εκ των πραγμάτων των μικρών παιδιών, εντούτοις βλέπετε ότι το βιβλίο εξακολουθεί να επιβιώνει και να υπάρχει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα. Οι γονείς οφείλουν να βάλουν το βιβλίο στην καθημερινότητά των παιδιών τους. Να τους δίδουν εκείνα τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα τους ωθήσουν να θέσουν σε λειτουργία την δημιουργική φαντασία τους. Άλλωστε το παραμύθι είναι ο ομορφότερος τρόπος για να μιλήσεις ή ακόμα και να διδάξεις κάποια νοήματα στη νέα γενιά. Είναι η ωραιότερη καληνύχτα που μπορεί να πει ο γονιός στο παιδί του και η καλύτερη μέθοδος για να συνδεθεί με αυτό κερδίζοντας αναμνήσεις γεμάτες θαλπωρή. Τι καλύτερο λοιπόν μέσω των ηρώων ενός βιβλίου και των περιπετειών τους να προβληματίσουμε τα παιδιά για την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του πλανήτη μας που θα εξακολουθήσει να είναι το σπίτι μας για πολύ καιρό. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι με βάση τις έρευνες εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι το 2050 ο αριθμός των πλαστικών στη θάλασσα αναμένεται να ξεπεράσει τον αντίστοιχο αριθμό των ψαριών. Η πανέμορφη θάλασσα όπως μάθαμε να την αγαπάμε με τα κρυστάλλινα νερά της, τις καθαρές αμμουδιές και τη μεγάλη της βιοποικιλότητα δε θα είναι το ίδιο όταν τα παιδιά μας θα ενηλικιωθούν. Με το παραμύθι μου «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» νιώθω ότι εναποθέτω το δικό μου μικρό λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς απέναντι στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού και στην ραγδαία καταστροφή του περιβάλλοντος.

Μοίρασε το άρθρο!