Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

αρχείο λήψης

Η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι βασικό έργο υποδομής και περιβαλλοντικής αξίας, μακρόπνοο και απολύτως αναγκαίο για το σύνολο τού Ελληνικού λαού και την Εθνική Οικονομία.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, εξέφρασε με απόλυτο τρόπο την ικανοποίησή του για την ανάρτηση των χαρτών, μια απαίτηση δεκαετιών και ανέλυσε το πλάνο και τις θέσεις των ΑΝΕΛ, για την προστασία των δασών, της ιδιωτικής περιουσίας, την οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος αναδάσωσης στις αγροτικές εκτάσεις, καθώς και στις εκτάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών που θα απαλλάξει την κοινωνία από την πολυπλοκότητα και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Προτάσεις και θέσεις του Ειδικού Αγορητή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Γιώργου Λαζαρίδη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

  • Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προσπαθεί να δώσει λύσεις σε παθογένειες, οι οποίες οφείλονταν σε καταχρήσεις ή παρερμηνείες του πολύ-σύνθετου και θολού τοπίου της δασικής νομοθεσίας.

Απολύτως σημαντική η απλοποίηση της δασικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να μην παρερμηνεύεται κατά το δοκούν.

  • Στο θέμα των ενστάσεων, όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, μεγάλη προσοχή στη σύνθεση των επιτροπών που θα εξετάζουν τις ενστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό.

Αν τις  ενστάσεις τις εξετάζουν τα  δασαρχεία ή εν πάση περιπτώσει  αποκλειστικά δασικοί υπάλληλοι  ή δασολόγοι, είναι σαν να θεωρούμε  εξαρχής ότι έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις.

  • Για να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο των αποφάσεων και να δώσουμε ένα κύρος στις αποφάσεις, θα πρέπει η σύνθεση των αρμόδιων επιτροπών να αποτελείται από διάφορες ειδικότητες – επιστήμονες- και όχι αποκλειστικά από δασολόγους.

Για παράδειγμα, πρέπει να έχει μέσα τοπογράφους-φωτοερμηνευτές, γεωπόνους, δασολόγους και εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, να είναι μια σύνθεση η οποία εξασφαλίζει κατά το δυνατόν μεγαλύτερο κύρος στις αποφάσεις της.

  • Για τις αεροφωτογραφίες, η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στις περιοχές όπου δεν μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία από τους κτηματολογικούς πίνακες.
  • Οι κτηματολογικοί πίνακες, είναι οι πίνακες οι οποίοι δίνουν τα πιο αξιόπιστα στοιχεία, είτε ως προς τη χρήση είτε ως προς την έκταση του αγροτεμαχίου. Οι κτηματολογικοί πίνακες συντάχθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία δεν είχε κανείς κανέναν λόγο να παρουσιάσει άλλα στοιχεία από την πραγματικότητα.
  • Για τα  κληροτεμάχια, που είναι ειδική περίπτωση και έχουν ξεκαθαριστεί και ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, αλλά και ως προς τη χρήση, δηλαδή την ιδιότητα, επιβάλλεται να γίνει χρήση των κτηματολογικών πινάκων (Να είναι πρώτη προτεραιότητα η χρήση των κτηματολογικών πινάκων).

Στις δε περιπτώσεις παλαιών ιδιοκτησιών όπου δεν έχουμε κτηματολογικούς πίνακες, να γίνεται χρήση των αεροφωτογραφιών, όχι μόνο του 1945, γιατί είναι πολύ χαμηλής ευκρίνειας και παρατηρούνται τραγελαφικά φαινόμενα (χωριά προϋφιστάμενα του 1922, δεν φαίνονται στις αεροφωτογραφίες). Ένα παράδειγμα είναι το Μεταγκίτσι, ένα χωριό στη Χαλκιδική, το οποίο δεν φαίνεται στις αεροφωτογραφίες του 1922 και πολλές άλλες περιπτώσεις.

  • Όσον αφορά τους διασωθέντες αγρούς, δεν υπάρχουν «διασωθέντες αγροί». Είναι ένας νομικός όρος που δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου. Είναι το θολό τοπίο, που περιβάλλει τη δασική νομοθεσία στην πατρίδα μας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και για ερμηνείες όπως θέλει ο καθένας.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Τα άρθρα 17 και 24 του Συντάγματος, τα οποία ασχολούνται με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, δεν μιλούν πουθενά για δασωθέντες αγρούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν δασωθεί αγροί, όχι λόγω εγκατάλειψης από τους αγρότες ή τους ιδιοκτήτες, αλλά λόγω καταστάσεων που δημιουργήθηκαν παρά τη θέλησή τους. Αγρότες-ιδιοκτήτες, έμπαιναν σε απίστευτη ταλαιπωρία, λόγω «παρερμηνείας», από κάποιους υπαλλήλους, αποφάσεων Νομαρχών περί αναδάσωσης.

  • Πληθώρα περιπτώσεων υπαλλήλων σε δασικές υπηρεσίες, που συμπεριέλαβαν αγροτικές και ιδιωτικές εκτάσεις προς αναδάσωση-απαλλοτρίωση και υπέβαλαν τους ιδιοκτήτες σε απίστευτη ταλαιπωρία. Αρκετοί ιδιώτες αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν σε δικαστικά έξοδα και παραστάσεις από τις συνεχείς εφέσεις των δασικών υπηρεσιών, εξαντλήθηκαν πνευματικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα να δασωθούν οι αγροί ιδιοκτησία τους και να αποκτήσουν βλάστηση.

Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε, το Δημόσιο, αυτό ήταν το νομικό καθεστώς το οποίο υπήρχε και για αυτό το λόγο οφείλουμε να δώσουμε λύση στο θέμα των δασωθέντων αγρών, οι οποίοι δεν δασώθηκαν εξ’ υπαιτιότητας του αγρότη ή του ιδιοκτήτου.

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προσεγγίζουμε το ζήτημα με ευαισθησία και με συγκεκριμένες προτάσεις προσδοκούμε στην ενίσχυση του πλαισίου της δασικής νομοθεσίας και στην προστασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προσδιορισμοί των περιοχών, να δημιουργηθεί αίσθημα δικαίου στους πολίτες και να στηριχθεί ο χωρικός και αναπτυξιακός σχεδιασμό της χώρας.

Ακολουθεί σχετικό video:

 

https://www.youtube.com/watch?v=KVQk4YId-zo&feature=youtu.be

 

                                                                                         Από το Γραφείο Τύπου

Μοίρασε το άρθρο!