Η συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με το Διογένη

Η συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με το Διογένη – Γράφει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος.

Ο Διογένης καταγόταν από τη Σινώπη. Δεν ήταν συνηθισμένος άνθρωπος, ήταν πολλά πράγματα μαζί.

Η γέννηση αλλά και ο θάνατος του Διογένη σημαδεύτηκαν από δύο σημαντικά γεγονότα. Γεννήθηκε τη μέρα που πέθανε ο Σωκράτης και πέθανε την ίδια μέρα με τον Αλέξανδρο. Ο Διογένης υπήρξε ο εμβληματικός πρωτοπόρος των Κυνικών, οι οποίοι είχαν έμβλημα τους τον Κύων (σκύλο). Βασικό θέμα της διδασκαλίας των Κυνικών ήταν η ενότητα του ανθρώπινου γένους.

Ως πολίτης του κόσμου, ο Διογένης αρνούταν τους νόμους και ήταν κατά κάποιο τρόπο αναρχικός. Αυνανιζόταν δημόσια (είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην αγορά της Αθήνας), ενώ επίσης ουρούσε και αφόδευε σε περίτεχνες κολώνες σε ναούς. Συνήθιζε να κυκλοφορεί με αναμμένο φανό και όταν τον ρωτούσαν απαντούσε: «Αναζητώ τον άνθρωπο». Κάποτε είδε ένα παιδί να πίνει νερό από μια βρύση με τη χούφτα του. Πέταξε το κύπελλο που κρατούσε και φώναξε: «Ένα παιδί με ξεπέρασε στην απλότητα!»

Πασίγνωστο είναι το περιστατικό με την πανέμορφη, διάσημη και εντυπωσιακή εταίρα από την Κόρινθο τη Λαΐδα. Η ακριβοπληρωμένη εταίρα ενοχλήθηκε από την αδιαφορία που επιδείκνυε για εκείνη ο Διογένης, όταν πήγαινε στην Κόρινθο τα καλοκαίρια. Η Λαΐς του έστησε μια έξυπνη παγίδα. Του είπε να συνευρεθούν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και στη θέση της έβαλε να πάει μια άσχημη και ηλικιωμένη υπηρέτρια. Η Λαΐς διέδωσε παντού το πάθημα του Διογένη, αλλά εκείνος κάθε φορά που τον κορόιδευαν απαντούσε: «Στο σκοτάδι όλες οι γυναίκες είναι Λαΐδες!» Ο Αρίσσιπος, φιλόσοφος και ιδρυτής της Ηδονιστικής Σχολής, έγινε περίγελος της περιοχής, όταν μαθεύτηκε ότι η Λαΐδα επρόκειτο να συνευρεθεί χωρίς χρήματα με το Διογένη (ο Αρρίσιπος ξόδευε πολλά χρήματα για εκείνη). Έξυπνα ο Αρίσσιπος απαντούσε: «Την πληρώνω να πηγαίνει με μένα και όχι για να μην πηγαίνει με άλλους!» Η Λαΐδα πέθανε είτε από ανακοπή καρδιάς επάνω στην ερωτική πράξη είτε από πνιγμό καταπίνοντας ένα κουκούτσι ελιάς.

Ο Διογένης στη Χαιρώνεια.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι πριν τη μάχη της Χαιρώνειας ο Διογένης πέρασε από τα στρατόπεδα των δύο αντιπάλων. Στο μακεδονικό στρατόπεδο δεν τον γνώριζαν και τον έσυραν μπροστά στο Φίλιππο. Ο Φίλιππος τον ρώτησε εάν ήταν κατάσκοπος. Ο Διογένης τον άφησε άναυδο απαντώντας του: «Ναι ήρθα κατάσκοπος της απληστίας σου! Κινδυνεύεις σε μια ώρα να χάσεις τη ζωή και το βασίλειο σου!» (Ανέκδοτη αφήγηση).Η συνάντηση του Διογένη με τον Αλέξανδρο.

Το Δεκέμβριο του 336 π.Χ. ο Αλέξανδρος είχε προελάσει ταχύτατα στη νότια Ελλάδα, καταλήγοντας στην Κόρινθο όπου είχε ανακηρυχθεί ηγεμόνας της Ελλάδας. Στην Κόρινθο όλοι οι σπουδαίοι αλλά και πολλοί απλοί άνθρωποι πήγαν να τον χαιρετίσουν. Όλοι εκτός από έναν…

Ο Διογένης ζούσε εκείνη την εποχή στην Κόρινθο σε ένα παλιό πιθάρι. Έμενε στο πιθάρι του κοντά στους κήπους του Κρανείου. Εκεί κοντά στο γυμναστήριο του Κρανείου με τα άφθονα νερά και τα δέντρα (επίγειος παράδεισος) ήταν ξαπλωμένος μέσα στο πιθάρι ο Διογένης αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω του. Ξαπλωμένος και ήρεμος παρέμεινε στη θέση του. Ούτε καν κουνήθηκε όταν είδε το βασιλιά με την ακολουθία των αυλικών. Στην πραγματικότητα ο Διογένης ελάχιστα ενδιαφερόταν για τον Αλέξανδρο!

Όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στο πιθάρι ρώτησε το Διογένη εάν χρειάζεται κάτι. Ο Διογένης σώπασε και ο Αλέξανδρος απελπίστηκε. Ο φιλόσοφος τότε του είπε «να μετακινηθεί λίγο πιο μπροστά επειδή του κρύβει τον ήλιο!» (Ήταν γνωστός για τις φαρμακερές ατάκες και απαντήσεις που έδινε!) Η συνοδεία του Αλεξάνδρου χλεύασε το Διογένη, εκείνος όμως τον αγκάλιασε και τον φίλησε. Φεύγοντας είπε σε όλους ότι: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος θα ήθελα να ήμουν Διογένης!»

Ο Αλέξανδρος εντυπωσιάστηκε, αναμφίβολα, από την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια του Διογένη. Έμεινε έκπληκτος από τη σοφία και τη σεμνότητα (!) του. Αν και στο νέο βασιλιά της Μακεδονίας άρεζε κάποιες φορές να απολαμβάνει τη ζωή, να χορεύει και να πίνει κατά βάθος ζήλευε τη λιτή ζωή του φιλοσόφου. Ο Διογένης σίγουρα αναζητούσε αέναα το φως και την αλήθεια. Σύμφωνα με τον Burn ο θαυμασμός που έδειξε ο Αλέξανδρος στο Διογένη είναι χαρακτηριστικό του αδάμαστου και ανυποχώρητου χαρακτήρα του.

Μετά την Κόρινθο, Διογένης και Αλέξανδρος τράβηξαν αντίθετους δρόμους. Ο Διογένης για τη Δύση και ο Αλέξανδρος για την Ανατολή. Αποβίωσαν την ίδια μέρα, ο ένας στη Βαβυλώνα και ο άλλος στην Κόρινθο…

Εικόνα: Άγαλμα στην παραλία Καλαμιά στην Κόρινθο. Μία εξαιρετική προσπάθεια ώστε ν’ αποθανατιστεί το ιστορικό αυτό γεγονός σε ένα αγαλματικό σύμπλεγμα που ν’ αποδίδει την ατμόσφαιρα της συνάντησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο πρωταγωνιστών του: Του Διογένη και του Αλέξανδρου.

-Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1978 στη Δράμα, μεγάλωσε στις Σέρρες και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 εργάζεται στο δημόσιο σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., και της Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Τμήματος Ανθρωπιστικών. Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Μοίρασε το άρθρο!