«Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να χτίσει φράχτη όπου επιθυμεί, εκτός από τα σύνορα με την Τουρκία»!

Ο Τούρκος πρώην Υπουργός Υποθέσεων της ΕΕ και νυν Πρέσβης στην Τσεχία, Εγκεμέν Μπαγκίς σε ρεσιτάλ παραλογισμού και απειλών κατά της Ελλάδας, με αφορμή τον φράχτη του Έβρου, που είναι και το μεγάλο «αγκάθι» στα τουρκικά πλευρά, εξ ού και οι παραβιάσεις-προκλήσεις.

Ο Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο TRT WORLD, κατηγορεί την Ελλάδα ότι επαναπροσδιορίζει μονομερώς τα κοινά σύνορα με την Τουρκία σε τετελεσμένο γεγονός, ενώ βάζει και την Κύπρο ως… παράδειγμα για τη χώρα μας!

«Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να χτίσει τείχος όπου επιθυμεί εκτός από τα σύνορα με την Τουρκία, γιατί κάθε δράση δημιουργεί και αντίδραση.
Αν δεν τους ενδιαφέρει η αντίδραση, ναι μπορούν να προσπαθήσουν. Αλλά αν θέλουν έναν εφικτό φράχτη, αν θέλουν έξτρα περίφραξη για να προστατέψουν πραγματικά τα σύνορα, να γίνει μέσω συζήτησης και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε αυτό ώστε να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.
Αλλά αν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιμένει να δρα μονομερώς, τότε θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της μονομερούς δράσης του».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου τι αντίδραση να περιμένει η Ελλάδα από την Τουρκία, ο Μπαγκίς απάντησε:
«Ας χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους προς το παρόν. Η Άγκυρα έχει ήδη σχέδιο Β, σχέδιο Γ ακόμη και σχέδιο Δ γι’ αυτό. Αλλά ο απλούστερος δρόμος είναι το σχέδιο Α, όπου δύο πλευρές, δύο σύμμαχοι, δύο γείτονες, κάθονται και πρώτα αναγνωρίζουν το πρόβλημα και μετά βρίσκουν την καλύτερη λύση γι’ αυτό. Πάντα ήμασταν πολύ συνεργάσιμοι με τους γείτονές μας, όσο είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας. Νομίζω πως ότι συνέβη στη Μεσόγειο με την Κύπρο θα έπρεπε να τους έχει διδάξει ένα μάθημα. Αν δρουν μονομερώς, τότε κι εμείς δρούμε μονομερώς γιατί το διεθνές δίκαιο μας δίνει αυτή την ευθύνη. Πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα του τουρκικού λαού.
Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα κάνουν πάντα το σωστό αφού εξερευνήσουν όλες τις άλλες επιλογές…».

Φυσικά και το μεταναστευτικό δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός μενού, με τον Τούρκο να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο και να καλεί Ελλάδα και ΕΕ να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα στη Συρία.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο TRT World του Τούρκου Πρέσβη στην Τσεχία

Μοίρασε το άρθρο!