
Μέχρι πριν λίγες βδομάδες το κυρίαρχο αφήγημα της οικονομικής πολιτικής ήταν η διαμόρφωση πολιτικών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Μάλιστα για να δοθεί μια απάντηση στο κεντρικό ερώτημα αν θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο η πράσινη ανάπτυξη ή ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεστήθησαν επιτροπές και ομάδες εργασίας. Κοινός τόπος των επιτροπών ήταν οι δράσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2021 εξοστρακίζοντας την οποιαδήποτε αναφορά στην επερχόμενη ύφεση. Όλες αυτές οι δράσεις διαμορφώνονταν πάνω στο υπόβαθρο της εκτόξευσης των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2021. Οι βασικές υποθέσεις που υποστήριζαν το παραπάνω σενάριο σχετίζονταν με την σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, τα χαμηλά επιτόκια στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, στην ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, στην μη επανεμφάνιση της πανδημίας και τέλος στην επαναφορά στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ.
Ετσι το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι πλέον κάνουν λόγο για ύφεση το 2021 ή στην καλύτερη περίπτωση οριακή ανάπτυξη. Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν την άμεση αλλαγή του προσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής. Το αφήγημα της ευημερίας, της ατεκμηρίωτης αισιοδοξίας και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης πρέπει να δώσει την θέση του σε πολιτικές διαχείρισης της ύφεσης. Πλέον ο προβληματισμός της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώνεται στην διαχείριση των επιπτώσεων της ύφεσης και στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό γιατί η συνέχιση της ύφεσης μετά την δεκαετή ύφεση των μνημονίων οδηγεί την κοινωνία σε οριακό σημείο.

