Η Άγκυρα δρομολογεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Λίγες ώρες μετά την κιτς επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία επανέρχεται ακόμα πιο προκλητική αυτή την φορά με το αίτημα της τουρκικής εταιρείας Πετρελαίου για έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών της Άγκυρας καθώς σύμφωνα με δημοσίευση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου χωρίστηκε σε 24 οικόπεδα.

Κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας στη χάραξη θαλασσίων ζωνών σε αυτή την περιοχή του χάρτη.

Πρακτικά από το Σάββατο μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το επόμενο βήμα της Άγκυρας, δηλαδή τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται από την Αθήνα εντός των αναμενομένων από την Άγκυρα κινήσεων, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία έγιναν και οι τελευταίες αυτές κινήσεις, προβληματίζουν.

Με τουρκικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν 7 αιτήματα τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Δηλαδή, η τουρκική εταιρία καταθέτει αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέει ότι φτάνει εκεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Συνεπώς, οι Τούρκοι θα «τρυπήσουν» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην Αθήνα δεν προτίθενται να αντιδράσουν και θα αφήσουν το θέμα να σέρνεται, μέχρι τον επόμενο…

Μοίρασε το άρθρο!