ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Γ.Αρβανιτίδη: Η περίπτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή στην κανονικότητα και άλλα παραμύθια:
Η περίπτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Το γιορταστικό πνεύμα του Ζαππείου μεταφέρθηκε και στον χώρο της ενέργειας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έγιναν με επιτυχία οι διαγωνισμοί για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τι χαρακτηρίζει όμως ως επιτυχία;

Το γεγονός ότι στα φωτοβολταϊκά η τιμή δημοπράτησης βρίσκεται τώρα κοντά στα 63 Ευρώ/μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016;

Μα το ίδιο χρονικό διάστημα, η τιμή των διαγωνισμών στην «ηλιόλουστη» Γερμανία μειώθηκε κατά σχεδόν 40% και βρίσκεται τώρα κοντά στα 38 Ευρώ/μεγαβατώρα.

Πότε επιτέλους θα μπορέσει η χώρα να επωφεληθεί από την δραστική μείωση του κόστους κατασκευής των ΑΠΕ, όπως έχουν κάνει όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να οδηγηθούμε σε πραγματική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού;

Και που είδε αλήθεια η κυβέρνηση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, όταν αντί για 600 MW έργων δεν μπόρεσε να δημοπρατήσει τελικά ούτε τα μισά;

Οι επενδύσεις στην ενέργεια – όπως και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας – προφανώς και δεν μπορούν να στηριχθούν σε ευχολόγια και φαντασιώσεις.

Τα δεδομένα των δημοπρατήσεων δείχνουν πως αντί για το τέλος της κρίσης και την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, παραμένουμε στην στασιμότητα και στην μιζέρια.

Ο κρίσιμος τομέας της ενέργειας και η αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της χώρας απαιτούν σχέδιο και συστηματική δουλειά.

Απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή για να ξεφύγουμε από το τέλμα που βρισκόμαστε.

Μοίρασε το άρθρο!