Γ.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ:«Καταβολή δεδουλευμένων πρώην εργαζομένων στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα – Γούρνες Ηρακλείου»

αρχείο λήψης

Μετά την κατάργηση της αμερικανικής βάσης Γουρνών Ηρακλείου το 1994, οι εργαζόμενοι έμειναν μετέωροι καθώς λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε ΟΤΑ, ενώ δεν έλαβαν και τα δεδουλευμένα που δικαιούνται.

Οι Αμερικανοί εργοδότες αν και ισχυρίζονται ότι κατέβαλλαν τα οφειλόμενα  δεν απέδωσαν ποτέ τα δεδουλευμένα ποσά της τελευταίας πενταετίας της εργασίας τους πριν το κλείσιμο της βάσης (έτη 1989-1994) και δόθηκαν μόνο «ψαλιδισμένες» αποζημιώσεις.

Οι εργαζόμενοι σε προσφυγή τους στο Συμβούλιο Επικρατείας έχουν δικαιωθεί (απόφαση 3527/98  Δ Τμήμα),  ωστόσο η απόφαση αυτή παραμένει ανεκτέλεστη μέχρι σήμερα.

Το ως άνω ζήτημα της πληρωμής των εκδοθεισών  διαιτητικών και δικαστικών αποφάσεων, που αφορούν τους πρώην εργαζόμενους των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα έχει εκφύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ και εμπίπτει πλέον στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης με την κατάθεση της υπ΄αριθμ. Πρ. 596/ 23.10.2017 ερώτησης ζητά ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ανεφάρμοστη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαιώνει τους εργαζόμενους και ρωτά σχετικά με τον προσδοκώμενο χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων στους πρώην εργαζόμενους της αμερικανικής βάσης Γουρνών Ηρακλείου.

Μοίρασε το άρθρο!