Γ.ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: 4 κέρδη για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και 1 μεγάλη εκκρεμότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία εισήγησης Γ. Αρβανιτίδη Ειδικού Αγορητή της ΔΗΣΥ στο Σχέδιο Νόμου: «Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και άλλες διατάξεις»
ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΑΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
1. Πετύχαμε τη συμμετοχή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στη διαδικασία κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βελτίωση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρτιστούν Σχέδια Διαχείρισης ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 μπήκε μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας, μια δικλείδα που θα μας βοηθήσει να μην ξεκινήσουν τα σχέδια αυτά από το μηδέν αλλά να χτίσουμε πάνω στη γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι υφιστάμενοι φορείς εδώ και πολλά χρόνια.

2. Πετύχαμε να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός βηματισμός των Φορέων Διαχείρισης σε όλη τη χώρα καθώς και την αποτύπωση του συντονιστικού και επιτελικού ρόλου του ΥΠΕΝ.

Μίλησα πολλές φορές στην Επιτροπή για τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε Φορείς δύο ταχυτήτων. Φορείς που θα ασχολούνται με το να αξιοποιήσουν πολύτιμους πόρους από το ΕΣΠΑ και φορείς που θα αρκούνται στην κρατική χρηματοδότηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε να μπουν δικλείδες ασφαλείας οι οποίες θα διασφαλίζουν έναν ελάχιστο κοινό βηματισμό των Φορέων Διαχείρισης σε όλη τη χώρα και φυσικά ζητήσαμε να αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο ο συντονιστικός και επιτελικός ρόλος που οφείλει να παίξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Νομίζω ότι με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 10 καλύφθηκαν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις. Αναφέρομαι στα πρότυπα, τις προδιαγραφές και τις συστάσεις που θα εκδίδει το Υπουργείο, τόσο για θέματα διοικητικής οργάνωσης και οικονομικής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όσο και για τα θέματα συλλογής δεδομένων, επιστημονικής παρακολούθησης και εφαρμογής των Σχεδίων Διαχείρισης.

3. Πετύχαμε η σύσταση των άμισθων συμβουλευτικών επιτροπών, όπως αυτή που συστήνεται για να συνδράμει τον Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού, να γίνεται μετά από εισήγηση του οικείου Φορέα Διαχείρισης.

Με τον τρόπο αυτό η σύσταση των αντίστοιχων επιτροπών θα τεκμηριώνεται από πραγματικές ανάγκες, αντί να συστήνονται παντού επιτροπές για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνιακής κατανάλωσης.

4. Πετύχαμε τη στήριξη της Επιτροπής «Φύση 2000» με τεχνικά και διοικητικά μέσα.

Είναι πολύ σημαντική η προσθήκη της παραγράφου 6 στο άρθρο 10 ώστε η εν λόγω επιτροπή να έχει τα απαραίτητα τεχνικά και διοικητικά μέσα που απαιτούνται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων είναι και η αξιολόγηση της εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ

Ο αρμόδιος Υπουργός είπε στην επιτροπή ότι με την πρόταση που καταθέτει η Κυβέρνηση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα μπορέσουν οι άνθρωποι που εργάζονται σήμερα στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να συνεχίσουν να εργάζονται και στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί το νομοσχέδιο.

Το σέβομαι το επιχείρημα αυτό και αναγνωρίζω την πρόθεση να λυθεί το πρόβλημα, επειδή όμως δεν είμαστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε ΠΑΡΩΝ και στο άρθρο 11 και στο άρθρο 7. Μακάρι να διαψευστούν οι ανησυχίες μας, εδώ θα είμαστε να δούμε πώς θα πάει αυτό το θέμα.
ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Πρόκειται για πρόταση ενσωμάτωσης των εν λόγω υπαλλήλων στο άρθρο 349 του νόμου 4512/2018 που ισχύει για εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, την υγεία και την εκπαίδευση. Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν την έκανε αποδεκτή.

Μοίρασε το άρθρο!