Για να φτάσει εδώ, ο Λευτέρης πέρασε ατελείωτες ώρες προπόνησης

petrounias_mom

16/08/2016

Η Σοφία Μπότσιου-Πετρούνια, μητέρα του χρυσού Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια είχε μιλήσει στο NEWS 247 για τις δυσκολίες που περνά ένας αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό. Με αφορμή την επιλογή της από την PnG στα πλαίσια του προγράμματος Thank You Mom, που της επέτρεψε να βρίσκεται στους Ολυμπιακούς του Ρίο, η κα. Πετρούνιας μας μίλησε πριν τη μεγάλη διάκριση του γιο της για τις αγωνίες, αλλά και όσα έχει μάθει από τον Έλληνα πρωταθλητή.

“Μπορεί όλοι να ξέρουν το ρόλο του στηρίγματος της μητέρας, κανείς όμως δεν την έχει δικαιώσει απόλυτα” μου λέει η μητέρα του Παγκόσμιου πρωταθλητή στην ενόργανη Λευτέρη Πετρούνια,  Σοφία Μποτσίου- Πετρούνια. Πώς είναι άραγε να έχεις γιο τον νο. 1 αθλητή αυτή την περίοδο στον κόσμο και να προετοιμάζεσαι μαζί του για τη μεγάλη στιγμή των Ολυμπιακών; Και από την άλλη τι έχει ανάγκη ένας μεγάλος αθλητής από τη… μητέρα του;

AdTech AdΓεννημένος αθλητής…

Για να φτάσει εδώ, ο Λευτέρης πέρασε ατελείωτες ώρες προπόνησης, πειθαρχίας και εξάσκησης. Με σύμμαχο μια δοτική και υποστηρικτική μαμά. Όπως όλες οι μαμάδες του κόσμου, που προσπαθούν να κάνουν εκείνο που πιστεύουν καλύτερο για τα παιδιά τους. Ένας αέναος αγώνας για όλες τις μαμάδες που έδωσαν το δικό τους αγώνα για τον μικρό/την μικρή τους πρωταθλητή.

Άλλωστε δεν υπάρχουν μεγάλα μυστικά για να διακρίνει κανείς τον πρωταθλητή στο παιδί του: “Δεν μου το είπε. Ούτε το καταλάβαμε” μας αναφέρει η κυρία Σοφία, που εξηγεί πως πήγε το γιο της, όπως και τον μεγαλύτερο αδερφό του επειδή ήταν υπερκινητικά παιδιά. “Ο Λευτέρης ήταν τεσσάρων ετών, όταν πρωτοπήγε” μας εξηγεί και εξιστορεί πως από το πρώτο λεπτό, ο Πετρούνιας ένιωσε σαν να ανήκει ανάμεσα στα όργανα γυμναστικής. “Την επόμενη χρονιά τους πήγα κολυμβητήριο και τους δύο και εκεί τα κατάφερνε. Γεννημένος αθλητής. Κι από εκεί και πέρα ξεκίνησε η πορεία του”.

Η μαμά πίσω από έναν πρωταθλητή

“Με τον Λευτεράκη στο πίσω κάθισμα, τον ξύπναγα πολύ πρωί, το πήγαινα προπόνηση και όλα αυτά. Και όταν ο Λευτέρης μου είπε μανούλα δικαιώθηκες γιατί με διάλεξε η P&G, ως πρεσβευτή της καμπάνιας αυτής, το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο αφιέρωμα αυτό για τη μητέρα”.

Επάγγελμα… μητέρα

Αυτό που ξεχωρίζεις στη μητέρα του Λευτέρη Πετρούνια είναι ο τρόπος που σέβεται τους ρόλους. Είναι η μάνα που βρίσκεται πάντα εκεί, αλλά δεν είναι προπονητής. Είναι ο άνθρωπος που θα έκανε τα πάντα για το παιδί της, αλλά δεν είναι μάνατζερ, ούτε επιθυμεί να παρέμβει στη ζωή του γιου της. Κι αυτό μοιάζει από μόνο του μια μεγάλη κατάκτηση. Άλλωστε πρωταθλήτρια μαμά, δεν σημαίνει και… πιεστική μαμά!

“Δεν ήμουν ποτέ τέτοια μαμά, το έχω ζήσει όμως. Δεν τους διδάσκουν ομαδικότητα […] οι γονείς τους. Τους λένε, εσύ να πάρεις χρυσό. Ούτε τους λένε ότι είναι ένας αγώνας και τίποτα άλλο. Εγώ του έλεγα μην κοιτάς τι κάνει αυτός ή εκείνος, βάλε στο μυαλό σου τι σου έχει πει ο προπονητής σου και αν έχεις ένα σωστό αποτέλεσμα, έχεις. Και νομίζω ότι αυτό είναι το φυσιολογικό για να μεγαλώσει η ψυχούλα του φυσιολογικά. Αν εγώ τον πιέσω τι θα κερδίσω, αν τον πίεζα να μην σταματήσει και τραυματιζόταν και είχε ένα χειρουργείο δεν θα επέστρεφε ποτέ” μας εξηγεί, χωρίς ποτέ να ισχυρίζεται πως υπάρχει ο τέλειος γονιός. “Δεν γεννιόμαστε γονείς, ούτε είμαστε αλάνθαστοι. Δεν πάμε σε κάποια σχολή γονέων, αυτό που νιώθεις κάνεις πάντα” σημειώνει.

Η μητέρα “δάσκαλος” και “μαθητής”

“Μεγάλωσα θαυμάζοντας τον πατέρα μου και έχοντας το χαρακτήρα της μητέρας μου. Αυτό που ήταν πάντα οι γονείς μου, ήταν πρότυπα σαν γονείς αλλά και σαν ζευγάρι μεταξύ τους. Είναι αυτό που θέλει να βλέπει ένα παιδί σε μια οικογένεια, είτε ένας άνδρας που σκέφτεται πως θα προχωρήσει τη ζωή του, με έναν σύντροφο και μια σταθερή και αυξανόμενη μεγάλη αγάπη. Αυτό θαύμαζα πάντα  και στους δύο μου γονείς” απαντά ο Λευτέρης σε ερώτηση, τι είναι εκείνο που βλέπει, θαυμάζει στη μητέρα του.

Άλλωστε εκείνη είναι η σταθερά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε αγώνα: “Η μητέρα μου πάντα μου έδινε δύναμη! Πριν μπω στο αεροπλάνο θα την πάρω τηλέφωνο, όταν φτάσω στον προορισμό μου θα την πάρω τηλέφωνο, πριν αγωνιστώ και αφού αγωνιστώ θα την πάρω τηλέφωνο” εκμυστηρεύεται και εξηγεί: “Απλά αν έχουμε πάει καλά θα μιλήσουμε λίγο παραπάνω, αν δεν έχουμε πάει καλά θα της πω είμαι καλά, τα λέμε αύριο”.

Εκείνο όμως που μας έκανε εντύπωση είναι πως και η μαμά του Λευτέρη μοιάζει να θαυμάζει το γιο της με τον ίδιο τρόπο. “Όσο οι γονείς διδάσκουν τα παιδιά, άλλο τόσο τα παιδιά καθοδηγούν και διδάσκουν τους γονείς, εδώ είναι ένα αλισβερίσι κανονικό” μας λέει: “Τι έχω διδαχθεί από το Λευτέρη; Αυτό που δεν έχω εγώ. Μπορεί να μοιάζουμε σαν χαρακτήρες, αλλά εκείνος είναι πάρα πολύ δυνατός. Και μπορεί να έχει και ένα κομμάτι από το μπαμπά του σωματικά, ο οποίος έκανε κι εκείνος ενόργανη, αλλά είναι πιο δυνατός και από το μπαμπά του. Που σημαίνει τι; Ότι γι’ αυτό τον θαυμάζω και κάθε μέρα, μαθαίνω πολλά πράγματα από το Λευτέρη”.

Μια Ελληνίδα μαμά στη Βραζιλία

Μπορεί σε άλλες διοργανώσεις η μητέρα του Λευτέρη να βρίσκεται πάντα εκεί νοερά, αλλά και από το τηλέφωνο, σε μια διοργάνωση όμως όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορεί να κάτσει σπίτι. “Θα πάω και πάλι θα το πω, το οφείλω στην P&G η οποία με το “Σ’ Ευχαριστώ Μαμά” με έχει επιλέξει,  αλλά φυσικά και στον Λευτέρη που κατάφερε να φτάσει ως εκεί.

πηγή news247

Μοίρασε το άρθρο!