Ανησυχία των ειδικών για την ταυτόχρονη κυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης

H αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και η ταυτόχρονη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης θα δημιουργήσει ένα «κοκτέιλ» που θα επηρεάσει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Για ένα νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού μιλούν οι ειδικοί ενόψει Νοεμβρίου, με τα κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ1.1 που βρέθηκαν στην Ελλάδα να προκαλούν ανησυχία. 

Μάλιστα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε για μία έκρηξη κρουσμάτων κατα τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ωστόσο καθησύχασε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ασκηθεί πίεση στα νοσοκομεία.
 
«Δεν θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τους 150 διασωληνωμένους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου και παραδέχτηκε πως «ο κόσμος έχει κουραστεί». 

Μάλιστα, ανέφερε ότι «δεν αναμένεται να γίνουν άλλες δόσεις εμβολίου για φέτος, μετά τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», ενώ σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να βγει σύσταση για εμβολιασμό στους κάτω των 60 ετών».

Παγώνη: «Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό»

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «το κοκτέιλ γρίπης – κορωνοϊού θα είναι δύσκολο, είναι λίγα τα περιστατικά, αλλά ειδικά στους πάνω από 60 κι αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν», προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. 

«Οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά πρέπει να κάνουν και οι κάτω των 60 που έχουν υποκείμενα» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.

«Οι υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι πάνω από 300, τι θα γίνει από δω και πέρα κανείς δεν ξέρει… Αν θα έχουμε νέα υποπαραλλαγή, ποτέ θα την έχουμε και πότε θα τελειώνουμε» σημείωσε η κυρία Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν μπορείς να απαντήσεις ότι μέσα σε αυτή τη χρονιά ο ιός έφυγε ή ότι υποπαραλλαγές δεν θα υπάρχουν» διευκρίνισε.

«Μετά τον Δεκέμβριο αρχίζει η γρίπη, γι’ αυτό φωνάζουμε για εμβολιασμό» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.  Όπως εκτίμησε η γιατρός, τα νέα στελέχη δεν θα είναι χειρότερα από αυτά που έχουμε, τα μέχρι τώρα στελέχη αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και είναι αντιμετωπίσιμα, ενώ δυσκολεύουν τα πράγματα σε πνευμονίες και διασωληνώσεις. «Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό» κατέληξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μοίρασε το άρθρο!