Αναζητούνται ευθύνες για τη μη έγκαιρη απαγόρευση της AstraZeneca – Τέλος οι εμβολιασμοί των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα η οποία επιβάλλει περιορισμούς στους εμβολιασμούς της AstraZeneca, ενώ υπήρχε θέμα ασφάλειας του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά τις απαγορεύσεις που είχαν ξεκινήσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης εδώ και τρεις μήνες.

Η ουσία είναι, ποιος θα αποζημιώσει αυτούς που έχουν υποστεί βλάβη στην υγεία τους από το συγκεκριμένο εμβόλιο;

Η εισήγηση της Επιτροπής φέρεται να βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει πλέον επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα. Έτσι, καλεί την κυβέρνηση, να δώσει δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία εμβόλια.

Τέλος οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca, των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία, είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά την πρώτη δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca, “δεδομένου ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση”.

Η ίδια υπογράμμισε ότι “εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ιατρικά προβλήματα, για τα οποία μπορεί ο θεράπων γιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση” και διευκρίνισε ότι οι συστάσεις της Επιτροπής μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Μοίρασε το άρθρο!