Αμπέλ Φερέιρα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο προπονητή του ΠΑΟΚ

Μόνο οι υπογραφές απομένουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία του ΠΑΟΚ με την Μπράγκα για τον Άμπελ Φερέιρα και να ανακοινωθεί ότι ο 40χρονος τεχνικός θα είναι ο διάδοχος του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο 40χρονος Πορτογάλος προπονητής αναμένεται να βρίσκεται στην Ολλανδία τη Δευτέρα (1/7) για να ξεκινήσει προετοιμασία με τους νταμπλούχους Ελλάδας. Η ζωή του Ίβηρα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Από μικρός ήταν συνειδητοποιημένος ότι ήθελε να γίνει προπονητής, αλλά ένα ατύχημα των ώθησε αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οδήγησε δύο διαδοχικές σεζόν – η πρώτη (2016/2017) δεν… μετρά καθώς αντικατέστησε τον Μάρτιο τον Ζόρζε Σιμάο – την Μπράγκα στην τέταρτη θέση. Τον Μάιο ήταν να φύγει από τους μινιότος, αλλά ο πρόεδρός τους, Αντόνιο Σαλβαντόρ, αποφάσισε να τον κρατήσει.

Τελικά ο ΠΑΟΚ πλήρωσε το buy out στην ομάδα του πορτογαλικού Βορρά και τον κάνει δικό του. Δείτε τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Αμπέλ Φερέιρα.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΖΕΖΟΥΑΛΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Ο προπονητής που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον τον νέο προπονητή του ΠΑΟΚ είναι ένας πρώην του Παναθηναϊκού. Ο 73χρονος συμπατριώτης και συνεπώνυμός του, Ζεζουάλδο, ο οποίος κάθισε στον πάγκο του τριφυλλιού τη διετία 2010-2012, ήταν προπονητής του Αμπέλ τη σεζόν 2004 – 2005.

“Έμαθα τα πρώτα μυστικά από τον Ζεζουάλδο Φερέιρα. Τον είχα στην Μπράγκα, ήταν δάσκαλος. Υπάρχουν προπονητές που προπονούν κι άλλοι που διδάσκουν. Αυτοί που προπονούν λένε: “Πίεση”. Αλλά πότε να πιέσω, πού, ποιον, πώς; Ο Ζεζουάλδο πάντα ρωτούσε: “Πού πας; Γιατί; Αν υπήρχε κι άλλος επιθετικός, ποιον θα μάρκαρες; Γιατί;”.

Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε δεξιός μπακ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1997 από την Πεναφιέλ και το 2000 πήρε το φύλλο πορείας για το Γκιμαράες και τη Βιτόρια. Άλλη μία τριετία εκεί και το 2004 πήγε στη μεγαλύτερη αντίπαλό της σε τοπικό επίπεδο, Μπράγκα.

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του ήλθε σε ηλικία 28 ετών, όταν και τον απέκτησε η Σπόρτινγκ. Με τον πρώην του Ολυμπιακού προπονητή, Πάουλο Μπέντο και τον πρώην του Παναιτωλικού (επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στη Σπόρτινγκ κι ανέλαβε πόστο στις ακαδημίες) βοηθό, Λεονέλ Πόντες, γεννήθηκε μέσα του η ιδέα να γίνει προπονητής μετά το τέλος της καριέρας του.

Γι’ αυτό και κρατούσε ημερολόγιο καθημερινά από τα τεκταινόμενα στις προπονήσεις των λιονταριών της πορτογαλικής πρωτεύουσας: “Στα 24 μου έμαθα ότι θέλω να γίνω προπονητής. Ύστερα, όταν πήγα στη Σπόρτινγκ κρατούσα ημερολόγιο. Κάθε ημέρα που έκανα προπόνηση, επέστρεφα σπίτι και έγραφα ό,τι είχε δει. Τακτική, συναντήσεις, πράγματα που πρόσεχα και μου άρεσαν”.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ

Μπορεί ο προπονητικός  προσανατολισμός και η προδιάθεση για στροφή στην καριέρα να προϋπήρχε, αλλά ένα ατύχημα έδωσα “σάρκα κι οστά” στη μετεξέλιξή του. Ένας τραυματισμός σοβαρός, πόνος, τρεις διαγνώσεις που του προέτρεπαν να σταματήσει.

Δεν μπόρεσε να επανέλθει ποτέ στο πρότερο επίπεδο, το αποδέχθηκε και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

“Με ρώτησαν στα 31 μου στη Σπόρτινγκ εάν θα ήθελα να σταματήσω για ν’ αναλάβω την τεχνική ηγεσία των ακαδημιών. Τους είπα όχι! Θα παίζω μέχρι τα 40! Τον επόμενο μήνα τραυματίστηκα σοβαρά. Ήταν όταν τελείωνε το συμβόλαιό μου με τη Σπόρτινγκ.

Μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω αποκατάσταση στην ομάδα, αλλά όποτε δοκίμαζα να τρέξω πονούσα. Πόνος, πόνος, πόνος. Πήγα σε τρεις διαφορετικούς γιατρούς και μου είπαν να σταματήσω. Έκλαψα πολύ, αλλά το αποδέχθηκα. Ήμουν θυμωμένος. Ήταν άδικο. Ξεκίνησα να βοηθάω τον προπονητή στις ακαδημίες. Όλα ξεκίνησαν από ένα ατύχημα”.

ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Ο Αμπέλ Φερέιρα κλήθηκε να επιλέξει στο The Coiches Voice το ματς της μέχρι τώρα προπονητικής του ζωής. Διάλεξε εκείνο στο Χόφενχαϊμ για την πρώτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου του Europa League της σεζόν 2017/2018.

Πήγαμε στη Γερμανία. Η Χόφενχαϊμ ξεκίνησε σε σχηματισμό 3-5-2 και το άλλαξαν σε 4-3-3 στη διάρκεια του ματς. Με τρεις επιθετικούς και αρκετά προωθημένους του full backs. Ξεκινήσαμε σε 4-4-2, αλλά καταλήξαμε να παίζουμε σε 5-4-1 για να τους παίξουμε.

Στο τέλος νικήσαμε 2-1. Ως προπονητής είναι το ματς, για το οποίος είμαι πιο υπερήφανος”.

FOOTBALL MANAGER: Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

Ο Αμπέλ Φερέιρα έχει ένα πάθος πέρα από το ποδόσφαιρο, την προπονητική και την τακτική. Παραπλήσιο αυτού. Είναι το Football Manager. Οι επιλογές των ομάδων στο δημοφιλές videoπαιχνίδι αντικατοπτρίζουν την πραγματική του κοσμοθεωρία για τη ζωή όλη.

Επέλεγε πάντα αδύναμες ομάδες, αντίθετα με τους περισσότερους. Δεν ήθελε την ευκολία, προτιμούσε τη γλύκα του εμποδίου. Ήθελε με λιγότερα μέσα να είναι πρώτος.

“Οι φίλοι μου έπαιρναν πάντα ομάδες σαν την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ για να μπορούν ν’ αγοράσουν όποιον ήθελαν. Εγώ ήθελα να παίρνω μικρότερες και να μπορέσω ν’ ανταγωνιστώ με λιγότερους πόρους. Έπαιρνα την Πεναφιέλ, με την οποία ξεκίνησα την καριέρα μου ή την Μπράγκα. Ή ακόμη και την Τότεναμ, η οποία δεν παίρνει τίτλους. Πώς ο Ναπολέων κατέκτησε τον κόσμο; Με τακτική!”.

Πάμε και στο καθαρά τακτικά σκέλος. Ο Αμπέλ δεν φοβάται να επιτεθεί, αλλά δεν πάει μαζί με τους “πολεμιστές” του σε “αποστολή αυτοκτονίας”. Ξέρει τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί. Πού μπορεί να φθάσει και πού δεν μπορεί.

View image on Twitter

SC Braga

@SCBragaOficial

 
 

?? Abel Ferreira: “Não sei se vou ganhar, mas o que eu quero é que os meus jogadores tenham a coragem para desafiar um grande adversário”.

 “Εάν ο αντίπαλός μου είσαι στο ίδιο επίπεδο με εμένα θα σου επιτεθώ. Αλλά, εάν παίζεις με ένα βουνό, θα παίξεις διαφορετικά. Σε μερικά ματς θα πρέπει να είσαι ο πρωταγωνιστής, όμως πρέπει άλλες φορές να παραδεχθείς ότι ο αντίπαλος είναι πιο δυνατός. Θα ήθελα να είμαι σαν τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά δεν έχω ούτε τον Γκουαρδιόλα, ούτε τον Μπερνάρντο Σίλβα. Πριν από κάθε ματς στους παίκτες μου δίνω τρεις ιδέες κλειδιά.

Πας και βλέπεις μια ταινία. Τι σου μένει; Ένα φιλί, ένα ζευγάρι που παντρεύτηκε, ίσως. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι πάνω τρία τέσσερα πράγματα.

Δεν υπάρχει ο τέλειος τρόπος για μένα (στην προπονητική). Δουλεύεις όλη την εβδομάδα και δίνεις διαγώνισμα το Σαββατοκύριακο. Λένε ότι εάν νικάς είσαι καλός, εάν χάνεις όχι. Αυτό είναι ψέμα. Το Σαββατοκύριακο φαίνεται, όμως, η δουλειά που έχεις κάνει όλη την εβδομάδα.

Είναι σαν το διαγώνισμα. Εάν διαβάσεις καλά, δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείς. Δεν μπορείς να έχεις τεράστιες προσδοκίες όταν η Μπράγκα έχει μπάτζετ 20.000.000 ευρώ και η Μπενφίκα 120.000.000 ευρώ. Αλλά δεν τα παρατώ ποτέ”.

Η ΑΛΑ ΜΑΡΚΟ ΣΙΛΒΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕ ΜΑΡΤΙΝΣ

Από τη Σπόρτινγκ απολύθηκε λόγω του… Μπρούνο ντε Καρβάλιο. Του ανθρώπου δηλαδή που οδήγησε στα… βράχια τη Σπόρτινγκ. Ήλθε σε κόντρα, όπως και ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού και καλός του φίλος, Μάρκο Σίλβα, όταν άφηνε τα λιοντάρια για να έλθει στην Ελλάδα.

“Στην πρώτη μου σεζόν πήγαμε ημιτελικά του Youth League, ήλθε ο Μπρούνο ντε Καρβάλιο και με απέλυσε. Είχε μόλις αντικαταστήσει τον Σα Πίντο (πρώην προπονητή Ατρόμητου και ΟΦΗ). Είχα βγάλει τους Κάρλος Μανέ (Σπόρτινγκ), Ζοάο Μάριο (Ίντερ) και Έρικ Ντάιερ (Σπόρτινγκ).  Η κύρια φιλοσοφία μου είναι αυτή της Σπόρτινγκ, στην οποία αγωνίστηκα. Αλλά, πάντα κοιτάζω στο μέλλον. Βλέπω πώς δουλεύουν ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο”.

Στην Ελλάδα θα συναντήσει τρεις συμπατριώτες του. Τον Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού, τον Μιγκέλ Καρντόσο της ΑΕΚ και τον Λουίς Κάστρο του Παναιτωλικού. Με τον πρώτο έδωσε αρκετές μάχες σε αντίπαλους πάγκους στο ντέρμπι μινιότο.

Στο τοπικό κλάσικο του μίνιο, δηλαδή, ανάμεσα σε Γκιμαράες και Μπράγκα. Η μάχη τους σε Γ. Καραϊσκάκης και Τούμπα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη σεζόν. Ας δούμε όμως τις επιδόσεις του με τους “αρσεναλίστας”. Τέταρτη θέση πέρυσι και έξοδο στον τρίτο προκριματικό του Europa League, πίσω από την πρωταθλήτρια Μπενφίκα και τις Πόρτο, Σπόρτινγκ.

Τέταρτη και πρόπερσι, πίσω από την πρωταθλήτρια Πόρτο για τη σεζόν 2017/2018 και τις Μπενφίκα και Σπόρτινγκ.

πηγή πληροφοριών:sport24

Μοίρασε το άρθρο!