Ερευνα που εξετάζει τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν άνθρωπο που πεθαίνει

Είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν άνθρωπο που πεθαίνει.

Για πρώτη φορά έρχεται στη δημοσιότητα έρευνα που δείχνει τη δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπινου εγκεφάλου. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience δείχνει τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που πεθαίνει να ακολουθεί ίδια μοτίβα όπως όνειρα, ανάκληση μνήμης και διαλογισμό.

Η καταγραφή έγινε τυχαία αφού ένας 87χρονος ασθενής είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων και τη θεραπεία του ασθενούς, αλλά ξαφνικά έπαθε έμφραγμα και πέθανε.

Τα 900 τελευταία δευτερόλεπτα που καταγράφηκαν έδωσαν απαντήσεις στους νευροεπιστήμονες για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος την ώρα του θανάτου. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ανάκληση αναμνήσεων. 

Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι εγκέφαλος μπορεί να μείνει “ζωντανός”(σε λειτουργία) ακόμα και μετά τον θάνατο του ανθρώπου. Κάτι που θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δωρεά οργάνων όταν κάποιος χαρακτηριστεί ¨νεκρός”.

«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να ”ξεκουραστούν”, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους», εξηγεί ο Δρ Αζμάλ Ζέμαρ.

Μοίρασε το άρθρο!