Ένα ματς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θρίαμβο, εξελίχθηκε σε φριχτό εφιάλτη ΠΑΟΚ – Άγιαξ 1-2

1357088

04/08/2016

Ούτε τώρα. Παρότι ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να διαθέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις από οποιαδήποτε προηγούμενη απόπειρά του (τέσσερις συνολικά με τη χθεσινή) να μπει στους ομίλους, κατάφερε να μείνει εκτός συνέχειας Champions League.

Ένα ματς που άρχισε ιδανικά με γκολ του Κλάους στο 4’  και ο Δικέφαλος θα μπορούσε να είχε κάνει το 2-0 και το 3-0 σε ανεπανάληπτα τετ-α-τετ του αρχηγού του, εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Πρώτα με το ανόητο μαρκάρισμα του Λέοβατς στον Φίργκεφερ στο 45’ που έδωσε την ευκαιρία στον Κλάασεν να ισοφαρίσει με πέναλτι στο φινάλε του πρώτου μέρους και στη συνέχεια με ένα κρύο γκολ και πάλι του αρχηγού του Άγιαξ στο 87’  όταν πήρε το ριμπάουντ από κεφαλιά απομάκρυνση του Λέοβατς και με σουτ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνιά του ανήμπορου να αντιδράσει Γλύκου.

Το όνειρο για συμμετοχή στα σαλόνια του Champions League πάγωσε και ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να ανασυνταχθεί για να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Europa League (σ.σ. η κλήρωση την Παρασκευή 5/8 στις 2.00μ.μ.) μέσα από τα πλέι οφ.

Αυτό που μένει είναι το χειροκρότημα του κόσμου στο φινάλε και η υπόσχεση πως «εμείς μαζί για μια ζωή» πάνω στο οποίο μπορούν να επενδύσουν ο Βλάνταν Ίβιτς και οι παίκτες του.

Το φιλμ του αγώνα

Γήπεδο: Toύμπας

Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ

Βοηθοί: Γκάρι Μπέσγουικ, Λι Μπετς Λι Μέισον,

4ος: Κρεγκ Πάουσον

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Σάχοφ (89′ Kουλούρης), Χαρίσης (84′ Μπίσεσβαρ), Τζάλμα, Ροντρίγκες

(70′ Μυστακίδης), Αθανασιάδης.

Άγιαξ: Σίλεσεν, Τέτε, Φέλτμαν, Ρίντεβαλντ, Κλάασεν, Βέστερμαν, Κασιέρα, Ντόλμπεργκ (63′ Ελ Γκάζι), Φίρχεφερ, Γκουντέλι, Ντάικς.

Γκολ: Αθανασιάδης 4′, Κλάασεν 45′ και 87′

Κίτρινες κάρτες: Λέοβατς 45′, Κρέσπο 56′, Γκουντέλι 57′, Τετέ 65′, Ελ Γκάζι 94′

Κόκκινες κάρτες: –

Γκολ με το… καλημέρα για τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ “κατέβηκε” με την ίδια ενδεκάδα του πρώτου αγώνα στην Ολλανδία, αλλά με σαφώς πιο επιθετικές τάσεις. Μπροστά από τον Γλύκο ήταν οι Λέοβατς, Τζαβέλλας, Κρέσπο και Μάτος, οι Τσίμιροτ και Χαρίσης τα αμυντικά χαφ και ο Σάχοβ με σαφώς πιο προωθημένο ρόλο. Οι Τζάλμα και Ροντρίγκες βρισκόταν στα άκρα και ο Αθανασιάδης στην επίθεση. Ο Άγιαξ παρατάχθηκε με 3-5-2. Μπροστά από τον Σίλεσεν ήταν οι Φέλτμαν, Βέστερμαν και Φιέργκεφερ, οι Ντάικς και Τέτε στις πλευρές και η τριάδα στα χαφ οι Ρίντεβαλντ, Γκουντέλι και Κλάασεν. Στην επίθεση ήταν οι Κασιέρα και Ντόλμπεργκ.

Ο ΠΑΟΚ έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία στο 3′ του αγώνα. Ο Λέοβατς έκανε το σουτ αλλά ο Σίλεσεν έδιωξε σε κόρνερ. Μετά την εκτέλεση αυτού, η μπάλα πέρασε απ’ όλους (ο Βέστερμαν δεν δικαίωσε τον Μπος που τον επέλεξε για την ενδεκάδα αφού δεν μπόρεσε να κόψει την μπάλα) και ο Αθανασιάδης “έσπρωξε” την μπάλα με το σώμα στα δίχτυα “γράφοντας” το 1-0 στο 4′. Αυτό ήταν το 18ο ευρωπαϊκό γκολ του Κλάους και είναι πρώτος στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Απίστευτο τετράλεπτο με τεράστιες χαμένες ευκαιρίες του Αθανασιάδη

Μετά το γκολ ο Άγιαξ προσπαθούσε να σηκώσει πολλές φορές την μπάλα ψηλά στον αέρα ενώ στο 10′ ήταν άστοχο το σουτ του Κασιέρα. Στο 15′ ο Τσίμιροτ προσπάθησε να απειλήσει όμως η μπάλα κόντραρε και έφυγε άουτ ενώ στο 20′ ο Σίλεσεν μπλόκαρε το μακρινό σουτ του Αθανασιάδη.

Στο 23′ χάθηκε απίθανη ευκαιρία για τον “Δικέφαλο”… Μετά από υποδειγματική αντεπίθεση των παικτών του ΠΑΟΚ (ο Ροντρίγκες συνδυάστηκε ωραία με τον Λέοβατς) στην πορεία της φάσης ο Αθανασιάδης από πλεονεκτική θέση (εντελώς μόνος μέσα στην περιοχή) δεν κατάφερε να νικήσει (με διπλή προσπάθεια) με προβολή τον Σίλεσεν.

Στο 26′ πάλι ο Κλάους έχασε τεράστια ευκαιρία για να διαμορφώσει το 2-0. Ο Αθανασιάδης βρέθηκε απέναντι στον Σίλεσεν ύστερα από πολύ ωραία μπαλιά του Τσίμιροτ, όμως ο Έλληνας φορ έκανε κακό τελείωμα.

Ούτε ο Σάχοφ το 2-0, μετά 1-1 με πέναλτι

Ο ΠΑΟΚ ξανά “πέταξε” την ευκαιρία για γκολ…  Ο Σάχοφ εκμεταλλεύτηκε το λάθος των παικτών του Άγιαξ, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε πέρασε λίγο έξω από την εστία του Σίλεσεν. Στο 33′ ο Τάιλορ δεν έδωσε -λανθασμένα- χέρι σε προσπάθεια του Κασιέρα, ο Γλύκος σταμάτησε νομίζοντας πως έχει υποδειχθεί φάουλ, αλλά τελικά με δεύτερη προσπάθεια μπλόκαρε την μπάλα.

Στο 44′ ο Λέοβατς κράτησε λίγο από την μέση τον Φίρχεφερ και ο Άγγλος Τέιλορ που σε αρκετές φάσεις σφύριξε Άγιαξ, δεν είχε δυσκολία να δώσει πέναλτι και ο Κλάασεν (αυτός εκτέλεσε το πέναλτι) ισοφάρισε στο 45′ κάνοντας το 1-1.

Στο τέλος του ημιχρόνου δεν άλλαξε κάτι ενώ η κατοχή μπάλας στο πρώτο ημίχρονο ήταν και πάλι στο 70%-30% υπέρ του Άγιαξ όπως και στο πρώτο ματς.

Άουτ η κεφαλιά του Ροντρίγκες στις αρχές του β’ ημιχρόνου

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μετά από σέντρα του Τζάλμα ο Ροντρίγκες πήρε την κεφαλιά όμως η μπάλα κατέληξε άουτ (αρκετά καλή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ).

Στο 52′ ο Τζάλμα κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή, ο Τζαβέλλας εκτέλεσε αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Σίλεσεν. Γενικότερα ο ρυθμός του αγώνα ήταν σχετικά πεσμένος ως το 60′, στο 61′ ο Τζάλμα έκανε την σέντρα από τα δεξιά ωστόσο ο πορτιέρο της ολλανδικής ομάδας μπλόκαρε. Στο 66′ ο Ντάικς σέντραρε από τα αριστερά και ο Γλύκος δίχως να… ανησυχήσει, έπιασε την μπάλα.

Στο 68′ του αγώνα ο Άγιαξ εξακολουθούσε να είχε 70% κατοχής της μπάλας, όπως έγινε δηλαδή και στο πρώτο 45λεπτο ενώ στην συνέχεια ο Ιβιτς πέρασε στο ματς τον Μυστακίδη θέλοντας έτσι να δώσει “φρεσκάδα” στον ΠΑΟΚ στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Δοκάρι ο Μυστακίδης και… 1-2 για Άγιαξ

Στο 71′ ο Χαρίσης προσπάθησε να βρει τον Σάχοφ μέσα στην περιοχή ωστόσο δεν τα κατάφερε και έτσι δεν δημιουργήθηκε κάποια απειλητική κατάσταση για τον Άγιαξ. Οι δύο ομάδες έδειχναν να… προσέχουν πολύ αμυντικά και δεν “ανοίγονταν” ιδιαίτερα ώστε να μην προκύψουν κενά στα μετόπισθεν. Στο 76′ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να προηγηθεί αλλά για ακόμη μια φορά η τύχη του γύρισε την πλάτη.

Ο Μυστακίδης πήρε την κεφαλιά ανάμεσα σε τρεις αμυντικούς του Άγιαξ και η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Σίλεσεν! Ο Βέστερμαν στο 82′ έδιωξε την τελευταία στιγμή πριν φτάσει η μπάλα στον Αθανασιάδη ενώ άστοχο ήταν το σουτ του Μυστακίδη στο 83′.

Στο 86′ ο Μπίσεσβαρ που είχε περάσει στη θέση του Χαρίση, έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή αλλά αυτό έφυγε άουτ. Στο 87′ ο Άγιαξ “τιμώρησε” τον ΠΑΟΚ για τις πολλές χαμένες ευκαιρίες του στο ματς…

Μετά από κακό διώξιμο του Λέοβατς, ο Κλάασεν με σουτ στην κίνηση νίκησε τον Γλύκο και έκανε το 1-2 δίνοντας έτσι στους Ολλανδούς το εισιτήριο για την επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα ο ΠΑΟΚ δεν προλάβαινε να αλλάξει την εις βάρος του κατάσταση και έτσι γνώρισε τον αποκλεισμό…

Η φάση του αγώνα

Οι Ροντρίγκες και Λέοβατς συνδυάστηκαν ωραία, η μπάλα “πήγε” στον Αθανασιάδη ο οποίος σε τετ-α-τετ απέτυχε να κάνει το 2-0 στο 23′ και έστειλε την μπάλα στον Σίλεσεν. Εκεί ο Κλάους “πέταξε” την ευκαιρία να δώσει μεγάλο προβάδισμα στον ΠΑΟΚ δίνοντας του αέρα δύο γκολ.

Ο διαιτητής

Αυτό που μπορεί να του χρεωθεί περισσότερο απ’ όλα είναι η επιείκεια στον πειθαρχικό έλεγχο απέναντι στους Ολλανδούς. Χάρισε κάρτες σε Τετέ (πρώτο μέρος) και Ρίντεβαλντ και έδωσε αμφισβητούμενες φάσεις υπέρ τους. Στη φάση του πέναλτι τον βοηθά η κίνηση του Λέοβατς.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ήταν ο Κλάασεν… Με τα δύο γκολ του “καθάρισε” το ματς κόντρα στην ροή του αγώνα καθώς ο ΠΑΟΚ έδειχνε πιο απειλητικός αλλά ο Άγιαξ ήταν αυτός που πήρε την πρόκριση.

Μας άρεσε

Ο ΠΑΟΚ του πρώτου μέρους μέχρι το 35΄περίπου. Κάλυπτε χώρους άψογα, με συνοχή στις γραμμές και έβγαζε αντεπιθέσεις υποδειγματικά.

πηγή sport 24

Διαβάστε επίσης στο RealOraiokastro

Ήττα με 1-0 και αποκλεισμός – σοκ για τον Ολυμπιακό από την Χάποελ Μπερ Σεβά

Μοίρασε το άρθρο!