ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Το παζάρι του Üsküdar (Σκούταρι) στην αγορά της Κωνσταντινούπολης

Η αγορά και τα παζάρια της Πόλης προσφέρουν πάντα ιδιαίτερες και πολύπλευρες εμπειρίες, αφού συνοδεύονται από μαγευτικές εικόνες, ήχους, μυρωδιές και εκπλήξεις. Όλοι όσοι κατοικούν στην Πόλη έχουν τα δικά τους στέκια για εύρεση προιόντων και αγορών. Αφού λοιπόν περιπλανήθηκα σε αρκετές συνοικίες, μαχαλάδες και παζάρια, βρέθηκα στο Σκούταρι και μπορώ να ισχυριστώ οτι η αγορά του και οι εικόνες που αντίκρισα μπήκαν για τα καλά στην καρδιά μου. Έτσι…στο παζάρι του Üsküdar βρήκα μάλλον και εγώ το δικό μου στέκι για αγορά τροφίμων και όχι μόνο.

Στην είσοδο του παζαριού, οι πάγκοι με τα περιποιημένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν την καλύτερη υποδοχή
.
Η ασχολία μου όλα αυτά τα χρόνια με την γαστρονομία, με έχει φέρει πάρα πολύ κοντά με τις πρώτες μαγειρικές ύλες και έχει επαυξήσει τον σεβασμό προς αυτές. Έτσι λοιπόν με χαροποιεί ιδαιίτερα ο τρόπος που οι πωλητές στήνουν τους πάγκους τους και ο σεβασμός που επιδεικνύουν σε κάθε ένα προιόν ξεχωριστά. Ο τρόπος που θα τοποθετήσουν, θα το ραντίσουν με νερό ή θα το “χαιδέψουν” με ένα κομμάτι πανί για να προβάλλουν την γυαλάδα του είναι πράγματι αξιοπρόσεκτος και άξιος επαίνων.
Προιόντα τοποθετημένα ένα προς ένα και με πολύ μεράκι, ακόμα και σε συνθήκες ρουτίνας όπως αυτή του οπωροπώλη

Φυσικά δεν συναρπάζει μόνο η παρουσίαση των προιόντων αλλά και η παρουσία ορισμένων σχετικά άγνωστων στο ευρύ κοινό. Η χαρά μου ήταν μεγάλη αντικρίζοντας τοπιναμπούρ ή όπως αλλιώς λέγονται αγκινάρες Ιεροσολύμων. Ακόμα και σε ένα πάγκο μαναβικής μπορεί να καταλάβει κανείς οτι η Πόλη είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών (γιατί και η μαγειρική κρύβει πολιτισμό) και όποιος θεωρεί πως οι δυνατότητες της Πολίτικης κουζίνας περιορίζονται σε κεφτέδες, ντολμάδες και πιλάφια, πλανάται πλάνην οικτρά. Δεν μπορούσα να αφήσω την ευκαιρία ανεκμετάλευτη, αγοράζοντας αρκετούς από αυτούς και έτσι οι δεκάδες βολβοί θα με ακολουθήσουν σε υπέροχους συνδυασμούς σπιτικής μαγειρικής.

Τοπιναμπούρ, αγκινάρες Ιεροσολύμων, κολοκάσι ή ηλίανθος. Όποια ονομασία και αν επιλέξει κανείς, ο σωστός τρόπος μαγειρέματος και απόλαυσης αποτελεί προνόμιο για γνώστες

 

.

Μικρή στάση για απολαυστικό και φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού

.

Τους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά ακολουθούν τα κρεοπωλεία από την μία μεριά και τα ιχθυοπωλεία από την άλλη με την φωνές των πωλητών να διαφημίζουν την πραμάτεια τους και να προτρέπουν τους περαστικούς να έρθουν κοντά τους. Πάντως με την ποικιλία που διαθέτουν αλλά και τις καλές τιμές συγκριτικά με άλλα παζάρια δεν χρειάζεται να μοχθήσουν και πολύ. Εγώ πλησίασα οικιοθελώς και με χαρά.

Ποδαράκια για πατσά. Τέτοιες μαγειρικές επιλογές προετοιμάζονται από την πεθερά μου

 

.

Σε ένα από τα πολλά κρεοπωλεία υπάρχουν και ήδη έτοιμες λιχουδιές. Πρώτη μικρή στάση για την φωτογραφική μηχανή μου αφού τα χέρια μου βρήκαν άλλο γευστικό “παινχίδι”

 

.

Πάγκοι με ψάρια για όλα τα γούστα

 

.

Στο συγκεκριμένο ιχθυοπωλείο υπάρχει και ψαροεστιατόριο. Έξυπνη κίνηση και οι πελάτες κάνουν μια μικρή στάση για φαγητό πριν ή μετά τις αγορές τους

 

.

Σούβλες ξεπετάγονται στα στενά του παζαριού. Πάντως συγκριτικά με τις τριγύρω απολαυστικές λιχουδιές, η κοτοπουλοστάση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Συμπέρασμα: Εδώ καλύτερα φωτογραφίζουμε παρά τρώμε

.

Ακόμα και αν κάποιος βρεθεί στο παζάρι θέλοντας απλά να αγοράσει κάτι συγκεκριμένο, είναι μάλλον βέβαιο οτι θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές αφού είναι σχεδόν αδύνατον να μην δελεαστεί κανείς από όλα όσα αντικρίζει τριγύρω του. Ειδικά η ποικιλία στα μπακάλικα ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Ξηροί καρποί για όλα τα γούστα

 

.

Κατάστημα με τουρσιά δεκάδων ποικιλιών αλλά και με πολλά ακόμα προιόντα. Η πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος με καλωσόρισε ευγενικά

.

Η ομορφιά του παζαριού στο Üsküdar δεν τελειώνει στο κεντρικό σημείο του αλλά επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση και σε πολλά γειτονικά στενά, δημιουργώντας μια όμορφη αίσθηση, αφού σε κάθε γωνιά ξεπηδά και μια νέα αγορά, το ίδιο αυθεντική και όμορφη.

Μαγαζάκι που πουλά χειροποίητο Mantı και Gözleme

 

Μικροί “λόφοι” αυγών που ξεπερνούν ακόμα και το ύψος μου.

Ακόμα και σε ένα παζάρι τα λιτά και περιεκτικά πράγματα είναι συνήθως τα ουσιωδέστερα και αυτός ο συλλογισμός βρήκε την εφαρμογή στο μικρό ψαροεστιατόριο που είχα την τιμή να σταθώ μερικές στιγμές παραπάνω. Την ματιά μου κέντρισε το καζάνι με την ψαρόσουπα που μόλις είχε μαγειρευτεί από εμφανώς έμπειρα χέρια. Αν και οι σούπες αποτελούν βασικό στοιχείο της Πολίτικης κουζίνας, παρόλα αυτά δεν συναντιούνται συχνά στην θαλασσινή τους εκδοχή και τούτο εδώ το μικρό θαλασσινό στέκι ήταν η καλύτερη αφορμή και επιλογή συνάμα.

.

Ταβερνούλα μια σταλιά 2×3…

 

.

Μικρή στο μέγεθος, μεγάλη στην απόλαυση

 

.

Μύδια-ντολμά ακολούθησαν αφού τέτοια λιχουδιά δεν προσπερνιέται εύκολα

 

.

Το μικρό μα παστρικό εστιατόριο με τους ιδιοκτήτες του

.

Μετά από τόσο περπάτημα, στάσεις για απολαυστικές λιχουδιές και ιδιαιτερότητες η περιπλάνηση στο παζάρι του Üsküdar έπρεπε να κλείσει με ένα γλυκό τέλος και το ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της αγοράς ήταν η καλύτερη επιλογή.

Λιχουδιές από μάρτζιπαν

 

.

Εσείς πόσα μπορείτε να δοκιμάσετε;

.

Την παράσταση έκλεψαν τα σιροπιαστά φρούτα και καρποί και βάλθηκα να δοκιμάσω όσα περισσότερα μπορούσα. Η σιροπιαστή ντομάτα προκάλεσε την αρχική μου απορία, για να ακολουθήσει το τρυφερό κάστανο και το εξαιρετικό σύκο. Το αποκορύφωμα ήταν το σιροπιαστό μελιτζανάκι και το καρύδι που απλά με έκαναν να μην θέλω να εγκαταλείψω το παζάρι.

Σιροπιαστά φρούτα, καρύδια, σύκα αλλά και ντομάτες και μελιτζάνες που συναρπάζουν

.

Αφήνωντας πίσω μου το θαυμαστό παζάρι και κατευθυνόμενος προς την οικιότερη “αγκαλιά” της Χαλκηδόνας, οι εικόνες από την αγορά ήταν ακόμα τόσο νωπές στην σκέψη μου. Εξάλλου μέρη σαν και αυτό δεν αποτελούν σημεία αναφοράς αλλά σε προκαλούν να τα επισκεφτείς και αύριο…και μεθαύριο…και όσο πιο συχνά μπορείς.

Θοδωρής Μπουφίδης

Θοδωρής Μπουφίδης

Διαχειριστής της ιστοσελίδας:
tixamperiaapothnpolh2.blogspot.gr

Μοίρασε το άρθρο!