Τι λένε οι σεισμολόγοι για το σεισμό στα Ιωάννινα

Κάτοικοι  των Ιωαννίνων πήγαν στις πλατείες και διανυκτέρευαν στα αυτοκίνητα τους Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016. Οι κάτοικοι στις πόλεις και στα χωριά βρέθηκαν  στις πλατείες λόγω του ισχυρού σεισμού που είχε επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και  εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/MG

17/10/2016

Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.

Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτίνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα .

Χθες το βράδυ στις 11:15 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησαν εκατοντάδες μικροδονήσεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων, οι 0 είχαν μέγεθος 4 -5 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

 «Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:

«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

Παπαζάχος: Δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί ότι ο σεισμός στα Ιωάννινα ήταν ο κύριος

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους που καταγράφηκε χθες 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Ευθύμιος Σώκος: «Εξελίσσεται ομαλά το φαινόμενο»

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος.

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε».

Ερωτηθείς εάν ο χθεσινός σεισμός μπορεί να επηρεάσει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ο Ευθύμιος Σώκος απάντησε ότι «η Δυτική Ελλάδα έχει το δικό της δυναμικό».

Μοίρασε το άρθρο!