Συνέντευξη της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΑΛΑΝΗΣ: Ενωμένος ο λαός να σηκώσει τα μανίκια για να πάει μπροστά

assets_LARGE_t_420_54696331_type13145

27/06/2016

Το φετινό καλοκαίρι θα τη βρει στον δρόμο, μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Γιώτα Νέγκα, με τις οποίες θα παρουσιάσει σε ολόκληρη την Ελλάδα ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι, το οποίο ενθουσίασε τον χειμώνα το αθηναϊκό κοινό. Η περιοδεία τους ξεκινά στις 6 Ιουλίου από την Πάτρα και θα συνεχιστεί στις 11 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας και στις 18 του ίδιου μήνα στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης.

Συνέχεια του ταξιδιού για την όμορφη γυναικεία συντροφιά σας. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να παρουσιάσετε αυτό το πρόγραμμα και το καλοκαίρι;

Το πρόγραμμα αυτό, που είναι ένα αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι και στόχος του είναι να προσφέρει λίγη χαρά, παρουσιάστηκε μόνο στην Αθήνα. Γι’ αυτό θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στο κοινό της υπόλοιπης Ελλάδας να το παρακολουθήσει. Αυτό το αφιέρωμα το είχαμε ανάγκη και οι τρεις μας. Θέλαμε να θυμηθούμε και να υπενθυμίσουμε τις ρίζες μας.

Οι διαφορές στην ατμόσφαιρα και στα συναισθήματα είναι πολλές ανάμεσα σ’ έναν χειμερινό χώρο και μια ανοιχτή συναυλία; Εσείς ποιο από τα δύο προτιμάτε;

Για μένα είναι και τα δύο το ίδιο πράγμα. Αυτά που συνήθως κάνω εγώ έχουν τη μορφή παράστασης με αρχή, μέση και τέλος. Ολα δηλαδή τα προγράμματά μου, είτε χειμερινά είτε καλοκαιρινά, έχουν συναυλιακή υπόσταση.

Προτιμάτε τις συνεργασίες ή τις προσωπικές εμφανίσεις και για ποιο λόγο;

Εχω κάνει πολύ ωραίες συνεργασίες στη διαδρομή μου. Γενικά μου αρέσει η παρέα. Ακόμη και μόνη μου όταν εμφανίζομαι, έχω για παρέα τους μουσικούς της μπάντας μου. Δεν έχω καμία ανάγκη να είμαι το κέντρο της προσοχής. Απολαμβάνω περισσότερο το να είμαι μέλος ενός συνόλου. Παρ’ όλα αυτά και οι προσωπικές εμφανίσεις έχουν την ομορφιά τους γιατί εκεί έχεις τον χρόνο να ξεδιπλώσεις ένα ρεπερτόριο πιο πλατύ.

Σε σχέση με τους καλλιτέχνες της γενιάς σας, θεωρείτε ότι οι νεότερες έχουν βγάλει σημαντικές μουσικές δυνάμεις;

Βέβαια. Αυτή είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται. Οσο αναπνέει το ελληνικό τραγούδι, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, παρ’ όλη την απίστευτη επίθεση που έχει υποστεί, δεν θα σταματήσουν να βγαίνουν αξιόλογοι νέοι καλλιτέχνες. Και είναι απαραίτητο να αντισταθούμε στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποιημένης μουσικής και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη μουσική και τη γλώσσα του τόπου μας. Υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία, που στηρίζουν την εγχώρια μουσική με όλες τους τις δυνάμεις. Εκεί η πολιτεία έχει επιβάλει τη χρήση του γαλλικού τραγουδιού σ’ ένα ποσοστό 60%. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί σε χώρες σαν τη δικιά μας δεν γίνονται κινήσεις ώστε να προστατευθεί η ελληνική γλώσσα από τους καρχαρίες των πολυεθνικών.

Τα μουσικά τάλεντ σόου αποτελούν κι αυτά ένα κομμάτι της στρατηγικής των πολυεθνικών;

Φυσικά. Είναι ίδια σε όλο τον κόσμο, αναπαράγουν το ίδιο μοντέλο καλλιτεχνών και εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα. Θεωρώ πως και στα νέα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτά δεν προσφέρουν κάτι καλό. Τους δίνουν μία υπερπροβολή για κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία όμως στην ουσία τα «καίει». Γι’ αυτό εξάλλου και ελάχιστα από αυτά τα παιδιά έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι σημαντικό και σοβαρό στον χώρο του τραγουδιού. Αυτή είναι η αλήθεια κι ας ενοχλεί αυτούς που πλήττονται τα συμφέροντά τους.

Το αυτί του ακροατή χρειάζεται εκπαίδευση για να ανακαλύψει ένα καλό τραγούδι;

Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι αισθητική. Δεν θέλω να κρίνω το γούστο του καθενός γιατί αυτό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό. Πρέπει όμως εμείς οι καλλιτέχνες να προσφέρουμε στον κόσμο πράγματα που να ανεβάζουν την αισθητική του και όχι να την υποβαθμίζουν. Και αυτός ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Σίγουρα πάντως υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα παιδείας και αισθητικής για το οποίο ευθύνονται κυρίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αυτά που επιλέγουν να προβάλλουν.

Ο αριθμός των καλοκαιρινών σας συναυλιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης;

Το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια εγώ κάνω περισσότερες συναυλίες. Φυσικά και οι διοργανωτές συναυλιών αγωνιούν και δυσκολεύονται, γι’ αυτό και έχουν μειωθεί πολύ οι τιμές των εισιτηρίων. Και σε αυτή τη λογική της μείωσης των απαιτήσεων οφείλουν να προσαρμοστούν όλοι. Υπάρχει μία σύγχυση με τις αμοιβές των καλλιτεχνών που δίνουν συναυλίες. Ο κόσμος ακούει ένα ποσό και νομίζει ότι όλο πηγαίνει στον τραγουδιστή. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πίσω από μια συναυλία υπάρχει στρατιά ανθρώπων που πρέπει να πληρωθούν.

Τι είναι αυτό που μπορεί να τονώσει το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων;

Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να μας κάνει να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία τα πράγματα είναι, πρώτα απ’ όλα, να ξανακοιταχτούμε μεταξύ μας και να κοιτάξουμε, όλοι μαζί, προς μία θετική πορεία απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις του παρελθόντος. Πάνω απ’ όλα ενωμένοι και μονοιασμένοι. Να μην πέσουμε στην παγίδα του διχασμού, ο οποίος καλλιεργείται διαρκώς και από παντού. Αυτή τη στιγμή ο λαός μας πρέπει να είναι ενωμένος για να σηκώσει τα μανίκια και να μπορέσει να πάει μπροστά. Και η μουσική έχει πολύ μεγάλη δύναμη σε αυτό το επίπεδο. Γιατί ένα τραγούδι μπορεί και ενώνει τους ανθρώπους.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
akouka@pegasus.gr

Μοίρασε το άρθρο!