Στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και «ορφανό» του Σημίτη αμφισβητεί το Καστελλόριζο

Οι «Εφιάλτες» στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία του τόπου είχαν πάντα έναν συγκεκριμένο ρόλο – Να λειτουργούν κατά της Πατρίδας και να δημιουργούν συνθήκες πέμπτης φάλαγγας – Οι δηλώσεις του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών επί Σημίτη, Χρήστου Ροζάκη, προκαλούν τουλάχιστον οργή στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Ροζάκης μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Νέα Κρήτη είπε ότι «το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας»

«Φωτιές» άναψε η συνέντευξη που έδωσε στο Γιώργο Σαχίνη ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο έχει διατελέσει και υφυπουργός, Χρήστος Ροζάκης. Η άποψη πως η Ελλάδα διατηρεί μαξιμαλιστικές θέσεις στα Ελληνοτουρκικά προκάλεσαν την αντίδραση των καλεσμένων στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της ΚΡΗΤΗ TV που χαρακτήρισαν κάθε αντίστοιχη προσέγγιση περισσότερο φιλοτουρκική παρά θέση που προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας.

Ο επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών που συμβουλεύει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τα τεχνικά θέματα του διεθνούς δικαίου, άφησε να φανεί μέσα από τον καθαρά τεχνοκρατικό λόγο του, ότι τα διεθνή δικαστήρια κρίνουν στις αποφάσεις τους πολλές φορές ανεξάρτητα από τα όσα ισχύουν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσάς.

Οι απόψεις που εξέφρασε για την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ των νησιών, τα χωρικά ύδατα την επήρεια νησιών όπως το Καστελόριζο ή η Κρήτη αλλά και το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Τουρκία, προκάλεσαν αίσθηση και οδήγησαν σε ένα ζωηρό τηλεοπτικό διάλογο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ροζάκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων που βέβαια κάποια στιγμή είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από εκεί και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. Το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας»

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος με τον δημοσιογράφο ο οποίος εξηγεί τελικά πολλά πράγματα για το ρόλο που έπαιξαν κάποιοι άνθρωποι στην χώρα μας και δυστυχώς συνεχίζουν να παίζουν:

«Γ. Σαχίνης: Εν τάξει η γεωγραφία το έβαλε κοντά στις ακτές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;

Χρ. Ροζάκης: Όχι δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο.

Γ. Σαχίνης: Δεν είναι δηλαδή συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;

Χρ. Ροζάκης: Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια.

Γ. Σαχίνης: Οπότε πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει και αν κάνω λάθος θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε γιατί προξενεί αίσθηση και είναι και είδηση, αν θέλετε. Θέλω να μας το εξηγήσετε γιατί το Καστελλόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Γιατί ντε και καλά το Καστελλόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση. Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;

Χρ. Ροζάκης: Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση.

Γ. Σαχίνης: Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη ξέρετε. Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;

Χρ. Ροζάκης: Σε μια περίπτωση οριοθέτησης με την Λιβύη;

Γ. Σαχίνης: Ναι

Χρ. Ροζάκης: Η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα και …

Γ. Σαχίνης: Με βάση το διεθνές δίκαιο έχει;

Χρ. Ροζάκης: Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της, δηλαδή πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ .

Γ. Σαχίνης: Παρά ταύτα οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει και το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης δεν μιλάει για μικρό, μεγάλο ή μεσαίο νησί κάνει συγκεκριμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα λέει να είναι κατοικημένα. Ε λοιπόν το Καστελλόριζο είναι.

Χρ. Ροζάκης: Έχετε μείνει στο Καστελλόριζο, φοβάμαι. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Γ. Σαχίνης: Είναι ελληνική επικράτεια όμως κ. Ροζάκη.

Χρ. Ροζάκης: Φυσικά και είναι. Από εκεί και πέρα το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς τις ακτές του Καστελλορίζου είναι πολύ μεγαλύτερες.

Γ. Σαχίνης: Επικαλείσθε το μήκος των ακτών, θέλω να μας το διευκρινίσετε, η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών λοιπόν.

Χρ. Ροζάκης: Συνολικά

Γ. Σαχίνης: Συνολικά. Γιατί η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι; Σαλάμι-σαλάμι;».

Σιγή ιχθύος από την ελληνική κυβέρνηση

Μετά από τα όσα ειπώθηκαν δημοσίως, ο κ. Ροζάκης εξακολουθεί βεβαίως να παραμένει στην θέση του ως πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε συνολικά από την κυβέρνηση.

Μοίρασε το άρθρο!