Σαμαράς ή Ντόρα; Το δίλημμα του Μητσοτάκη

Ο Aντώνης Σαμαράς έστειλε τα μηνύματά του και επαναβεβαίωσε το γνωστό, έως και… ιστορικό, «θα τους πάω μέχρι τέλους». Με την συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» κατέβασε σκληρό μανιφέστο για τα εθνικά θέματα, είπε εμμέσως πλην σαφώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του – σε αντίθεση με την δική του – είναι υποχωρητική στα ελληνοτουρκικά, και περίπου έβγαλε… πόρισμα για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου πριν βγάλει το δικό της η προανακριτική: «Τα πέπλα προστασίας και η αίσθηση του ακαταδίωκτου τελείωσαν. Οριστικά και αμετάκλητα», είπε και πρόσθεσε, εν είδει καθαρής προειδοποίησης: «Σε λίγο η Προανακριτική θα βγάλει το πόρισμα της. Τότε θα μιλήσω στη Βουλή για όλους και για όλα. Μετά, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Έχω εμπιστοσύνη».

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Μία ημέρα μετά έστειλε το δικό της μήνυμα και η Ντόρα Μπακογιάννη: Με άρθρο της στην «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Να μην πέσουμε στην παγίδα της ποδοσφαιροποίησης», προειδοποίησε για «μικροκομματική παγίδα» και απευθυνόμενη σε όλους ζήτησε «να σταθούμε στο ύψος της πολιτικής μας ευθύνης».

 «Το διακύβευμα», έγραψε, «είναι πολύ μεγαλύτερο από τα κόμματά μας. Το θέμα σήμερα για όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας οφείλει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και στη Δικαιοσύνη… Εάν χειριστούμε τα γεγονότα αυτά με λογική ποδοσφαιροποίησης, μετρώντας δηλαδή τα γκολ που βάλαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε, κατά τη γνώμη μου, υποπέσει σε μικροκομματική παγίδα. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό»

«Σήμερα», πρόσθεσε, «είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κομματικούς μας εαυτούς και να σταθούμε στο ύψος της πολιτικής μας ευθύνης», για να καταλήξει τονίζοντας και απευθυνόμενη ευθέως προς το Μαξίμου: «Η πρόκληση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη. Τώρα πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δένδρο».

Μεταξύ των δύο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μέχρι τώρα να υιοθετεί την ατζέντα Σαμαρά. Επαιξε με το «στρατόπεδο της κασέτας», έδειξε να μην τον προβληματίζει η επανάληψη του «βρώμικου ‘89», και έβαλε προσωπικά – δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα – στο κάδρο της σκανδαλολογίας και της ενοχοποίησης τον Αλέξη Τσίπρα. Με αυτή την τακτική, την οποία υπαγορεύει η φράξια των «σκληρών» της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σε… κατευνασμό το σύστημα Σαμαρά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, χτυπά το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και επιχειρεί να θέσει σε πολιτική ομηρία τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δε υπέρμαχοι αυτής της γραμμής φέρονται να του εισηγούνται να την «πάει μέχρι τέλους» – δηλαδή να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο σε κλίμα τοξικής πόλωσης για να βγάλει νοκ άουτ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του.

 Πρόκειται για μια εισήγηση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα έως τώρα μηνύματα, ο πρωθυπουργός δεν την έχει απορρίψει. Τα τελευταία 24ωρα όμως φαίνεται να βγαίνει πιο έντονα στο προσκήνιο και η έτερη – πιο μετριοπαθής και «ανιτ-σαμαρική» πτέρυγα της ΝΔ, την οποία εκφράζει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι η πλευρά που προτάσσει τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που θα βρει μπροστά του το επόμενο διάστημα το πολιτικό σύστημα, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση όσο και τα ελληνοτουρκικά και η οποία θεωρεί ότι – κατά την έκφραση γνωστού καραμανλικού στελέχους – «ο Κυριάκος μόνος του δεν μπορεί να βγάλει πέρα το φθινόπωρο που έρχεται». Η ίδια πλευρά θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη πολιτικών συναινέσεων και συνεννοήσεων όχι μόνον λόγω του απρόβλεπτου μεγέθους των εν λόγω προκλήσεων, αλλά διότι πιστεύει – και, πιθανώς, γνωρίζει – πως η πίεση που θα ασκηθεί από τον διεθνή παράγοντα τους επόμενους μήνες για κεφαλαιώδη εθνικά ζητήματα θα είναι πολύ μεγάλη για να την αντέξει μια κυβέρνηση μόνη της σε συνθήκες πολιτικού και κοινωνικού διχασμού.
 Αποτελεί ερώτημα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πρόθεση, ή και την δυνατότητα, να ακούσει τους προβληματισμούς αυτούς και να κάνει στροφή από το «δόγμα Σαμαρά». Η χθεσινή παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο μπίφινγκ κινήθηκε έναν τόνο χαμηλότερα από τις ιαχές της προηγούμενης εβδομάδας – απέφυγε την πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην προανακριτική και ζήτησε «πολιτικές απαντήσεις» από τον Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές επίσης διέρρεαν πως, εξ αρχής, ο πρωθυπουργός έχει μείνει εκτός του κάδρου της προανακριτικής και πως «δεν είναι οπαδός της πολιτικής τοξικότητας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, θεωρούν πως η στοχοποίηση Τσίπρα αποτελεί, συνειδητά, μέρος του σχεδίου Μητσοτάκη και αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν να κλειδώνουν εκλογές σε κλίμα βαθιάς πόλωσης το φθινόπωρο – είτε ως ανάγκη λόγω των οικονομικών αδιεξόδων, είτε και επειδή «τα γραμμάτια του Κυριάκου στον Σαμαρά δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί».

Μια πρώτη απάντηση ως προς το τι τελικά θα συμβεί μπορεί να δώσει η μορφή και τα πρόσωπα που θα περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός – τον οποίον, παρεμπιπτόντως, προανήγγειλε για μια ακόμη φορά χθες για μετά την 1η Ιουλίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης, και για μια ακόμη φορά τον διέψευσε, αμέσως μετά, ο Στέλιος Πέτσας.

Μοίρασε το άρθρο!