ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Ερντογάν… χωρίς σύνορα

newego_large_t_420_54897872_type13159

19/10/2016

Ομιλία-σοκ του «σουλτάνου». Διεκδικεί σφαίρες επιρροής σε τρεις ηπείρους: Από τη Ρωσία μέχρι τη Βοσνία και από τη Λιβύη έως το Ιράκ. Νέες προκλήσεις για Δυτική Θράκη, Θεσσαλονίκη, Αιγαίο και Κύπρο.

Μέσα από ένα μπαράζ σχεδόν παραληρηματικών δημόσιων ξεσπασμάτων ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις εθνικιστικές προκλήσεις του κατά της Ελλάδας, δίνοντας τροφή σε τουρκικά δημοσιεύματα, τα οποία έρχονται με τη σειρά τους να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης και των νησιών του Αιγαίου, αλλά και να ανακινήσουν θέμα δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης.

Ο Τούρκος ηγέτης βγαίνει πλέον ανοιχτά και «επεκτείνει» τις νεο-οθωμανικές βλέψεις του σε τρεις ηπείρους, φτάνοντας μέχρι… τη Ρωσία (Κριμαία) και τα Βαλκάνια (Βοσνία), τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.

Ακριβώς δέκα ημέρες αφότου αποκήρυξε δημοσίως ως «μειοδοτική» τη Συνθήκη της Λωζάνης με το σκεπτικό ότι οι κεμαλιστές παραχώρησαν στην Ελλάδα νησιά «που δεν θα έπρεπε» το 1923, ο σουλτάνος ξαναχτυπά πλέοντας σε πελάγη νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού.

Μοίρασε το άρθρο!