Λαϊκές – Εγκαταλείπουν τους πάγκους οι παραγωγοί, λόγω της ακρίβειας

Τα πάνω – κάτω φέρνει η ακρίβεια και στις λαϊκές αγορές, καθώς άρχισαν πλέον να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις προϊόντων, όπως φρούτα και λαχανικά εποχής, και όσα διατίθενται προκαλούν δυσαρέσκεια στους καταναλωτές εξαιτίας των τιμών που είναι «τσιμπημένες».

Την ίδια ώρα τόσο στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης, όσο και ευρύτερα της περιφέρειας αυξάνει ο αριθμός των άδειων πάγκων, καθώς οι παραγωγοί τα παρατούν, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης σήμερα το ποσοστό των παραγωγών που εγκατέλειψαν τους πάγκους τους στις λαϊκές ανέρχεται στο 15%, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί. Ο μεγάλος τους φόβος είναι ότι την επερχόμενη περίοδο, οι παραγωγοί να μειώσουν και άλλο τις καλλιέργειες τους, επειδή δεν αντέχουν το οικονομικό κόστος, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καλλιεργούν λιγότερα προϊόντα, που σημαίνει άμεσα ελλείψεις στην αγορά.

«Αυτό το ποσοστό καταγράφεται σήμερα και είναι μεγάλο, πολύ φοβάμαι όμως ότι θα αυξηθεί παρότι έρχεται το Πάσχα. Οι παραγωγοί γονατίζουν από το αυξημένο κόστος και καλλιεργούν πλέον τα μισά στρέμματα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν» τονίζει στο makthes.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Άγγελος Δερετζής, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως όταν ένας παραγωγός καλλιεργούσε 7 ή 8 στρέμματα ντομάτας, σήμερα καλλιεργεί τα μισά γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει οικονομικά. «Και είναι απολύτως λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα φάρμακο που το αγόραζε ο παραγωγός 30 ευρώ με τις ανατιμήσεις έφτασε τα 80 ευρώ. Αντίστοιχα το τσουβάλι με λίπασμα το αγόραζε 17 ευρώ και τώρα το προμηθεύεται στην τιμή των 47 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Δερετζής.

Τα προβλήματα αυτά καταγράφηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή των εκπροσώπων στις λαϊκές αγορές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε και το ζήτημα της σύστασης και λειτουργίας Επιτροπών Λαϊκών Αγορών, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες (πλην της Θεσσαλονίκης) που θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν με λιγότερη γραφειοκρατία τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Αγορές στη λαϊκή όπως οι… Γερμανοί

Μιλώντας για την αγοραστική κίνηση στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δερετζής τονίζει ότι είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. «Ο κόσμος ψωνίζει με φειδώ και πλέον λειτουργεί όπως ο Γερμανός, δηλαδή αγοράζει δυο ντομάτες, ένα μαρούλι και δυο μπανάνες. Δεν υπάρχει πια αυτό που ίσχυε παλιότερα, ότι πηγαίνω στη λαϊκή και γεμίζω το καλάθι μου» σημειώνει ο ίδιος.

Πολλοί παραγωγοί μάλιστα, όπως αναφέρει πωλούν κάτω του κόστους για να διώξουν τα προϊόντα από τον πάγκο. Όμως, συνεχίζει ο κ. Δερετζής, όταν δεν θα υπάρχουν προϊόντα στους πάγκους, τότε οι τιμές θα εκτοξευτούν γιατί θα είναι περιορισμένα.

«Θα δούμε κρεμμύδια και πατάτες εισαγωγής, από Τουρκία και άλλες χώρες, γιατί εδώ οι παραγωγοί θα σταματήσουν να τα παράγουν. Και αυτό λόγω των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, την αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια, ακόμη και τις ζημίες σε καλλιέργειες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

Μοίρασε το άρθρο!