Θεσσαλονίκη: Γιορτή Μελιού για 6 μέρες στο κέντρο – Λουκουμάδες με μέλι, για όλους

Από τις 23 Οκτωβρίου η «Γιορτή Μελιού» – Στόχος να έρθει ο καταναλωτής κοντά στους παραγωγούς

Η πιο γλυκιά γιορτή μάς περιμένει στο Πάρκο Ξαρχάκου (έναντι ΧΑΝΘ), από την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025.

Δεκάδες παραγωγοί θα δώσουν το παρών στην «Γιορτή μελιού» την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Θεσσαλονίκης και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Μελισσοκομίας).

«Φέτος συμπληρώνουμε 16 χρόνια στον θεσμό που συνεχίζει αδιάλειπτα εκτός από το διάστημα των δύο ετών από την πανδημία του κορωνοϊού. Καλούμε τον κόσμο να δει τα προϊόντα της μέλισσας από τον παραγωγό. Όλα τα μέλια που παρουσιάζονται στη Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης έχουν προηγουμένως ελεγχθεί και αναλυθεί από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους. Οι αναλύσεις αυτές είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Φίλιππος Παππάς εκπρόσωπος τύπου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης.

Αφιερωμένη στην υγεία

Αυτή τη χρονιά, όπως μας είπε, η γιορτή θα είναι αφιερωμένη στην υγεία που μας προσφέρει η κατανάλωση μελιού. «Θα γίνουν ομιλίες για τα οφέλη του μελιού στην υγεία μας όπως στην επούλωση πληγών, στην ρύθμιση ζαχάρου, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην προστασία των δοντιών κ.ά.. Για τους μικρούς φίλους θα υπάρχουν διαδραστικά εργαστήρια, χειροτεχνίες, κουίζ, ενώ θα μπορούν να δουν και γυάλινες κυψέλες σε μέγεθος μιας κορνίζας με ζωντανές μέλισσες», σημείωσε.

Μέχρι και 80% εκτιμάται η μείωση της σοδειάς πέρυσι

Κληθείς να σχολιάσει το πώς είναι η παραγωγή ο κ. Παππάς ανέφερε πως η φετινή σοδειά «θα είναι κανονική. Δεν θα είναι υψηλή γιατί είχαμε ξηρασία και δύσκολη άνοιξη. Αλλά δεν θα είναι και χαμηλή όπως πχ στην δύσκολη περσινή χρονιά που εκτιμώ ότι η μείωση της παραγωγής άγγιξε το 80%. Εδώ και 25 χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το επάγγελμα ποτέ ξανά δεν θυμάμαι να είχαμε τέτοια ξηρασία. Εμείς μέσα από δράσεις όπως η Γιορτή μελιού θέλουμε να φέρουμε τον καταναλωτή κοντά στον παραγωγό. Αυτό και θα στηρίξει τους τελευταίους, ενώ θα βοηθήσει τους πρώτους να πάρουν πιο ποιοτικά προϊόντα. Αυτή την στιγμή ενώ η παραγωγή ήταν πέρυσι πεσμένη, οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω των μη κατάλληλων μελιών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν υπάρχει έλλειψη στην Αγορά. Οπότε δεν ανεβαίνουν οι τιμές. Αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα για το προϊόν που παράγουμε. Στην περίπτωση του μελιού δεν ακολουθείται ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ξέρουμε πως σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στις πύλες εισόδου της χώρας μας τα 3/4 των μελιών που ήταν από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ είναι μη κανονικά, αλλοιωμένα νοθευμένα ή αμυλοσιρόπια που βαφτίζονται ως μέλια. Και όταν περνάνε από χημικούς ελέγχους τα εγκρίνουν ως κανονικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να προστατευθεί. Μπορεί όμως να επιλέξει να αγοράσει από τον παραγωγό όπου εκεί δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος».

Κεράσματα με μέλι

Παράλληλα ανέφερε πως στην «Γιορτή μελιού» κάθε μέρα θα γίνεται επίδειξη για τον τρύγο του μελιού, ενώ μεταξύ 8-9 θα προσφέρεται κέρασμα λουκουμάδες με μέλι ή γιαούρτι με μέλι. Επίσης θα υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα χορευτικά, μουσική και stand up.

Όσο για τις τιμές; «Θα είναι στα 12 ευρώ το κιλό. Αποτελεί μια ευκαιρία για τον καταναλωτή να δοκιμάσει και μέλια που θα τα έβρισκε σε ακριβότερη τιμή κιλού και να διαλέξει με βάση την γεύση και όχι με βάση την τιμή», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Μοίρασε το άρθρο!