Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει το κάπνισμα για την επόμενη γενιά

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το κάπνισμα για την επόμενη γενιά, έτσι ώστε όσοι είναι 14 ετών και κάτω σήμερα να μην μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό.

Η νέα νομοθεσία σημαίνει ότι η νόμιμη ηλικία καπνίσματος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, για να δημιουργηθεί μια γενιά Νεοζηλανδών χωρίς κάπνισμα, δήλωσε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Δρ Ayesha Verrall.

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για την υγεία του λαού μας», είπε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της ηλικίας μαζί με άλλα μέτρα για να καταστήσει το κάπνισμα μη προσιτό και για να προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο της να καταστήσει τη χώρα εντελώς απαλλαγμένη από το κάπνισμα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της νόμιμης ποσότητας νικοτίνης στα προϊόντα καπνού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τον περιορισμό των καταστημάτων όπου θα μπορούσαν νόμιμα να πωλούνται τσιγάρα και την αύξηση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών απεξάρτησης. Οι νέοι νόμοι δεν θα περιορίσουν τις πωλήσεις ατμού.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, επομένως θα καταστήσουμε παράβαση την πώληση ή την παροχή προϊόντων καπνού σε ομάδες νέων. Τα άτομα ηλικίας 14 ετών όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό», είπε ο Verrall.

Τα καθημερινά ποσοστά καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία μειώνονται με την πάροδο του χρόνου – στο 11,6% το 2018, από 18% μια δεκαετία νωρίτερα. Αλλά τα ποσοστά καπνίσματος για τους Μαορί και την Πασιφίκα ήταν πολύ υψηλότερα – 29% για τους Μαορί και 18% για την Πασιφίκα. «Εάν δεν αλλάξει τίποτα, θα περάσουν δεκαετίες μέχρι τα ποσοστά καπνίσματος των Μαορί να πέσει κάτω από το 5%,» είπε ο Verrall. Είπε ότι η εξάλειψη του καπνίσματος τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν εφικτή: «Πιστεύω ότι είναι. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό της Νέας Ζηλανδίας. Το θέμα είναι, ωστόσο, αν δεν αλλάξουμε αυτό που κάνουμε, δεν θα τα καταφέρουμε για τους Μαορί – και σε αυτό είναι [που] επικεντρώνεται πραγματικά το σχέδιο».

Το κάπνισμα έχει ήδη αντικατασταθεί ευρέως από το άτμισμα μεταξύ των εφήβων Νεοζηλανδών και προσελκύει επίσης πολλούς νέους που δεν θα άρχιζαν ποτέ το κάπνισμα – σύμφωνα με έρευνα σε 19.000 μαθητές γυμνασίου φέτος, σχεδόν το 20% άτμιζε καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα , η πλειοψηφία με υψηλές δόσεις νικοτίνης. Αυτό συγκρίνεται με το 3% των ατόμων ηλικίας 15-17 ετών που κάπνιζαν καθημερινά το 2018 ή το 13% που κάπνιζαν μια δεκαετία νωρίτερα.

Το σχέδιο έχει επικριθεί από ορισμένα κόμματα – το κόμμα Act υποστήριξε ότι η μείωση της νικοτίνης στα προϊόντα θα πλήξει περισσότερο τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα, οι οποίοι θα πρέπει να αγοράζουν περισσότερα τσιγάρα και να καπνίζουν περισσότερο για να έχουν πρόσβαση στην ίδια δόση. Ο Verrall είπε ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα που απαιτούνται από τους νόμους είχαν ερευνηθεί και αποδειχθεί ότι βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί για την αυξανόμενη μαύρη αγορά καπνού. Η κυβέρνηση αναγνώρισε αυτόν τον κίνδυνο στις αρχικές προτάσεις: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ποσότητα των προϊόντων καπνού που εισάγονται λαθραία στη Νέα Ζηλανδία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες εμπλέκονται σε μεγάλης κλίμακας λαθρεμπόριο», ανέφερε.

Τα αρχικά σχέδια για μια γενιά Νεοζηλανδών χωρίς καπνό έχουν πλέον οριστικοποιηθεί μετά από δημόσια διαβούλευση. Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο. Θα πρέπει ακόμα να περάσουν από τη νομοθετική διαδικασία, αλλά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κανένα εμπόδιο – Το Smokefree 2025 είναι η κύρια πολιτική των Εργατικών και το κόμμα κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. Ο Verrall είπε ότι η νομοθεσία θα εισαχθεί το 2022, με τα όρια ηλικίας να ισχύουν το 2023.

Με πληροφορίες από The Guardian

Μοίρασε το άρθρο!