Εγκεφαλικό: Oι 6 υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο

Ακολουθώντας 6 υγιεινές συνήθειες έχετε την πιθανότητα να μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη μελέτη, η επιλογή ενός υγιεινού πλάνου διατροφής, η τακτική άσκηση, το χάσιμο του πλεονάζοντος βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του αλκοόλ μπορούν ακόμη και να αντισταθμίσουν κάθε γενετικό κίνδυνο.

Η έρευνα για το εγκεφαλικό
Οι ειδικοί παρακολούθησαν 11.500 μεσήλικες ενήλικες στις ΗΠΑ για σχεδόν 30 χρόνια και παρατήρησαν πώς ο τρόπος ζωής τους τούς έθετε σε κίνδυνο να νοσήσουν από ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κάθε άνθρωπος μπορεί να θωρακίσει κατά μεγάλο ποσοστό την υγεία του φροντίζοντας να διατηρεί στα επιτρεπτά όρια την αρτηριακή του πίεση, τη χοληστερόλη του και το σάκχαρό του καθώς οι τιμές τους εξαρτιόνται μεταξύ άλλων παραγόντων από τη διατροφή, τη μειωμένη κατανάλωση αλατιού και την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι επικίνδυνα και κοινά, ειδικά σε προχωρημένη ηλικία. Στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου, ενώ όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν μετά από ένα οξύ εγκεφαλικό αντιμετωπίσουν δια βίου σωματική αναπηρία καθώς και δυσκολία ως προς την ομιλία.

Η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και ο διαβήτης είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Η ίδια η μελέτη
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, παρακολούθησε 11.568 ενήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών κατά μέσο όρο για 28 χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μια «βαθμολογία κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου» με βάση τις εξετάσεις αίματός τους καθώς και ανάλυσης του DNA τους.

Επίσης, τα ιατρικά τους αρχεία ελέγχθηκαν σχολαστικά για να διαπιστωθεί κατά πόσο φροντίζουν την υγεία τους. 
Η χαμηλή χοληστερόλη μετρήθηκε με βάση το αν λάμβαναν στατίνες για να μειώσουν τα λιπίδιά τους στο αίμα καθώς και αν υποβάλλονταν σε θεραπεία ρύθμισης του διαβήτη τους. Ελήφθη στα υπόψιν ο παράγοντας του καπνίσματος, ο ΔΜΣ καθώς και η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με μια μέτρια σωματική δραστηριότητα.

Οι έξι συνήθειες που θωρακίζουν την υγεία

  1. Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων: Μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών ισοδυναμεί με 80 γρ.(μια χούφτα) ενώ επιβάλλεται να καταναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες.
  2. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Η συσσώρευση κιλών στην κοιλιακή περιοχή είναι επιβλαβής.
    Ιδανικό βάρος έχει ο άνθρωπος που διαθέτει 8 έως 10 κιλά λιγότερα από το ύψος του.
    Κανονικό βάρος διαθέτει ο άνθρωπος που έχει 5 έως 9 κιλά λιγότερα από το ύψος του.
    Τέλος, υπέρβαρος θεωρείται όποιος διαθέτει 4 και πλέον κιλά περισσότερα από το ύψος του.
  3. Η τακτική σωματική δραστηριότητα: Καθημερινά προσπαθήσετε να κινήσετε όσο περισσότερο μπορείτε. Αποφύγετε το ασανσέρ, σταματήστε να βουλιάζετε σε πολυθρόνες και καναπέδες και προσπαθήσετε να περπατάτε καθημερινά έστω και για 15′. Γενικότερα αποφεύγετε για τις κοντινές αποστάσεις να χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο ή μέσα ΜΜΜ , ενώ οι δουλειές του σπιτιού αυξάνουν την κινητικότητά σας.

4. Η διακοπή του καπνίσματος: Η νικοτίνη και η πίσσα ενοχοποιούνται για τη βλάβη των αγγείων και της καρδίας, του πνεύμονα και του καρκίνου.

5. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα: Σε γενικές γραμμές τα ανώτατα φυσιολογικά όρια των δύο πιέσεων στους ενήλικε είναι 120/80 mmHg.

Οι τιμές στους ενήλικες:

Φυσιολογική: Συστολική κάτω από 120 -Διαστολική κάτω από 80
Προϋπέρταση: Συστολική 120-139 – Διαστολική 80-89
Ήπια Υπέρταση: Συστολική 140-159 – Διαστολική 90 – 99
Μέτρια προς Υψηλή Υπέρταση: Συστολική πάνω από 160 και Διαστολική πάνω από 100
6. Διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης: Το επίπεδο ολικής χοληστερόλης μετριέται με την ακόλουθη εξίσωση: HDL + LDL + 20% του επιπέδου των τριγλυκεριδίων. Πάνω από 240 mg/dL θεωρείται υψηλή, μεταξύ 200 και 239 mg/dL οριακά υψηλή και κάτω των 200mg/dl άριστη. Στη περίπτωση που η τιμή είναι πάνω από 240 mg/dL, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Οι συμμετέχοντες με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο και τη χειρότερη υγεία διέτρεχαν σε ποσοστό 25% να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, για όσους ακολούθησαν ένα υγιεινό πλάνο ζωής ο κίνδυνος μειώθηκε από 30 έως 43%, ενώ εκείνοι που συνέχισαν απτόητοι τις επιβλαβείς συνήθειές τους κινδύνευαν να πάθουν εγκεφαλικό κατά 57%.

«Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να αντισταθμίσει τον γενετικό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας και γενετίστρια Myriam Fornage στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον.

Μοίρασε το άρθρο!